Hyundai Tucson: Facelift už po dvoch rokoch. A zásadný

Nový Tucson robí Hyundaiu radosť. Jeho predaje stúpajú kontinuálne od uvedenia na trh. No nespí na vavrínoch. Už po dvoch rokoch dostalo toto kompaktné SUV retuše exteriéru, vynovený interiér, lepšiu konektivitu a celkom nový naftový motor 1,6 CRDi.

09.04.2018 06:00
debata
Vynovený Tucson spoznáte ľahko vďaka novej... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2018 Vynovený Tucson spoznáte ľahko vďaka novej kaskádovej maske, ktorá ho štylisticky približuje k veľkému Santa Fe.

Hyundai šliape na plné obrátky. V Ženeve ukázal novú generáciu Santa Fe a v New Yorku prišiel na rad vynovený Tucson. Tretej generácii, ktorá prišla na trh zhruba pred dvoma rokmi, sa naozaj darí. Nielen v USA, ale aj v Európe. O to viac prekvapuje, že s modernizáciou prichádza Hyundai po takom krátkom čase. A nejde len o retuše. Facelift zasiahol celú prednú časť, ktorá sa snaží novou kaskádovou maskou priblížiť viac novému Santa Fe či Hyundaiu Kona. Lemujú ju nové LED svetlá. V súvislosti s tým bol prepracovaný aj predný nárazník s novými dennými svetlami v tvare písmena L.

Profil oživuje chrómová lišta lemujúca spodný okraj okien či nový dizajn 17– až 19-palcových diskov kolies. Zmenám sa nevyhla ani zadná časť. Celkom nové sú svetlá s jednoduchším tvarom, nárazník aj odrazky premiestnené do vyššej polohy. Klasickú anténu nahradila „žraločia plutva“. Ešte radikálnejšie sú úpravy interiéru. Nová je celá horná časť palubnej dosky so 7-palcovým voľne stojacim displejom rozhrania BlueLink, podobne ako v Hyundai i30. Predtým bola obrazovka integrovaná v tele „palubovky“. To znamená aj premiestnenie prieduchov ventilácie. Vertikálne nahradili horizontálne.

Vzadu je celkom nový nárazník, nové svetlá a... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2018 Vzadu je celkom nový nárazník, nové svetlá a odrazky umiestnené vo vyššej polohe. Povinnú jazdu uzatvára prepracovaný dizajn 17- až 19-palcových diskov kolies.

Posádka bude profitovať z kompatibility smartfónov cez platformy Apple CarPlay a Android Auto, ale aj nových USB vstupov pre zadných cestujúcich či novej indukčnej nabíjačky Qi. Vo výbave sa objavuje výkonná aparatúra Krell. Napriek zisku piatich hviezdičiek od Euro NCAP a tiež z amerických crashtestov IIHS, z ktorých si Tucson odniesol hodnotenie Top Safety Picks, posilňuje svoju bezpečnostnú výbavu. Autonómne brzdy odteraz reagujú na chodcov, pribudla asistencia pre udržiavanie v jazdnom prúde či zobrazenie okolia vozidla Surround View.

Interiér sa zmenil radikálne. Nová palubná... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2018 Interiér sa zmenil radikálne. Nová palubná doska obsahuje voľne stojaci 7-palcový displej rozhrania BlueLink. Pribudla indukčná nabíjačka Qi aj nové USB vstupy pre zadných cestujúcich.

V USA budú Tucson poháňať dva benzínové priamovstrekové štvorvalce – 2,0 GDi (120 kW) a silnejší 2,4 GDi (133 kW) spojené štandardne so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a pri výkonnejšej verzii aj s pohonom oboch náprav. Európska ponuka bude pestrejšia. Úplnou novinkou je diesel 1,6 CRDi z radu U3, ktorý nahrádza starší agregát 1,7 CRDi a s predstihom spĺňa emisnú normu Euro 6d. Dodávať sa bude vo výkonových verziách 85 alebo 96 kW. Kým slabšia je spojená so 6-stupňovým manuálom, silnejšia je kombinovaná výlučne so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou a pohonom oboch náprav 4WD.

Pod kapotou má premiéru diesel 1,6 CRDi (85, 96... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2018 Pod kapotou má premiéru diesel 1,6 CRDi (85, 96 kW), ktorý nahrádza starší agregát 1,7 CRDi ,a tiež nová 8-stupňová automatická prevodovka spárovaná s modernizovaným naftovým motorom 2,0 CRDi (147 kW).

Štvorkolka je štandard aj v najvýkonnejšej dieselovej modifikácii 2,0 CRDi, ktorá si výkonovo polepšila o jeden kilowatt na konečných 137 kW. Navyše môže počítať s úplne novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou s režimom manuálneho radenia. Benzínovú ponuku zastúpi preplňovaný štvorvalec 1,6 T-GDi s výkonom 130 kW, ktorý je kombinovaný buď so 6-stupňovým manuálom a predným pohonom, alebo so 7-stupňovou dvojspojkou, ktorá prenáša krútiaci moment na všetky štyri kolesá.

Do Európy sa dostane vynovený Tucson v priebehu leta a na Slovensko koncom augusta. Na aprílovom autosalóne v Bratislave ho teda ešte neuvidíme. V súvislosti s uvedením na trh automobilka poskytne aj bližšie technické špecifikácie, ktoré zatiaľ nie sú k dispozícii.
Hyundai Tucson - 2018
Hyundai Tucson - 2018
+13Hyundai Tucson - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Tucson #autosalón New York 2018
Články podľa značiek