Audi Q5L: Číňania dostali 88 milimetrov k dobru

Na prvý pohľad bežné Audi Q5. No nie celkom. V Pekingu predstavená verzia s prívlastkom L má dlhší rázvor náprav a viacej miesta na zadných sedadlách. Do Európy sa nechystá.

02.05.2018 12:00
debata
Zmenu si na prvý pohľad možno nevšimnete, ale... Foto: Audi
Audi Q5L - 2018 Zmenu si na prvý pohľad možno nevšimnete, ale toto Audi Q5 je o 88 mm dlhšie ako to európske.

Čínsky trh je pre mnohých európskych výrobcov absolútne kľúčový. A to natoľko, že tamojším zákazníkom sú automobilky ochotné pripraviť na mieru šité modely. Platí to aj pre Audi. Prémiová divízia Volkswagenu predstavila na autosalóne v Pekingu špeciálne upravené Audi Q5L. Ako inak, prívlastok L znamená Long a v praxi dlhší rázvor náprav. Ktovie prečo, ale čínski klienti, ktorí patria vzrastom v porovnaní s Európanmi k tým menším, milujú veľké autá a veľa miesta na zadných sedadlách.

Predĺženie sa zaobišlo bez dizajnových... Foto: Audi
Audi Q5L - 2018 Predĺženie sa zaobišlo bez dizajnových kompromisov. Q5L pôsobí aj s dlhšími zadnými dverami veľmi homogénne.

Audi to dobre vie, veď v Číne už dlhšie ponúka predĺžené modely A4L, L a A8L, ktoré až na vlajkovú loď v Európe vôbec nepoznáme. A teraz prišlo na rad aj prvé SUV. Pre Čínu pritom Audi vybralo svoj čínsky bestseller Audi Q5. Novinka s označením Q5L má o 88 milimetrov dlhší rázvor náprav, čím vzrástla celková dĺžka na 4 770 mm. Zadní cestujúci pritom získali v oblasti kolien až 110 mm. Kufor disponuje v závislosti od polohy sedadiel objemom od 550 až do 1 550 litrov. Na výber sú línie Vogue, Lifestyle, Design, Sport a Sport plus.

Palubná doska je identická s bežným Audi Q5.... Foto: Audi
Audi Q5L - 2018 Palubná doska je identická s bežným Audi Q5. Číňania však dostanú už v základe trojzónovú klimatizáciu.

Čínskym klientom máme čo závidieť. Veď všetky úrovne vybavenia obsahujú štandardne trojzónovú klimatizáciu a multimediálne rozhranie MMI. Vyššie úrovne pridávajú rozhranie MMI Navigation Plus, 12,3-palcový digitálny prístrojový panel či audiosústavu Bang & Olufsen. Balík asistenčných systémov Audi Sense možno rozšíriť o pakety pre mestskú a mimomestskú premávku, ktoré obsahujú napríklad adaptívne reflektory s technológiou Matrix LED.

Nafta v Číne „nefičí“ a tak majú tamojší zákazníci na výber z dvoch výkonových úrovní 4-valca 2,0 TFSI. Slabší dáva 140 a silnejší 185 kW, vždy v spojení so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou S tronic a s ekonomicky šetrnejším pohonom oboch náprav Quattro ultra. Volič jazdných režimov Audi Drive obsahuje programy Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency a Individual. Na výber sú 18– až 20-palcové disky kolies. Výrobu čínskej novinky zabezpečí opäť spoločný závod FAW-VW v čínskom Changchune. Európania majú smolu. Aj keby im prišlo viac miesta v kabíne vhod, Q5L ostane čínskou výsadou. Na trh zamieri v lete.
Audi Q5L - 2018
Audi Q5L - 2018
+3Audi Q5L - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q5L
Články podľa značiek