Tesla 3: Nová verzia má zatieniť aj BMW M3

Tesla bojuje s nábehom výroby modelu 3, na ktorý čaká viac ako pol milióna zákazníkov. Objem produkcie stále zaostáva za pôvodnými plánmi, no Elon Musk už hovorí o ďalších verziách s dvojicou elektromotorov.

06.06.2018 19:00
debata (14)
Ostrá verzia Tesly 3 Performance má vďaka dvom... Foto: Tesla
Tesla 3 - 2018 Ostrá verzia Tesly 3 Performance má vďaka dvom elektromotorom zvládnuť šprint z 0 na 96 km/h za 3,5 sekundy, to je o tri desatinky rýchlejšie ako sedan BMW M3.
V súvislosti s Teslou sa v súčasnosti hovorí skôr o bankrote ako o jej produktoch. Analytici nevylučujú, že americký podnik, ktorý sa doslova topí v červených číslach, môže skrachovať ešte do konca roka. Nad vodou ho drží extrémna lojalita zákazníkov a dôvera investorov, ktorí vkladajú nádeje do projektu ťahača Semi, nového Roadsteru, ale najmä do masového elektromobilu Tesla 3, na ktorý už zložilo zálohu viac ako pol milióna záujemcov. Práve ten robí Tesle najväčšie vrásky na čele. Nedokáže totiž rozbehnúť sériovú produkciu v plánovanom objeme.

Už v januári malo schádzať z liniek týždenne 5 000 exemplárov. Neskôr šéf spoločnosti Elon Musk posunul termín na marec. Lenže ani tento cieľ sa dosiahnuť nepodarilo. V súčasnosti montuje Tesla týždenne len čosi nad dvetisíc kusov. Tesla 3 je tak napriek rekordnému záujmu absolútne nedostatkovým tovarom. Napriek tomu hovorí Elon Musk na svojom obľúbenom Twitteri o ďalších verziách, vybavených dvojicou elektromotorov. Prvá má prejsť na jedno dobitie 499 km, z 0 na 196 km/h akcelerovať za 4,5 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 225 km/h. Cena tejto elektrickej „štvorkolky“ sa bude pohybovať na približne 40 000 dolároch.

Viac pozornosti však priťahuje Tesla 3 Performance, ktorá pokorí šprintom z 0 na 96 km/h za úžasných 3,5 sekundy, dokonca aj ostré BMW M3 s výkonom 315 kW. To bude zaostávať v porovnaní s americkým elektrickým súperom o štyri desatiny sekundy. V maximálnej rýchlosti 250 km/h si budú rovní, samozrejme, ak M3 neodblokuje svoj obmedzovač. Za túto dynamiku si však Tesla vypýta takmer dvojnásobok ceny. Začínať sa má na 78 000 dolároch. Musk je optimista, objednávky sú už vraj otvorené. Prvé kusy majú doraziť k zákazníkom v júni. Tesle by ale viac pomohlo, ak by dokázala vyhovieť záujemcom o základné verzie. Na tie sa čaká oveľa dlhšie.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+15Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla 3
Články podľa značiek