Hyundai Nexo: Vodíkový crossover dokáže čistiť vzduch! Prezradil všetko

Hyundai doťahuje náskok Toyoty a Hondy v oblasti vodíkových technológií. Nové Nexo poháňané palivovými článkami môže konkurentov dokonca zatieniť. Dojazdom, výkonom, bezpečnosťou či úžitkovými vlastnosťami sa nijako nelíši od konvenčných áut. A pritom čistí vzduch.

23.07.2018 06:00
debata
Nexo stavilo na plavné línie s nádychom... Foto: Hyundai
Hyundai Nexo - 2018 Nexo stavilo na plavné línie s nádychom futurizmu. Dobre to dokumentuje predná maska s extrémne malými delenými LED svetlami.

Toyota Mirai a Honda Clarity Fuel Cell dostali nového súpera. Pochádza z Kórey a volá sa Hyundai Nexo. Napokon, kórejská automobilka nie je v oblasti vodíkových technológií žiadnym nováčikom. Prvá generácia vodíkového Tucsonu Fuel Cell sa objavila už v roku 1998 a tá tretia, už s názvom ix35, je na vybraných trhoch k dispozícii od roku 2013. Nové Nexo má však ešte väčšie ambície. Aj preto ho Hyundai hneď od začiatku vyvíjal s ohľadom na vodíkový pohon. A to je veľký pokrok.

Vodíkový od počiatku

Nejde teda len o derivát niektorého zo sériových modelov, tak ako doteraz.. Naznačuje to celkom nová platforma FUV (Future Utility Vehicle) s rázvorom 2 790 mm, prispôsobená na zástavbu ekologickej technológie. Preto sa Nexo svojimi vlastnosťami celkom priblížilo konvenčným modelom so spaľovacím motorom. Navyše ide o univerzálny a praktický crossover. Vzhľadom na svetlú výšku len 140 mm a predný náhon by sme mu totiž len ťažko mohli priznali účasť v triede plnohodnotných SUV.

Nexo si nemýľte s Kiou Niro. Je podstatne... Foto: Hyundai
Hyundai Nexo - 2018 Nexo si nemýľte s Kiou Niro. Je podstatne väčšie. Dokonca väčšie ako Hyundai Tucson. Na dĺžku má 4 670 mm a jeho rázvor je až 2 790 mm.

Predpoklad, že Nexo bude vychádzať z hybridnej Kie Niro, sa teda nepotvrdil. Je oveľa väčšie. Na dĺžku má 4 670, na šírku 1 805 a na výšku 1 545 mm. Výrazne tak prerastá aj Hyundai Tucson. Platí to tiež o rázvore náprav s hodnotou 2 790 mm, čo je až o 120 viac. V konštrukcii karosérie využil Hyundai až 56 % podiel vysokopevnostnej ocele. Výnimočné postavenie naznačuje aj plne autonómnym dizajnom, ktorý sa nebráni jemne futuristickým líniám. Tie skončili v aerodynamickom tuneli s koeficientom Cd 0,329.

Vzadu zaujmú trojuholníkové svetlá aj spojler... Foto: Hyundai
Hyundai Nexo - 2018 Vzadu zaujmú trojuholníkové svetlá aj spojler lemujúci zadné okno. Aj ten sa podieľa na slušnom koeficiente odporu vzduchu Cd 0,329.

Inšpiráciou pre dizajnérov sa stala príroda. Nexo má ladné a splývavé krivky, čo vidieť najmä na profile okien či zadnom stĺpiku v tvare obrátenej plutvy, navyše so štrbinami upravujúcimi prúdenie vzduchu. Zaujímavé sú extrémne malé delené predné LED svetlá, celkom nová štylizácia kaskádovej masky či zapustené kľučky dverí, ktoré sa vysúvajú na dotyk a zasúvajú po prekročení rýchlosti 5 km/h. Vzadu dominujú trojuholníkové svetlá a zvláštny spojler lemujúci celé zadné okno. V ňom je ukrytý aj stierač.

