BMW X5: Unikli snímky nového SUV. Prekvapí prepojenými ľadvinkami

BMW sa nepodarilo ustrážiť štvrtú generáciu SUV X5. Najprv nám chcelo naservírovať obrázky zamaskovaných testovacích prototypov, no nakoniec je všetko inak. Fotografie odhalili tajomstvá.

06.06.2018 05:00
debata (2)
Najväčšou štylistickou zmenou X5 sú opticky... Foto: BMW
BMW X5 - 2018 Najväčšou štylistickou zmenou X5 sú opticky prepojené predné ľadvinky. Udivuje aj ich veľkosť.

BMW bude mať naozaj nabitý rok. Ohlásené je veľké SUV X7, luxusné GT radu 8, roadster Z4 a, ako sa zdá, za dverami je aj štvrtá generácia SUV alebo, ak chcete, SAV, X5. To aktuálne je pritom na svete len od roku 2013, takže by v ponuke mohlo vydržať pokojne do roku 2020. Lenže v Mníchove kopli do koní a novinka sa predstaví skôr, ako sa očakávalo. Pravdepodobne už na jeseň v Paríži. Nové BMW X5 tak príde v tesnom slede po nových generáciách X3 a X4.

Naznačujú to uniknuté snímky, ktoré zachytávajú očakávanú novinku v plnej nahote. Štvrtá generácia je jednoducho hotová. Prebiehajú už len testy od štrkovísk v Južnej Afrike cez nemecký Nürburgring a francúzsky autodróm v Miramas až po snehom zasnežené pláne vo švédskom Arjeplogu a spaľujúce horúčavy amerického Dead Valley. Práve z jazdných skúšok nám chcel Mníchov naservírovať prvé obrázky zamaskovaných testovacích prototypov, no nakoniec toho vidíme oveľa viac.

Štvrtá generácia podrastie vo všetkých smeroch.... Foto: BMW
BMW X5 - 2018 Štvrtá generácia podrastie vo všetkých smeroch. S dĺžkou 4 945, šírkou 2 004 a výškou 1 791 mm bude nové X5 o 36 mm dlhšie, o 66 širšie a o 19 vyššie. Rázvor náprav sa natiahne o 42 mm, na konečných 2 975.

Prekvapením je najmä predná časť s opticky prepojenými ľadvinkami. V takejto podobe sa totiž predstavujú po prvýkrát v histórii. Spája ich úzka chrómová lišta. A to isté platí aj o ich veľkosti, ktorá nemá v ponuke BMW zatiaľ páru. Z profilu je X5 blízke novému SAV X3, pochopiteľne, s výnimkou formátu. Menej inovatívne sú zadné svetlá, z ktorých celom zmizla grafika v tvare písmena L, taká typická pre predchodcov. Detailom je premiestnenie označenia verzie na spodnú časť veka. Poznáme už aj rozmery. S dĺžkou 4 945, šírkou 2 004 a výškou 1791 mm bude nové X5 o 36 mm dlhšie, o 66 širšie a o 19 vyššie.

Zadné svetlá sú o čosi konvenčnejšie. Grafika v... Foto: BMW
BMW X5 - 2018 Zadné svetlá sú o čosi konvenčnejšie. Grafika v tvare písmena L je minulosťou. Detailnou zmenou je aj označenie verzií, premiestnené na spodnú časť veka.

Základom má byť modulárna platforma CLAR, ktorú už využívajú rady 5 a 7. To znamená nasadenie hliníka, vysokopevnostnej ocele a pravdepodobne aj karbónových komponentov, ktoré sa majú postarať o medzigeneračné zníženie hmotnosti. Pod kapotou máme očakávať dvojlitrové 4-valce TwinPower Turbo – benzínový s výkonom 188 kW a naftový (170 kW). Nad nimi zakotvia trojlitrové 6-valce. Benzínový ponúkne 250 kW, naftové budú naladené približne na 197 alebo 238 kW. Vrcholový 8-valec pre xDrive50i ponúkne 340 a pre M50d 294 kW.

Tajomstvom neostal ani interiér s digitálnym... Foto: BMW
BMW X5 - 2018 Tajomstvom neostal ani interiér s digitálnym prístrojovým panelom a voľne stojacim rozhraním iDrive. Tentoraz už aj s dotykovým ovládaním.

Všetky verzie dostanú štandardne 8-stupňovú automatickú prevodovku a pohon oboch náprav xDrive. BMW sľubuje excelentné jazdné vlastnosti na asfalte a tiež v teréne. Prispeje k tomu nové zavesenie kolies, pravdepodobne aj s riadenými zadnými kolesami, predĺžený rázvor náprav o 42 mm, na konečných 2 975, a tiež nový off-roadový balík s módmi pre jazdu po snehu, na piesku, skalách alebo štrku. Mimo asfaltu by sa tak novinka mala cítiť lepšie ako kedykoľvek predtým.

Otázkou ostáva už len termín premiéry. Môže to byť na jeseň v Paríži, aby si X5 neliezlo do kapusty s väčším SUV X7, ktoré sa pravdepodobne odhalí na americkej pôde. V každom prípade môžeme vzhľadom na uniknuté snímky očakávať oficiálne informácie a kompletnú fotogalériu už v najbližších dňoch.
BMW X5 - 2018
BMW X5 - 2018
+20BMW X5 - 2018

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X5
Články podľa značiek