Audi RS5 Sportback: Ostrý liftback rozširuje ponuku divízie Audi Sport

Po verziách RS5 Coupé a RS4 Avant predstavila športová divízia Audi Sport ďalší športový derivát strednej triedy. Audi RS5 Sportback v sebe spája ladné línie pripomínajúce kupé a praktickosť päťdverovej karosérie.

03.04.2018 06:00
Audi-RS5 Sportback-2019-1024-03 Foto:
Vonkajší dizajn ostal verný tradícii.
debata

Audi sa v rámci spolupráce so športovou divíziou Audi Sport rozhodlo postupne rozširovať portfólio modelov nesúcich označenie RS. V rámci strednej triedy majú už po premiére RS4 Avant a RS5 Coupé. Ďalším v poradí sa na autosalóne v New Yorku stal liftback s označením RS5 Sportback.

Audi RS5 Sportback 2019
Audi RS5 Sportback 2019
+13Audi RS5 Sportback 2019

Vonkajší dizajn ostal verný tradícii a už na prvý pohľad zaujmú prvky odlišujúce ostré verzie od štandardných. Patrí medzi ne predná maska chladiča a otvory na prísun vzduchu k brzdám so vzorom včelích plástov, predný spojler a kryty spätných zrkadiel s metalickým vzhľadom a čierne prahy dverí. Vzadu sa nachádza špeciálne navrhnutý difúzor, oválne koncovky výfukového potrubia a čierne zadné krídlo. Blatníky sú vďaka aerodynamickému balíku širšie o 30 mm.

Vzadu sa nachádza špeciálne navrhnutý difúzor,... Foto: Audi
Audi-RS5 Sportback-2019-1024-07 Vzadu sa nachádza špeciálne navrhnutý difúzor, oválne koncovky výfukového potrubia a čierne zadné krídlo.

Podobne ako dizajnové prvky aj pohonná sústava pochádza od príbuzných modelov. Dvakrát preplňovaný zážihový šesťvalec TFSI s objemom 2,9 litra posiela na obe nápravy 331 kW (444 k) výkonu a 600 Nm krútiaceho momentu. O prenos výkonu sa stará osemstupňová automatická prevodovka Tiptronic. Výkon prechádza na nápravy v pomere 40:60. Audi RS5 Sportback šprintuje na stovku za 3,9 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h. S paketom RS Dynamic sa maximálna rýchlosť vyšplhá na 280 km/h.

Výkon prechádza na nápravy v pomere 40:60. Foto: Audi
Audi-RS5 Sportback-2019-1024-06 Výkon prechádza na nápravy v pomere 40:60.

Podvozok športovej verzie je o sedem milimetrov nižší ako v prípade Audi S5 Sportback. Adaptívne tlmiče dokážu prispôsobiť správanie podvozka podľa zvoleného jazdného režimu. Vodič bude mať na výber jazdné režimy Comfort, Auto, Dynamic a Individual.

V interiéri si bude posádka užívať modernú techniku v športovom šate. Virtuálny kokpit dopĺňa head-up displej s indikátorom preťaženia a asistentom pre ideálne preraďovanie. Informačno-zábavný systém je kompatibilný s Apple CarPlay a Android Auto.

V interiéri si bude posádka užívať modernú... Foto: Audi
Audi-RS5 Sportback-2019-1024-0c V interiéri si bude posádka užívať modernú techniku v športovom šate.

O bezpečnosť sa stará množstvo asistenčných systémov vrátane varovania pred križujúcimi vozidlami pri cúvaní, adaptívny tempomat so schopnosťou úplného zastavenia a opätovného rozbehnutia, asistent jazdy v zápche, rozpoznávanie dopravných značiek, udržovanie v jazdnom pruhu a automatické prepínanie diaľkových svetiel. Audi RS5 Sportback sa dostane do predaja v druhej polovici roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #liftback #Audi Sport #autosalón New York 2018 #Audi RS5 Sportback
Články podľa značiek