Účinnosť až 60 %

To najdôležitejšie však Nexo skrýva vo svojich útrobách. Poháňa ho elektromotor (120 kW, 395 Nm), ktorý čerpá energiu z menšej li-ion batérie s výkonom 40 kW a palivových článkov s výkonom 95 kW. Tie sú napájané vodíkom uloženým v troch tlakových nádržiach umiestnených pod sedadlami a dnom kufra s objemom 156,6 litra (6,33 kg). S energiou šetrí aj vďaka rekuperácii, ktorej úroveň môže vodič regulovať páčkou na volante. Na jedno tankovanie, ktoré nemá trvať dlhšie ako päť minút, tak zvládne Nexo pri priemernej spotrebe 0,84 kg/100 km prejsť podľa normy WLTP 666 km a podľa liberálnejšej procedúry NEDC až 777 km. Tým sa nijako nelíši od konvenčných áut.

Pohon zabezpečuje elektromotor s výkonom 120 kW... Foto: Hyundai
Hyundai Nexo - 2018 Pohon zabezpečuje elektromotor s výkonom 120 kW napájaný z palivových článkov. Tie čerpajú energiu s troch vodíkových nádrží s objemom 156,6 litra. Všetko je zapracované v novej platforme FUV vyvíjanej špeciálne pre alternatívne pohony.

A platí to aj pre ostatné parametre. Stovku zvládne za 9,2 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 179 km/h, pritom nielenže nevypúšťa do ovzdušia žiadne škodlivé emisie, ale dokonca čistí vzduch. Jeho filtre zachytávajú 99,9 % pevných častíc. Nič väčšie ako 2,5 PM sa cez ne nedostane. Podobne je to s úžitkovými vlastnosťami. Nexo má pod elektricky ovládaným zadným vekom kufor s objemom 461 litrov a po sklopení zadných sedadiel konečných 1 466. Sťažovať sa nebude ani posádka. Cestujúci vpredu majú na nohy 1 047 a vzadu 936 mm. Konečne poznáme aj interiér.

Kabína zodpovedá futuristickej technológii.... Foto: Hyundai
Hyundai Nexo - 2018 Kabína zodpovedá futuristickej technológii. Vodič má k dispozícii 7-palcový prístrojový panel a 12,3-palcový displej multimediálneho rozhrania s navigáciou. Nechýba ani semiautomatické riadenie a parkovanie bez vodiča.

Ten dobre ladí s futuristickým exteriérom. Na horizontálnu palubnú dosku nadväzuje vysoký stredový tunel. Vodič má k dispozícii 7-palcový prístrojový panel a 12,3-palcový displej multimediálneho rozhrania s navigáciou. Samozrejmosťou je plná konektivita so smartfónmi cez platformy Apple CarPlay a Android Auto. Klasický volič prevodovky nahradili tlačidlá. K dispozícii je dvojzónová klimatizácia, výkonná aparatúra Krell, kožené čalúnenie a záplava asistenčných systémov.

Po prvýkrát aj automatické parkovania bez vodiča. Nexo tiež zvláda samočinné preradenie z prúdu do prúdu či semiautomatické riadenie na diaľnici. V týchto dňoch sa dostáva na americký aj európsky kontinent. Životnosť technológie, najmä palivových článkov, je stavaná najmenej na desať rokov alebo 160 000 kilometrov. Nexo nie je lacné, ale cena 69 000 eur zodpovedá jeho modernej koncepcii. Veľké šance na úspech však nemá. Dôvod je jednoduchý – prakticky neexistujúca sieť čerpacích staníc s vodíkom. Jeho teritóriom bude preto najmä Kalifornia s najväčšou vodíkovou infraštruktúrou.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 670
Šírka (mm) 1 860
Výška (mm) 1 630
Rázvor náprav (mm) 2 790
Svetlá výška (mm) 140
Veľkosť kufra (l) 461 – 1 466
Objem vodíkových nádrží/kapacita (l/kg) 156,6/6,33
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 814 kg

Technické údaje

Motor elektromotor
Max. výkon (kW) 120 kW
Výkon palivových článkov (kW) 95
Výkon li-ion batérie (kW) 40
Krútiaci moment (Nm) 395
0 – 100 km/h (s) 9,2
Max. rýchlosť (km/h) 179
Spotreba na 100 km (kg) 0,84
Dojazd na jedno tankovanie (km) 666 (WLTP)/756 (NEDC)
Hyundai Nexo - 2018
Hyundai Nexo - 2018
+38Hyundai Nexo - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #palivové články #vodík #Hyundai Nexo
Články podľa značiek