Rolls-Royce Cullinan: Nové prepychové SUV je luxusné a zároveň praktické

Tri roky vývoja konečne prinášajú ovocie. Prvé SUV značky Rolls-Royce je hotové a v ničom nezaostáva za očakávaniami. Honosný vzhľad, absolútny luxus na palube, vynikajúca technika a schopnosti v teréne. To všetko v sebe spája dielo nazvané Cullinan.

12.05.2018 07:00
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-04 Foto:
Hoci je Cullinam vo viacerých ohľadoch inovatívny, zvonku je jednoznačne badať jeho príslušnosť k ostatným modelom z Goodwoodu.
debata

V roku 2015 predstavitelia automobilky Rolls-Royce oznámili, že začínajú pracovať na novom modeli. Keďže móda SUV a crossoverov sa už naplno prejavovala, novinka musela reagovať na priania zákazníkov. V prípade Rolls-Roycu nejde, samozrejme, o mnohopočetnú skupinu, no vzhľadom na postupne sa znižujúci priemerný vek vlastníkov automobilov Rolls-Royce, bolo jasné, že nový model bude SUV.

Rolls-Royce Cullinan 2019
Rolls-Royce Cullinan 2019
+30Rolls-Royce Cullinan 2019

Zároveň bolo treba zareagovať aj na konkurenciu. Vtedy sa titulom najluxusnejšieho SUV mohol pochváliť Range Rover. Medzitým sa na trhu objavil Bentley Bentayga a konkurenciu onedlho rozšíri aj Mercedes-Maybach. Rolls-Royce tak nemohol nechať nič na náhodu, a tak vyzbrojil Cullinan všetkým, čo symbolizuje maximálny luxus.

Monumentálnosť ostala zachovaná

Hoci je Cullinam vo viacerých ohľadoch inovatívny, zvonku je jednoznačne badať jeho príslušnosť k ostatným modelom z Goodwoodu. V prednej časti sa dizajnéri a konštruktéri vybrali osvedčenou cestou. Mohutná predsunutá predná maska s vertikálnymi lamelami je po bokoch doplnená obdĺžnikovými svetlometmi. V zadanej časti už nájdeme prvú z prelomových noviniek. Sú ňou piate dvere, ktoré sa v modeloch Rolls-Royce objavujú vôbec po prvý raz.

Piate dvere sa v modeloch Rolls-Royce objavujú... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-0a Piate dvere sa v modeloch Rolls-Royce objavujú vôbec po prvý raz.

Rešpekt vzbudzuje Cullinan najmä svojimi rozmermi. Na dĺžku meria 5 341 mm, na šírku 2 164 mm a na výšku 1 835 mm. Rázvor náprav je dlhý 3 295 mm. Napriek novej hliníkovej konštrukcii vozidla sa pohotovostná hmotnosť vyšplhala na 2 660 kilogramov. Vďaka úctyhodným rozmerom a piatym dverám možno po prvý raz hovoriť o Rolls-Royce ako o praktickom aute. Batožinový priestor má totiž objem od 560 do 600 litrov v závislosti od usporiadania.

Po prvý raz sa v modeli Rolls-Royce objavuje... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-1d Po prvý raz sa v modeli Rolls-Royce objavuje možnosť sklopiť operadlá zadných sedadiel.

A tým sa praktickosť Cullinanu nekončí. Po prvý raz sa v modeli Rolls-Royce objavuje možnosť sklopiť operadlá zadných sedadiel. Vďaka tomu vzrastie prepravná kapacita auta na 1 930 litrov. Okrem toho bude možné v aute odviezť predmety dlhé až 2 245 mm. Tento praktickejší variant dostal názov Lounge Seats a vzadu ponúkne miesto trom cestujúcim.

Mohutná predsunutá predná maska s vertikálnymi... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-0d Mohutná predsunutá predná maska s vertikálnymi lamelami je po bokoch doplnená obdĺžnikovými svetlometmi.

Pre záujemcov, ktorí nebudú využívať auto na prevoz rozmerných predmetov, je k dispozícii variant Individual Seats poskytujúci maximálne pohodlie dvom cestujúcim. V priestore medzi nimi nájdu chladničku a poháre na šampanské alebo whisky. Okrem toho dostanú aj možnosť predeliť batožinový priestor zvukotesným sklom, aby do kabíny neprenikal cez kufor hluk od zadnej nápravy. Oddelený batožinový priestor poskytuje výhodu aj v tom, že v neprívetivom počasí sa po otvorení dverí kufra nedostane do kabíny horúčava alebo chlad.

