Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner: Prvý darček k storočnici

Na budúci rok oslavujú v Crewe sto rokov od založenia spoločnosti Bentley. A to si nemohla aristokratická britská značka dať ujsť. Prvý darček k jubileu prichádza dokonca v predstihu. Je ním prekrásna limitovaná edícia Mulsanne W. O. z dvornej karosárne Mulliner.

10.08.2018 12:00
debata
Vlajková loď z Crewe dostala čierny lak Onyx a... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018 Vlajková loď z Crewe dostala čierny lak Onyx a množstvo chrómových prvkov, napríklad na kapote či bočniciach.

Čo znamená označenie W. O. v názve edície, z ktorej vznikne len obmedzená séria sto kusov? Je to jednoduché. Ide o iniciály zakladateľa značky Waltera Owena Bentleya. Inšpiráciou pre úpravu v dvornej „karosárni“ Mulliner, ktorá sa špecializuje na stavbu zákazkových Bentleyov, sa stal legendárny Bentley 8 Litre z roku 1930, ktorý bol posledným modelom konštruovaným zakladateľom automobilky. Vo svojom čase patril na absolútnu technologickú špičku.

Jeho osemvalec bol vôbec najvýkonnejším motorom, aký dovtedy Bentley vyrobil. Takže prekrásny štvordverový model uháňal rýchlosťou až 160 km/h. Edícia W.O. by Mulliner, ktorej základom je vlajková loď Mulsanne, z neho dostane malý artefakt. Kúsok kľukového hriadeľa, ktorý bude zdobiť lakťovú opierku. Zasadený je pod krycím sklom. Interiér je vôbec tým najpodstatnejším. Kombinuje bordové čalúnenie inšpirované javorovými listami „Fireglow“ a dekorácie zo vzácneho orechového dreva „Dark stain burr“. Osvetlený bar je zdobený intarziou pripomínajúcou výplet prednej masky.

Interiér je dovedený priam do dokonalosti.... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018 Interiér je dovedený priam do dokonalosti. Používa bordové čalúnenie inšpirované javorovými listami „Fireglow“ a vzácne drevo „Dark stain burr“.

Pre exteriér navrhol Mulliner tmavý lak Onyx, ale nebráni sa ani iným odtieňom laku. Jednoducho, zákazník si môže vybrať sám. Čierna farba a čierne disky kolies však skvelo ladia s hrubým chrómovým lemom prednej masky. Chrómové dekorácie, odkazujúce na zlatý vek britskej automobilovej výroby nájdeme aj na podbehoch a prednej kapote. Nechýbajú ani plakety W.O. Bentley s podpisom a poradovým číslom série na predných blatníkoch a prahoch.

Intarzia osvetleného baru pripomína výplet... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018 Intarzia osvetleného baru pripomína výplet prednej masky.

Zákazníci si môžu vybrať, či chcú úpravu z Mulsanne, Mulsanne LWB s predĺženým rázvorom, alebo najvýkonnejšieho Mulsanne Speed. Podľa toho dáva vznešený 8-valec z kultového objemu 6,75 litra 377 alebo až 395 kW. Ceny nie sú známe, no ak si predstavíme, že už základné verzie limuzín štartujú na 300 000 eurách, nebude to žiadna lacná hračka. Pripočítať si musíte náklady na špecifické materiály a množstvo ručnej práce, ktorú si vyžiada stavba každého exemplára v dielňach Mullineru.

Novinka od Bentleya sa predstaví na prestížnej akcii Pebble Beach Concours d'Elegance počas Monterey Car Week v Kalifornii. O zákazníkov mať núdzu určite nebude.
Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018
Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018
+13Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Mulsanne
Články podľa značiek