Euro NCAP: Focus aj Volvo XC40 majú päť hviezdičiek. Nič iné sa nečakalo

Bezpečnostné konzorcium Euro NCAP zverejnilo výsledky nárazových skúšok Fordu Focus a Volva XC40, ovenčeného titulom európske auto roka. Oba modely prešli skúškou ako nôž maslom.

23.07.2018 12:00
debata
Tohtoročná metodiky testov je opäť o čosi... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Volvo XC40 2018 Tohtoročná metodiky testov je opäť o čosi prísnejšia. Do úvahy sa berie aj detekcia cyklistov.

Tento rok sa v bruselských laboratóriách príliš nečinia. Je júl a Euro NCAP zverejnilo zatiaľ výsledky len jedného jediného crashtestu. A to v apríli, keď skúšky absolvoval elektrický Nissan Leaf. Dôvod? Väčšina testov noviniek na tento rok prebehla v závere toho minulého. Automobiloví výrobcovia sa tak vyhli prísnejšej metodike na rok 2018, ktorá berie do úvahy napríklad detekciu cyklistov či účinnosť systémov na udržiavanie v jazdnom prúde.

SUV XC40 potvrdilo povesť Volva, ako výrobcu... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Volvo XC40 2018 SUV XC40 potvrdilo povesť Volva, ako výrobcu najbezpečnejších áut. Celkový vážený priemer dosiahol až 86 %. Problémy mu robia len chodci.

Až teraz prichádza na rad druhá séria, ktorá je však pomerne chudobná. Ani nie tak na hviezdičky ako na počet testovaných áut. Zúčastnili sa na nej len dva modely – nový Ford Focus a kompaktné švédske SUV Volvo XC40. Keďže obe novinky obsahujú v sérii autonómne brzdy aj monitoring jazdných prúdov, vyhli sa dvojitým výsledkom. Ak čakáte nejaké prekvapenie, ste na omyle. Volvu aj Fordu sa podarilo napriek náročnejším procedúram siahnuť na päťhviezdičkové maximum.

Ford Focus má veľký potenciál. Potvrdzuje to aj... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Ford Focus 2018 Ford Focus má veľký potenciál. Potvrdzuje to aj piatimi hviezdičkami z crashtestov. To napriek sprísnenej metodike. Jeho vážený priemer je 81 %

O čosi lepšie na tom však bolo predsa len Volvo. Jeho celkový vážený priemer dosiahol 86 % v porovnaní s 81 % Fordu Focus. V kategórii dospelých ukázalo SUV XC40 (97 %) mierne slabinky len v ochrane hrudníka zadného cestujúceho pri čelnom náraze s celým prekrytím. V triede detí XC40 nezaváhalo (87 %). Tradičným problémom sa stala ochrana chodcov (71 %), kde Euro NCAP kritizuje oblasť predných stĺpikov. Celkové skóre uzatvára Volvo ziskom 76 % za asistenčné systémy.

Ford sa Volvu vyrovnal v ochrane detí (87 %), v ochrane chodcov (72 %) aj v asistenčných systémoch (75 %). O čosi slabšie na tom bolo len v ochrane dospelých, kde však stále ponúka dostatočnú ochranu. Chodci sú ohrození opäť najmä oblasťou predných stĺpikov, kde je prevencia nedostačujúca. S deťmi ale Focus problémy nemá. O dobré hodnotenie asistenčných systémov sa zas postarala účinná detekcia cyklistov aj chodcov. Ukázalo sa teda, že prísnejšie testy nie sú dôvodom na výhovorky ani na slabšie výsledky. Volvo aj Ford sú toho dôkazom.

Výsledky testov Euro NCAP

Model Hviezdičky Dospelí Deti Chodci Asist. systémy Vážený priemer
Ford Focus 5 85 % 87 % 72 % 75 % 81 %
Volvo XC40 5 97 % 87 % 71 % 76 % 86 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Volvo #Euro NCAP #crash test #crash testy #Ford Focus #Volvo XC40
Články podľa značiek