Volant je v porovnaní s ostatnými modelmi... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-16 Volant je v porovnaní s ostatnými modelmi Rolls-Royce o niečo menší.

V interiéri možno opäť hovoriť o typickom Rolls-Royce. Posádku obklopujú len tie najkvalitnejšie materiály vrátane dreva. Informačno-zábavný systém je po novom ovládateľný nielen kruhovým ovládačom, ale aj dotykovou obrazovkou. Volant je v porovnaní s ostatnými modelmi Rolls-Royce o niečo menší. Nastupovanie do vozidla uľahčujú protichodné elektrické dvere, ktoré možno zatvárať stlačením tlačidla vo vnútri aj na vonkajšej kľučke. Okrem toho sa Cullinan dokáže pri nastupovaní o 40 milimetrov znížiť, čo tiež poskytne pasažierom väčšie pohodlie. Po naštartovaní sa svetlá výška vráti na pôvodnú úroveň.

Variant Individual Seats poskytuje maximálne... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-1a Variant Individual Seats poskytuje maximálne pohodlie dvom cestujúcim na zadných sedadlách.

Prvý Rolls-Royce s pohonom oboch náprav

Automobilka z Goodwoodu vždy navrhovala podvozok a jeho pruženie pre čo najväčší komfort posádky. Výnimkou nie je ani Cullinan, no tentoraz museli systém štyroch individuálne pracujúcich tlmičov zosúladiť s pohonom 4×4. Nové SUV sa totiž nebude báť ani nerovného, rozmočeného či šmykľavého terénu. Vodič bude mať k dispozícii off-roadový jazdný režim. Okrem toho sa bude môcť oprieť o asistent zjazdu z kopca a v prípade potreby zvýšiť svetlú výšku vozidla vďaka vzduchovému pruženiu. Podľa údajov výrobcu si Cullinan poradí s brodom hlbokým 540 mm, a to aj vďaka dvadsaťdvapalcovým kolesám.

O pohon sa stará osvedčený dvakrát preplňovaný dvanásťvalec s objemom 6,75 litra. K obom nápravám prenáša cez osemstupňovú automatickú prevodovku ZF výkon 420 kW (571 k) pri 5 000 otáčkach za minútu. Maximálny krútiaci moment 850 Nm je dostupný už od 1 600 ot./min. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h. Kombinovaná spotreba benzínu je podľa výrobcu 15 l/100 km.

Rolls-Royce Cullinan má k dispozícii aj... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce-Cullinan-2019-1024-03 Rolls-Royce Cullinan má k dispozícii aj off-roadový režim.

Rolls-Royce Cullinan je vybavený množstvom asistenčných systémov vrátane nočného videnia, varovania pred chodcami a divou zverou, kamerového systému monitorujúceho okolie vozidla, adaptívneho tempomatu, head-up displeja, varovania pred križujúcimi vozidlami alebo varovania pred zrážkou.

V súčasnosti predáva automobilka z Goodwoodu zhruba štyritisíc vozidiel ročne. Po uvedení Cullinanu do predaja koncom roka sa očakáva nárast predaja o dvetisíc kusov ročne. Základná cena by sa mala pohybovať okolo hranice 250 000 libier, čo je v prepočte približne 285 000 eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 5 341
Šírka (mm) 2 164
Výška (mm) 1 835
Rázvor (mm) 3 295
Objem batožinového priestoru (l) 560–600/1 930
Pohotovostná hmotnosť (kg) 2 660

Technické údaje

Typ motora zážihový vidlicový s dvojitým preplňovaním
Zdvihový objem motora (l) 6,75
Počet valcov/ventilov 12/48
Výkon (kW/k pri ot./min) 420/571 pri 5 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 850 pri 1 600
Prevodovka 8-stupňová automatická
Poháňaná náprava obe
Max rýchlosť (km/h) 250
Kombinovaná spotreba (l/100km) 15
Emisie CO2 (g/km) 341

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #4x4 #SUV #Rolls-Royce #Rolls-Royce Cullinan #V12
Články podľa značiek