Aston Martin Vantage V600s: Z 12-valcovej nirvány s manuálom vznikne 14 kusov

Nový Aston Martin Vantage V600s je spomienkou na minulosť, no zároveň vzácnou súčasnosťou. Sedem kupé a sedem roadsterov bude vybavených na dnešné časy unikátnou kombináciou atmosférického 12-valca a manuálnej prevodovky!

21.05.2018 12:00
debata
Nová šelma z Gaydonu má výrazný tuning s... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018 Nová šelma z Gaydonu má výrazný tuning s diamantovým lakom, agresívnou maskou a kovanými čiernymi kolesami, no najvzácnejšia je jej technika.

Svet superšportov už dávno ovládli preplňované motory a automatické prevodovky. Ak chcete klasiku, nemáte veľa možností alebo skôr žiadne. Teraz tu ale jedna je. Aston Martin prichádza s výročnou edíciou Vantage V600s, ktorá spomína na Vantage V600 z roku 1998. A je ešte kultovejšia ako v čase vzniku. Pôvodný kompresorový 8-valec zamieňa totiž za ušľachtilý atmosféricky plnený 12-valcový agregát. A čo viac, spája ho so 7-stupňovou manuálnou prevodovkou. To je naozaj „cool“.

Karbónovú karosériu dopĺňa difúzor z uhlíkových... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018 Karbónovú karosériu dopĺňa difúzor z uhlíkových vlákien. Zadné kolesá poháňa 6-litrový dvanásťvalec s výkonom 600 koní (447 kW).

Je dielom oddelenia špeciálnych zákaziek Aston Martinu s označením Q, ktoré zvláda špecifické úlohy. Takou je aj „analógový“ Vantage V600s. Plánovaných štrnásť kusov vznikne ručne, z toho sedem kupé a sedem roadsterov. Impozantný šesťlitrový 12-valec bude posielať k zadným kolesám rovných 600 koní, čo naznačuje číslovka v názve, teda 447 kW. Svoj potenciál, i keď dynamiku nepoznáme, prezrádza navonok vypuklou kapotou. Tak ako celá karoséria je aj ona vyrobená z uhlíkových vlákien.

Interiér je plný sedlovej kože, karbónu a... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018 Interiér je plný sedlovej kože, karbónu a dekorácií z brúseného hliníka. Sympatické je zachovanie analógových prístrojov a manuálnej prevodovky. Dokonca 7-stupňovej.

Zaujímavým prvkom sú perforácie, ktoré nájdeme nielen na kapote, ale aj v čiernej prednej maske. Špecifické sú tiež kované hliníkové disky s centrálnou maticou, karbónový difúzor a diamantový lak. Interiér má ručne vyrobené monokokové sedadlá potiahnuté perforovanou sedlovou kožou, karbónový centrálny tunel, novú grafiku prístrojového panelu s klasickými analógovými „budíkmi“ a tiež dekorácie z brúseného hliníka. Pre vybraných zákazníkov bude novinka k dispozícii od jesene tohto roka.

Cenu nepoznáme, no je pravdepodobné, že všetky exempláre sú už vypredané. Aston Martin Vantage V600s bude totiž napriek nepochybne fenomenálnym jazdným schopnostiam najmä exkluzívnym zberateľským kúskom, ktorého cena začne aj vďaka jedinečnej koncepcii rásť od prvého dňa dodávky.
Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018
Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018
+2Aston Martin V12 Vantage V600s - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin Vantage
Články podľa značiek