Aston Martin: Lagonda Vision Concept predstavuje nový pohľad na dizajn

Britská značka vyrábajúca luxusné automobily sa rozhodla zmeniť pohľad na vzhľad áut. Do roku 2021 by chcela prísť s novým modelom, ktorý by znamenal revolúciu v oblasti funkčného využitia vzhľadu vozidiel. Neďalekú budúcnosť približuje konceptom Lagonda Vision.

27.04.2018 16:00
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-05 Foto:
Aston Martin sa rozhodol demonštrovať predstavu o budúcnosti áut.
debata

Výrobcovia prémiových a luxusných značiek sú zväčša tými, ktorí určujú smerovanie vývoja automobilového priemyslu. Do tejto skupiny rozhodne patrí aj britská značka Aston Martin. Hoci v súčasnosti sa snaží o zachovanie segmentu luxusných kupé a športových limuzín, do budúcna plánuje rozšíriť portfólio novým smerom.

Aston Martin Lagonda Vision Concept 2018
Aston Martin Lagonda Vision Concept 2018
+19Aston Martin Lagonda Vision Concept 2018

Asi nie je prekvapivé, že tým novým smerom je elektromobilita. Práve v nej vidia odborníci aj predstavitelia automobiliek budúcnosť dopravy. Aston Martin sa rozhodol demonštrovať predstavu o budúcnosti áut konceptom Lagonda Vision. Dizajnéri navrhli dve 40-percentné zmenšeniny zhmotňujúce nový dizajnový jazyk exteriéru aj interiéru, ktorý využijú budúce modely značky. Jeden model predstavuje karosériu kupé a druhý SUV.

Základným stavebným kameňom revolučného dizajnu... Foto: Aston Martin
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-02 Základným stavebným kameňom revolučného dizajnu je kompaktnosť elektrického pohonu.

Základným stavebným kameňom revolučného dizajnu je kompaktnosť elektrického pohonu. Elektromotory na nápravách zaberajú oveľa menej miesta ako spaľovací motor a akumulátory sa dajú umiestniť do podlahy vozidla, čo takisto šetrí miesto a zároveň znižuje ťažisko. To dáva dizajnérom a konštruktérom voľnú ruku pri navrhovaní a zostrojení karosérie aj usporiadania interiéru.

Tvar karosérie je čo najaerodynamickejší, aby... Foto: Aston Martin
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-0b Tvar karosérie je čo najaerodynamickejší, aby bola jazda energeticky menej náročná.

Lagonda Vision Concept využíva práve tieto výhody. Tvar karosérie je čo najaerodynamic­kejší, aby bola jazda energeticky menej náročná. Interiér je určený pre štyroch pasažierov, ktorým sa pri nastupovaní otvoria nielen dvere, ale aj časť strechy. Cieľom dizajnérov bolo, aby si človek na sedadlo sadal podobne ako do kresla.

O technických parametroch pohonu sa... Foto: Aston Martin
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-0a O technických parametroch pohonu sa predstavitelia značky nevyjadrili.

Súčasné luxusné automobily majú interiér dekorovaný prevažne drevom a kožou, no v prípade konceptu Lagonda Vision zachádza Aston Martin ešte ďalej. Podľa návrhárov sa netreba obmedzovať len na spomínané tradičné materiály. Luxus môžu podčiarkovať aj tkaná vlna, kašmír alebo hodváb. Exkluzivitu by dodávali aj doplnky z uhlíkových vláken alebo keramiky.

Interiér je určený pre štyroch pasažierov,... Foto: Aston Martin
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-0d Interiér je určený pre štyroch pasažierov, ktorým sa pri nastupovaní otvoria nielen dvere, ale aj časť strechy.

O technických parametroch pohonu sa predstavitelia značky nevyjadrili, no potvrdili, že rátajú s autonómnym riadením, a to na úrovni SAE 5. V praxi to znamená, že keď riadenie preberie autopilot, predné sedadlá možno otočiť o 180 stupňov, aby mohli cestujúci diskutovať tvárou v tvár. Kapacita akumulátorov by mala vystačiť na približne 600 kilometrov jaz­dy.

Cieľom dizajnérov bolo, aby si človek na... Foto: Aston Martin
Aston Martin-Lagonda Vision Concept-2018-1024-0f Cieľom dizajnérov bolo, aby si človek na sedadlo sadal podobne ako do kresla.

Okrem dizajnových inovácií je Lagonda Vision Concept aj začiatkom novej éry značky Lagonda, ktorá zažívala vrchol slávy v prvej polovici 20. storočia. Do rúk automobilky Aston Martin sa dostala v roku 1947 a v 80. a v 90. rokoch sa jej prestíž premietla do modelu Aston Martin Lagonda. V tretej dekáde 21. storočia by sme sa mali dočkať jej renesancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #koncept #Lagonda #Aston Martin Lagonda Vision
Články podľa značiek