Hyundai Elantra: Rozsiahly facelift doplní turbo 1,4 T-GDi

Elantra síce nepatrí k európskym trhákom Hyundaia, ale v celosvetovom meradle má úspech. Najmä v USA. Možno aj preto debutuje modernizovaná verzia tohto kórejského sedanu práve za Atlantikom. A má čo ponúknuť. Toto nie je len obyčajný facelift.

28.08.2018 06:00
debata
Vynovená Elantra má prakticky úplne novú prednú... Foto: Hyundai
Hyundai Elantra - 2018 Vynovená Elantra má prakticky úplne novú prednú časť. Jej ostrá kaskádová maska a malé reflektory naznačujú budúce dizajnové smerovanie ostatných modelov. V súvislosti s tým museli byť prepracované aj blatníky, nárazník a predná kapota.

Súčasná generácia Elantry je na trhu od rok 2016. To nie je naozaj dlho, no napriek tomu prichádza kórejská automobilka s rozsiahlou modernizáciou. Tá zasiahla nielen dizajn, ale aj techniku pod kapotou a portfólio bezpečnostných systémov. Zatiaľ sa predstavuje v USA, kde Hyundai od roku 1991 predal už viac ako tri milióny kusov. A celosvetovo má na konte tento kórejský sedan viac ako jedenásť miliónov registrácií. Hyundaiu teda na Elantre záleží, hoci v Európe boduje v nižšej strednej triede skôr s hatchbackom i30 a jeho derivátmi vrátane kombi a fastbacku. Je možné, že po facelifte jeho predajné šance vzrastú.

Ani vzadu Hyundai pri modernizácii nešetril.... Foto: Hyundai
Hyundai Elantra - 2018 Ani vzadu Hyundai pri modernizácii nešetril. Nový je nárazník, svetlá aj poloha poznávacej značky, ktorá sa presťahovala nižšie k asfaltu.

Nejde rozhodne len o retuše. Elantra prezentuje nový dizajnový jazyk Hyundaia, čo pri povinných modernizáciách nebýva zvykom. Prepracovaná je prakticky celá predná časť. Nový je nárazník s trojuholníkovými hmlovkami, malé trojuholníkové LED reflektory, no najmä ostro rezaná kaskádová maska. Spolu s tým musel Hyundai redizajnovať blatníky a prednú kapotu. Trojuholníkový motív sa objavuje tiež na zadných svetlách. Nový je nárazník, kde sa presťahovala poznávacia značka. Všetky prezentované prvky by sa mali časom objaviť na ďalších modeloch značky. Celé to dotvárajú nové 16– až 17-palcové disky kolies, prípadne ekonomické pätnástky Eco trim.

Interiér pôsobí hodnotnejšie vďaka novému... Foto: Hyundai
Hyundai Elantra - 2018 Interiér pôsobí hodnotnejšie vďaka novému prístrojovému panelu, novému volantu, prepracovanému panelu klimatizácie, dekoráciám prieduchov ventilácie aj novému 8-palcovému displeju multimediálneho rozhrania.

Interiér pôsobí hodnotnejšie. Hyundai na ňom zmenil prakticky všetky prvky. Nový je prístrojový panel, prieduchy ventilácie s chrómovými dekoráciami, multimediálne rozhranie AVN 5.0 s funkciami Blue Link s 8-palcovým dotykovým displejom, volant či stredový tunel s odkladacím boxom. Infotainment ťaží z modernejšej navigácie, kompatibility s externými zariadeniami cez Android Auto a Apple CarPlay, ale tiež indukčnej nabíjačky Qi. V portfóliu asistenčných systémov pribudol systém pre udržiavanie v jazdnom prúde, detekcia únavy, pomoc pri zmene jazdného prúdu, monitoring chodcov či výstraha pri cúvaní. Parkovací asistent uľahčuje manévre vďaka dynamickým trajektóriám a zobrazeniu okolia z vtáčej perspektívy.

Pod kapotou by sa mal v Európe objaviť... Foto: Hyundai
Hyundai Elantra - 2018 Pod kapotou by sa mal v Európe objaviť preplňovaný 4-valec 1,4 T-GDi (103 kW), známy z Hyundaia i30, a tiež nový diesel 1,6 CRDi (100 kW) splňujúci emisnú normu Euro 6d.
Pod kapotou americkej verzie sa objavuje nielen dvojliter s Atkinsonovým cyklom (110 kW), ale aj preplňovaný 4-valec 1,4 T-GDi (103 kW). Ten pravdepodobne nahradí súčasný európsky atmosférický 4-valec 1,6 GDi ( 94 kW) v kombinácii s manuálnou alebo 7-stupňovou automatickou prevodovkou. Vylúčený nie je ani nový diesel 1,6 CRDi, splňujúci emisnú normu Euro 6d (100 kW) so vstrekovaním prísady AdBlue. Otázkou ostáva, či sa do Európy dostane aj Elantra Sport vybavená preplňovaným agregátom 1,6 T-GDi. V súčasnosti Hyundai na Slovensku dopredáva Elantru a nie je isté, či vynovená verzia ostane v ponuke. Rozhodnúť sa o tom má v najbližších mesiacoch.
Hyundai Elantra - 2018
Hyundai Elantra - 2018
+19Hyundai Elantra - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #facelift #Hyundai Elantra
Články podľa značiek