Jaguar F-Pace SVR: Britská šelma priostrila a dostala osemvalec

Na autosalóne v New Yorku predstavila značka Jaguar vrcholnú verziu svojho úspešného SUV F-Pace. Minuloročný víťaz ankety Svetové auto roka bude k dispozícii už aj s osemvalcom.

05.04.2018 12:00
Jaguar-F-Pace SVR-2019-1024-05 Foto:
Vrcholná verzia s označením SVR posúva F-Pace o úroveň vyššie.
debata

Hoci v Európe musia automobilky sledovať každú desatinu spotreby paliva pre sprísňujúce sa emisné normy, inde vo svete nie je situácia až taká vážna. Príkladom sú Spojené štáty americké, kde veľkoobjemové benzínové motory stále hrajú podstatnú úlohu. Aj preto si britská automobilka Jaguar pripravila na autosalón v New Yorku novinku v podobne ostrej verzie SUV F-Pace.

Jaguar F-Pace SVR 2019
Jaguar F-Pace SVR 2019
+16Jaguar F-Pace SVR 2019

Ide o veľmi úspešný model, keďže ako vôbec prvé SUV značky získalo pred rokom titul Svetové auto roka. Vrcholná verzia s označením SVR ho však posúva ešte o úroveň vyššie. Pod kapotou pracuje päťlitrový osemvalec s výkonom 405 kW (550 k) a krútiacim momentom 680 Nm, ktorý spolupracuje s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Vďaka týmto hodnotám šprintuje F-Pace SVR z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy. Maximálne sa dokáže rozbehnúť až na 283 km/h.

F-Pace SVR šprintuje z 0 na 100 km/h za 4,3... Foto: Jaguar
Jaguar-F-Pace SVR-2019-1024-0a F-Pace SVR šprintuje z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy. Maximálne sa dokáže rozbehnúť až na 283 km/h.

Ohromná sila motora si vyžiadala aj ďalšie úpravy. Medzi najpodstatnejšie patrí prepracovaný podvozok s tuhšími pružinami, a to o 30% vpredu a 10% vzadu. Nový aj zadný aktívny elektronický diferenciál. Výkonná pohonná sústava si vyžaduje aj výkonné brzdy. Neprekvapí preto priemer brzdových kotúčov 395 mm na predných kolesách a 396 mm na zadných.

Vo vnútri čakajú na vodiča a spolujazdca... Foto: Jaguar
Jaguar-F-Pace SVR-2019-1024-19 Vo vnútri čakajú na vodiča a spolujazdca športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy a výrazným bočným vedením.

Úpravy sa prejavili aj na vzhľade karosérie. Okrem dizajnu ide zároveň o funkčné prvky. Patria medzi ne výduchy na prednej kapote, väčšie otvory v prednom nárazníku pre prísun dostatku vzduchu k brzdám alebo zadný spojler. Vzadu upúta aj štvorica koncoviek výfukového potrubia. Nový výfukový systém je o 6,6 kilogramu ľahší a disponuje aktívnymi klapkami pre lepší zvukový prejav.

Odľahčené sú aj disky kolies, ktoré budú na výber v dvoch veľkostiach, a to dvadsaťjeden alebo dvadsaťdva palcov. Vo vnútri čakajú na vodiča a spolujazdca športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy a výrazným bočným vedením. Digitálny prístrojový panel s uhlopriečkou 12,3 palca a desaťpalcová dotyková obrazovka podčiarkujú prémiový dojem z interiéru.

Napriek športovému zameraniu si Jaguar SVR zachováva praktickosť SUV vďaka batožinovému priestoru s objemom 650 litrov. Okrem toho nechýba pohon oboch náprav, ktorý dodáva vozidlu stabilitu za každých podmienok. Základná cena Jaguaru F-Pace SVR v Spojenom kráľovstve bude 73 835 libier, čo je približne 84 280 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #SUV #Jaguar F-Pace #autosalón New York 2018 #Jaguar F-Pace SVR
Články podľa značiek