Aston Martin DB11 AMR: Darček k sedemdesiatinám má 630 koní

Dva roky po premiére novej generácie DB11 prichádza Gaydon s limitovanou edíciou AMR. Má na to dobrý dôvod. Modelový rad DB uzrel svetlo sveta pre siedmimi dekádami. Zákazníci tak dostanú najvýkonnejší civilný Aston všetkých čias.

16.05.2018 12:00
debata (1)
Najvýkonnejšie DB11 ohlasuje svoju výnimočnosť... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 AMR - 2018 Najvýkonnejšie DB11 ohlasuje svoju výnimočnosť decentným tuningom. Chrómovú masku zamenilo za matnú čiernu. Strecha je zas lesklá. Priplatiť si môžete za žlté pruhy, ale aj karbónovú kapotu.

V Gaydone odštartovali pred dvoma rokmi veľkú generačnú obmenu. Jej pilotným projektom sa stal práve Aston Martin DB11. Legendárne dvanásťvalcové kupé, ktoré sa rodilo na čistom hárku papiera, doplnila vlani na jar 8-valcová verzia s implantovaným srdcom AMG a na jeseň kabriolet s tradičným prívlastkom Volante. A teraz prichádza „limitka“ AMR, čo naznačuje, že britský superšport bude ešte rýchlejší. Automobilka má na to dobrý dôvod. Modelový rad DB oslavuje totiž sedemdesiat rokov od uvedenia. A tým druhým je otvorenie divízie AMR performance Center priamo na okruhu Nürburgring.

Elegantné 12-valcové GT stojí na špecifických... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 AMR - 2018 Elegantné 12-valcové GT stojí na špecifických 20-palcových kovaných diskoch kolies.

Ako inak, zmeny sa začali pod prednou kapotou. Ušľachtilý preplňovaný atmosférický 12-valec s objemom 5,2 litra posilnil zo 447 na rovných 470 kW. Krútiaci moment ostal na pôvodnej hodnote 700 Nm. Túto nádielku spracúva prekalibrovaný 8-stupňový automat a posiela ju k zadným kolesám cez samosvorný diferenciál. Takže tu máme vôbec najsilnejšie DB v dejinách. Výsledkom je šprint na stovku za 3,6 sekundy, čo je zlepšenie o tri cenné desatinky a tiež maximálnu rýchlosť 334 km/h. To všetko má byť sprevádzané výraznou zvukovou kulisou prepracovaného výfuku s aktívnymi klapkami.

Interiér stavil na čiernu kožu a žlté pruhy.... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 AMR - 2018 Interiér stavil na čiernu kožu a žlté pruhy. Nechýbajú ani logá AMR. Karbónový volant je však už za príplatok.

Viac suverenity na cestách aj na okruhoch má priniesť upravený podvozok. Napriek tomu si v Gaydone dali záležať, aby ostalo AMR stále plnohodnotným GT bez ústupkov v komforte. Okolie upozorňuje limitované DB11 neprehliadnuteľným, no stále decentným tuningom, ktorý stavia na kontraste lesklých a matných plôch. Chrómovanú mriežku nahradila matná čierna. Tmavé je aj pozadie reflektorov a koncovky výfukov. S tým kontrastuje lesklá čierna strecha. Nechýba karbón, ktorý nájdeme na prednom spojleri, lemoch sacích otvorov alebo na spätných zrkadlách. Celé to uzatvárajú špecifické 20-palcové kované disky kolies a čierny či modrý lak.

Srdcom DB11 AMR je úžasný 5,2-litrový... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 AMR - 2018 Srdcom DB11 AMR je úžasný 5,2-litrový preplňovaný 12-valec, ktorého výkon narástol z pôvodných 447 na rovných 470 kilowattov.
Najviac emócií sa však spája so zeleným odtieňom Stirling Green. Kabína je zušľachtená saténovými dekoráciami, čiernou kožou a žltým pruhom na sedadlách. Na limitovanú edíciu upozorňujú plakety AMR a rovnaké logo na opierkach hláv. Za túto parádu zaplatíte nemalých 174 995 libier, čo je 198 857 eur. Exkluzivitu zaručí výroba len stokusovej série. Minúť viac však nie je žiaden problém. Priplatiť sa dá za karbónovú prednú kapotu, koncovky výfukov z uhlíkových vlákien, žlté pásy a spiltter a tiež karbónový volant či dokonca špeciálnu súpravu batožiny prispôsobenú rozmerom batožinového priestoru tohto luxusného GT.
Aston Martin DB11 AMR - 2018
Aston Martin DB11 AMR - 2018
+14Aston Martin DB11 AMR - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin DB11 #Aston Martin DB11 AMR
Články podľa značiek