Ford Fusion: Modernizované ‘americké Mondeo’ zjednodušuje ponuku výbav

Na autosalóne v New Yorku Ford ukázal facelift modelu Fusion, ktorý v Európe poznáme pod názvom Mondeo. Zmeny sa udiali zvonku aj zvnútra. V ponuke ostal hybrid aj plug-in hybrid.

10.04.2018 06:00
Ford Fusion 2019 druhy facelift prvni foto 02... Foto:
Ide už o druhý facelift súčasnej generácie.
debata

Modernizáciu Fordu Fusion možno vnímať ako núdzové riešenie. V skutočnosti ide už o druhý facelift súčasnej generácie. Tá nasledujúca je v nedohľadne. V prípade európskej verzie nesúcej označenie Mondeo je situácia ešte horšia, keďže ju nezasiahla ani prvá modernizácia. Na starom kontinente teda máme už niekoľko rokov starú generáciu bez výrazných zmien.

Ford Fusion 2019
Ford Fusion 2019
+2Ford Fusion 2019

Napriek klesajúcim predajom modelov značky Ford v Európe, v Spojených štátoch amerických si sedan strednej triedy stále udržuje priazeň zákazníkov. Keďže s novou generáciou v dohľadnej dobe počítať nemôžu, Ford im ponúka facelift, ktorý auto vylepšuje zvonku aj zvnútra.

V rámci exteriéru je zmien menej. Fusion má prepracovanú prednú masku chladiča a predné hmlové svetlá. Vzadu sa zmien dočkalo veko batožinového priestoru a svetlá. Významnejšie zmeny sa odohrali pod kapotou a v ponuke výbav. Základnou pohonnou jednotkou je po novom 1,5-litrový štvorvalec EcoBoost. Pôvodný dvojliter ostal len ako súčasť hybridnej pohonnej sústavy spolupracujúcej s prevodovkou CVT.

Vzadu sa zmien dočkalo veko batožinového... Foto: Ford
Ford Fusion 2019 druhy facelift prvni foto 03 800 600 Vzadu sa zmien dočkalo veko batožinového priestoru a svetlá.

Ponuka výbav sa zúžila na štyri úrovne, pričom už v základnej zákazníci dostanú balík bezpečnostných systémov Co-Pilot360, ktorý obsahuje autonómne brzdenie s detekciou chodcov, monitoring jazdného pruhu a slepých uhlov zrkadiel, cúvaciu kameru a výstrahu pred prekážkou pri cúvaní, automatické prepínanie diaľkových svetiel a dažďový senzor.

V druhom stupni výbavy pribudla dvojzónová automatická klimatizácia a multimediálny systém SYNC3 prepojený s osempalcovou dotykovou obrazovkou. Ďalší stupeň výbavy pridáva vyhrievanie sedadiel, elektricky ovládateľné sedadlo vodiča v desiatich smeroch, plnohodnotné LED svetlá a špecifické čalúnenie. Najvyššia výbava zahŕňa devätnásťpalcové disky kolies, ventilované sedadlá a adaptívny tempomat.

Najvyššia výbava zahŕňa devätnásťpalcové disky... Foto: Ford
Ford Fusion 2019 druhy facelift prvni foto 05 800 600 Najvyššia výbava zahŕňa devätnásťpalcové disky kolies, ventilované sedadlá a adaptívny tempomat.

Pre najvyššiu výbavu je ako alternatíva pripravený aj dobíjateľný hybrid, ktorý vďaka lithium-iontovým akumulátorom s kapacitou 9 kWh umožní štyridsaťkilo­metrovú čisto elektrickú jazdu. Špecialitou amerického trhu ostane verzia V6 Sport poháňaná 2,7-litrovým šesťvalcom EcoBoost s výkonom 245 kW (329 k) a krútiacim momentom 514 Nm. Ten je štandardne spojený so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom oboch náprav.

Hoci ide o americkú verziu, je možné, že niektoré zo zmien postupne dostane aj európske Mondeo, keďže prvá vlna modernizácie ho obišla. Pravdepodobnosť zvyšuje aj neznámy termín príchodu novej generácie. Ak sa tak nestane, bude to mať súčasné Modneo v nabitom segmente strednej triedy veľmi ťažké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #facelifting #Ford Mondeo #Ford Fusion #autosalón New York 2018
Články podľa značiek