Putinova limuzína je hotová. Priviezla ho na inauguráciu

Vladimír Putin sa dočkal. Štátnická limuzína, ktorú od roku 2012 vyvíjali pre ruského prezidenta pod pracovným názvom Kortež, má za sebou prvú oficiálnu jazdu. Opätovne zvolenú hlavu Ruskej federácie priviezla na inauguráciu.

08.05.2018 07:00
putin-senate-limo-reuters Foto:
Prezidentská limuzína určená ruskej hlave štátu je hotová.
debata (64)

Šesť rokov práce napokon prinieslo ovocie. Prezidentská limuzína určená ruskej hlave štátu je hotová a už má za sebou aj prvú úlohu. Vladimíra Putina, ktorého opätovne zvolili za prezidenta, priviezla na inauguračný ceremoniál. Ide o významný symbolický krok, keďže doteraz prezident využíval na dopravu autá zahraničných značiek.

Ruskí štátnici sa za čias Sovietskeho zväzu mohli spoľahnúť na modely značky ZiL, ktoré boli dôstojnou alternatívou k americkému Cadillacu alebo britskému Rolls-Roycu. Potom sa však vrcholní predstavitelia novovzniknutej Ruskej federácie začali spoliehať na modely zahraničných značiek, pričom najčastejšie volili nemecké. Naposledy to bol Mercedez-Benz Pullman.

Limuzína „Kortež“ je teda prelomovým počinom v novodobej histórii ruského automobilového priemyslu. Podľa informácii z ruských médií meria na dĺžku viac ako šesť metrov. Predná časť auta sa vďaka masívnej prednej maske podobá na Rolls-Royce. Technické parametre zatiaľ ostávajú tajomstvom, keďže výstavnú premiéru bude mať limuzína až na autosalóne v Moskve, ktorý sa bude konať na prelome augusta a septembra.

Pod kapotou však môžeme čakať minimálne osemvalec, ale vylúčený nie je ani dvanásťvalec. Isté je, že vnútro vozidla bude veľmi bezpečným miestom, keďže pancierovanie a odolnosť voči rôznym typom útokov sú nevyhnutnosťou. To sa zákonite prejaví aj na hmotnosti automobilu, takže maximálna rýchlosť ani zrýchlenie na stovku nijako neohúria.

Vývoj limuzíny malo na starosti Ruské štátne výskumné centrum (NAMI), ktoré však spolupracovalo s firmami ako Porsche Engineering, Bosch alebo Ruskaja Koža. Posledná menovaná dodala materiál pre interiér.

Výrobu bude zabezpečovať spoločnosť Soers,... Foto: Euronews
putin-limuzina-euronews Výrobu bude zabezpečovať spoločnosť Soers, ktorá vlastní automobilku UAZ.

Na rozdiel od spomínaných niekdajších modelov značky Zil bude súčasná limuzína k dispozícii pre všetkých zákazníkov. Výrobu bude zabezpečovať spoločnosť Soers, ktorá vlastní automobilku UAZ. Tento rok má z výrobných liniek zísť 18 kusov, na budúci 200 a v roku 2020 dokonca až 5 000. Nepôjde však len o karosársku verziu sedan, ale aj o SUV a o MPV, ktoré boli v rámci projektu Kortež vyvíjané súčasne s limuzínou, s ktorou sa delia aj o techniku.

Prvá oficiálna jazda Putinovej limuzíny

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #limuzína #Cortege #inaugurácia #Kortež
Články podľa značiek