Audi TT: Omladené kupé a roadster prišli o diesel

Sú to presne dve desaťročia, odkedy Audi predstavilo originálne kupé TT. Toto jubileum využili v Ingolstadte na modernizáciu tretej generácie. Napokon, je s nami už dlhých päť rokov, takže bolo načase.

24.07.2018 06:00
debata (1)
Exteriérové zmeny sa prejavili len retušami.... Foto: Audi
Audi TT Coupé - 2018 Exteriérové zmeny sa prejavili len retušami. Napríklad novým výpletom masky a preštylizovanými sacími otvormi v nárazníku. Novinkou sú však reflektory Matrix LED.

Súčasná, tretia generácia Audi TT prišla na trh v roku 2014. A to v podobe kupé aj roadsteru. Odvtedy sa však mnohé zmenilo, takže neprekvapuje, že tento športový derivát Audi A3 podstupuje v nasledujúcom modelovom roku modernizáciu. Radikálne zmeny ale nečakajte. Exteriér zasiahli len retuše. Prepracovaný je napríklad „výplet“ prednej masky, vložky sacích otvorov po stranách nárazníka či grafika diódových reflektorov. Mimochodom, za príplatok si môžete dopriať adaptívne svetlá Matrix LED.

Balík S line pridáva predný splitter, titánovú masku, rozšírené prahy, širší zadný difúzor a 18-palcové disky kolies. V základe sú sedemnástky a za príplatok kolesá s rozmerom až do 20 palcov. Formát sa nemenil. TT aj otvorená verzia Roadster majú dĺžku 4 190 a rázvor náprav 2 510 mm. Facelift uzatvára revidovaná paleta farieb lakov s novými odtieňmi Cosmo Blue, Pulse Orange a Turbo Blue vyhradeným špeciálne pre ostrú verziu TTS.

Otvorená verzia Roadsteru má plátennú strechu,... Foto: Audi
Audi-TT Roadster - 2018 Otvorená verzia Roadsteru má plátennú strechu, ktorá sa otvára alebo zatvára v priebehu desiatich sekúnd. Manipulácia je povolená do rýchlosti 50 km/h.

Ešte viac zmien prebehlo pod kapotou. Naftové motory sú minulosťou a tie benzínové dostali v súvislosti s novými emisnými limitmi filtre pevných častíc. Základom je 4-valec 2,0 TFSI vo výkonových verziách 145 alebo 180 kW. Prvý pre TT 40 TFSI a druhý pre TT 45 TFSI, čo ladí s novou nomenklatúrou značky. Pre oba motory je okrem 6-stupňového manuálu k dispozícii 7-stupňová dvojspojková prevodovka S tronic. Výkonnejší variant možno doplniť štvorkolkou Quattro.

Vzadu sú zmeny prakticky nepostrehnuteľné. Z... Foto: Audi
Audi TT Coupé - 2018 Vzadu sú zmeny prakticky nepostrehnuteľné. Z dvojice výfukov však vychádzajú čistejšie exhaláty. Diesle skončili a benzínové 4-valce 2,0 TFSI dostali štandardne časticové filtre.

Na vrchol sa postaví ostrá modifikácia TTS. Jej štvorvalec je naladený až na 225 kW a vždy spriahnutý s pohonom oboch náprav a so 7-stupňovou prevodovkou S tronic. V takejto konfigurácii šprintuje TTS na stovku za 4,5 sekundy. O 5-valcovom TT RS nepadlo zatiaľ ani slovo. Možno sa tiež stane obeťou honu na emisie. Okrem štandardného podvozka dostanú záujemcovia o paket S line alebo Audi magnetic ride systém vektorovania hnacej sily, progresívne riadenie či tuhšie odpruženie so svetlou výškou zníženou o 10 mm.

Palubná doska ostáva verná digitálnemu kokpitu... Foto: Audi
Audi TT Coupé - 2018 Palubná doska ostáva verná digitálnemu kokpitu s 12,3-palcovým displejom. Zlepšila sa však konektivita a ponuka služieb.

Koncepcia interiéru sa nemení. Palubná doska je osadená jediným 12,3-palcovým displejom v úlohe prístrojového panelu Audi virtual cockpit. Slúži aj navigácii a infotainmentu, keďže centrálny displej TT nedostalo. Ovládanie uľahčuje rozhranie MMI so šiestimi tlačidlami a touchpadom. Samozrejmosťou je plná konektivita so smatfónmi. Asistenčné systémy rozšírila asistencia pri zmene jazdného prúdu či udržiavanie v jazdnom prúde. Priplatiť si môžete za špičkovú aparatúru Bang & Olufsen (680 W) so 14 reproduktormi.

Všetky zmeny sa týkajú aj verzie Roadster s plátennou strechou, ktorá sa otvára a zatvára v priebehu desiatich sekúnd, a to až do rýchlosti 50 km/h. Obe budú k dispozícii na jeseň, pričom cena lacnejšieho kupé štartuje od 35 000 eur. To však nie je všetko. Pri príležitosti dvadsiateho výročia pripravilo totiž Audi limitovanú edíciu TT 20 years, z ktorej vznikne 999 kusov. Vo výbave sa objavuje hnedá koža s kontrastným prešívaním, antikorové výfuky, zadné OLED svetlá, špecifický sivý lak či 20-palcové disky.
Audi TT Coupé - 2018
Audi TT Coupé - 2018
+23Audi TT Coupé - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #facelift #Audi TT
Články podľa značiek