BMW: Mníchov predstavuje nové operačné rozhranie 7.0

Mercedes-Benz prišiel v triede A s novou generáciou infotainmentu MBUX, a tak sa nemožno čudovať, že konkurenčné BMW pripravuje odpoveď. Má podobu operačného systému 7.0, ktorý automobilka z Mníchova prezentuje na BMW Group Digital Day.

25.04.2018 19:00
debata (1)
Nový prístrojový štít operačného systému BMW... Foto: BMW
BMW - operačný systém 7.0 Nový prístrojový štít operačného systému BMW 7.0 umožní doteraz nevídanú personalizáciu údajov a preferovaných funkcií. Rozdelený je do viacerých individuálne nastaviteľných zón. Grafika sa mení v závislosti od jazdného režimu.

BMW patrí k priekopníkom nových multimediálnych systémov. Spomeňme nasadenie revolučného rozhrania iDrive vo vlajkovej lodi radu 7 (E65) v roku 2001, ktoré sa neskôr dostalo aj do radu 5 a prinieslo radikálne zníženie počtu mechanicky ovládaných prvkov. Väčšinu z nich nahradil elegantný otočný „controller“. Konkurencii vzalo BMW doslova vietor z plachiet a tempo nestrácalo ani neskôr, keď prišlo napríklad s ovládaním viacerých funkcií pomocou gest. Opäť v triede 7 v roku 2015. Teraz je ale rok 2018 a automobilka z Mníchova prezentuje ďalšiu generáciu operačného systému 7.0, s ktorou by sme sa mali stretnúť už čoskoro.

BMW tvrdí, že nové rozhranie je oveľa sofistikovanejšie a viac ako kedykoľvek predtým sa zameriava na užívateľa a jeho individuálne požiadavky. To znamená bohaté možnosti personalizácie zobrazovaných údajov a preferovaných funkcií. Vďaka čistému zobrazeniu, intuitívnemu ovládaniu a možnosti nastaviť si zobrazované polia podľa vlastných predstáv je systém pripravený tak, aby vodičovi ponúkol v správnom čase tú správnu informáciu. Prepracovaná plne digitálna prístrojová doska má preto samostatný priestor na zobrazenie navigácie s mapou, ako aj na zobrazenie ďalšieho, individuálneho obsahu.

Plochá štruktúra menu na stredovej obrazovke... Foto: BMW
BMW - operačný systém 7.0 Plochá štruktúra menu na stredovej obrazovke Control Display-u, umožňuje rýchly prístup k všetkým nastaveniam.

V stredovej konzole sa nachádza Control Display, ktorý prešiel ďalšími úpravami a zlepšeniami v prospech intuitívnejšieho dotykového ovládania a zobrazovania obsahu v reálnom čase, ktorý pochádza až z desiatich voľne konfigurovateľných stránok menu. Každá pritom obsahuje dve až štyri položky. Plochá štruktúra menu umožňuje rýchly prístup k všetkým nastaveniam. Operačný systém BMW 7.0 zároveň dáva vodičovi na výber ovládač iDrive, ako aj dotykové alebo hlasové ovládanie či možnosť ovládať niektoré funkcie gestami.

Kedy sa nové rozhranie 7.0 objaví v sériovej produkcii, BMW neuviedlo. Vzhľadom na nástup nového systému UMBX v Mercedese-Benz triedy A, ktoré využíva aj umelú inteligenciu, však možno predpokladať, že to nebude trvať dlho. Uvidíme ho pravdepodobne už v novom vrcholovom kupé radu 8 či novom veľkom SUV BMW X7, ktoré sa predstavili vlani v podobe konceptov. Potom nebude nič brániť tomu, aby novinka zamierila aj do nižších mníchovských modelov.
BMW - operačný systém 7.0
BMW - operačný systém 7.0
+4BMW - operačný systém 7.0

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #rozhranie
Články podľa značiek