Ford Mustang Shelby GT500: Najsilnejší sériový Mustang príde o rok

Posledná generácia americkej legendy podstúpila prednedávnom modernizáciu. Okrem novej desaťstupňovej automatickej prevodovky si Ford Mustang polepšil aj z hľadiska asistenčných systémov a bezpečnosti. Na budúci rok však súčasnú generáciu obohatí vrcholná verzia dosahujúca výkon 700 konských síl.

26.04.2018 19:00
Ford Mustang Shelby GT500 Foto:
Ford Mustang patrí dlhodobo k najobľúbenejším športovým automobilom.
debata (1)
Ford Mustang patrí dlhodobo k najobľúbenejším športovým automobilom nielen v Spojených štátoch amerických, ale aj vo svete. Niekoho priťahuje ikonický dizajn, niekoho technické parametre. Na budúci rok sa milovníci výkonu dočkajú nového vrcholu v ponuke. Tunerská spoločnosť Shelby totiž pripravuje verziu GT500.

Firma preslávená logom kobry už testuje prototypy modelu, ktorý bude najsilnejším sériovo vyrábaným Mustangom. Poháňať ho bude preplňovaný vidlicový osemvalec s objemom 5,2 litra. Ide o vylepšený agregát z doteraz najvýkonnejšej verzie nesúcej označenie GT350. Výkon pohonnej jednotky by sa mal pohybovať okolo hranice sedemsto konských síl, čo zodpovedá 520 kW.

Vzhľadom na exkluzivitu a porciu výkonu, ktorú vrcholná verzia predstavuje, možno očakávať, že o prenos výkonu na zadnú nápravu sa postará sedemstupňová dvojspojková prevodovka zo superšportu Ford GT. Z hľadiska vzhľadu možno očakávať prítomnosť viacerých funkčných detailov a, samozrejme, logo cválajúceho žrebca nahradí jedovatá kobra.

Ford ako väčšina veľkých výrobcov musí myslieť na budúcnosť a neustále sa sprísňujúce ekologické opatrenia. Ford Mustang Shelby GT500 preto vznikne aj ako hybrid. Podľa zástupcov automobilky elektrifikovaný variant ponúkne rovnaký výkon a pocit z jazdy ako tradičný osemvalec a navyše zvýši krútiaci moment v nižších otáčkach.

Ford Mustang Shelby GT500 bude najsilnejším... Foto: Autocar.co.uk
gt500 07 Ford Mustang Shelby GT500 bude najsilnejším sériovým Mustangom

Ford Mustang je v súčasnosti najpredávanejším športovým kupé na svete. Minulý rok si na 146 trhoch, kde sa predáva, našlo nových majiteľov takmer 126 tisíc kusov. Najžiadanejšou verziou bola GT poháňaná päťlitrovým osemvalcom. Od začiatku predaja súčasnej generácie v roku 2015 do decembra 2017 sa na celom svete predalo okolo 418 tisíc kusov. Ford Mustang Shelby GT500 bude primárne určený pre americký trh, no práve hybridná verzia otvára cestu pre predaj aj na trhoch, kde by emisné regulácie predaj variantu s výkonným spaľovacím motorom znevýhodnili.

Ford Mustang Shelby GT500
Ford Mustang Shelby GT500
+7Ford Mustang Shelby GT500

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang #Ford Mustang Shelby #Ford Mustang Shelby GT500 #Shelby
Články podľa značiek