Kia predstavuje naftový hybrid. Najprv pre Sportage

Kia nad naftovými motormi palicu rozhodne neláme. Po Mercedese-Benz predstavuje svoj prvý dieselový hybrid. Nová technológia má ušetriť sedem percent paliva a má byť cenovo dostupná.

17.05.2018 12:00
debata (2)
Nový mild-hybridný systém sa bude skladať z... Foto: Kia
Kia - diesel mild-hybrid EcoDynamics Plus Nový mild-hybridný systém sa bude skladať z prídavného štartér-generátora s výkonom 10 kW a batérie s kapacitou 0,46 kWh, ktorá bude umiestnená pod dnom batožinového priestoru.
Sú naftové motory na odpis? Kia si to nemyslí. Inak by neprišla s celkom novou hybridnou technológiou pripravenou špeciálne aj pre dieselové modely, čo je pomerne nezvyklé. Volá sa EcoDynamics Plus a jej základom je reverzibilný alternátor, alebo ak chcete štartér-generátor MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator), spojený so 48 V elektrickým okruhom a malou li-ion batériou s kapacitou 0,46 kWh. To umožňuje vypínať a štartovať motor počas jazdy v oveľa väčšom rozsahu ako doteraz a navyše rekuperovať účinnejšie brzdnú energiu.

Štartér-generátor je napojený na kľukový hriadeľ pomocou remeňa a je pri akcelerácii vozidla schopný ponúknuť až 10 kW výkonu. Pri nízkych rýchlostiach, napríklad v zápchach, umožňuje aj čisto elektrický pohon. Celé to riadi elektronická jednotka ECU, ktorá určuje úroveň asistencie elektromotora podľa stavu nabitia batérie. Kia tvrdí, že mild-hybridný systém zníži podľa novej normy WLTP produkciu CO2, a teda aj spotreby o sedem percent a podľa starej NEDC o štyri percentá.

Výhodou je, že systém nie je v porovnaní s full-hybridmi cenovo nákladný a keďže má kompaktné rozmery, je ho možné implantovať do existujúcej architektúry vozidiel Kia. Využitie novej prídavnej batérie zároveň znamená možnosť zmenšenia klasického oloveného akumulátora a tiež zmenšenie klasického štartéra, pretože väčšinu štartov na seba preberá jednotka MHSG. Systém bude pritom kompatibilný s manuálnymi aj automatickými prevodovkami. Ako prvé ho dostane SUV Kia Sportage a to ešte koncom tohto roka. V roku 2019 bude nasledovať nový Ceed a ďalšie modely.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #hybrid #Kia Sportage #naftové motory #mild-hybrid
Články podľa značiek