Polestar pripravuje úpravu systému AWD. Volvá tak budú viac ‘hrabať‘ zadnými

Divízia Polestar ponúkne majiteľom vozidiel Volvo nový produkt. Softvérová úprava pohonu oboch náprav má priniesť lepšie jazdné vlastnosti na šmykľavých povrchoch. Týka sa aj už vyrobených a predaných áut.

28.08.2018 12:00
debata
Systém AVD s viaclamelovou medzinápravovou... Foto: Volvo
Volvo - Polestar AWD Systém AVD s viaclamelovou medzinápravovou spojkou bude po úprave Polestaru posielať k zadným kolesám viac krútiaceho momentu, v dlhších fázach a tiež častejšie, ako to je pri bežnom nastavení od výrobcu.

Polestar je pre Volvo tým, čím je AMG pre Mercedes-Benz, divízia M pre BMW a Quattro GmbH pre Audi. Jednoducho, stavia najvýkonnejšie verzie sériových modelov. Zároveň má však pod palcom hybridné a elektrické technológie Volva a plán vyrábať vysokovýkonné modely pod vlastnou značkou. Napokon prvý už poznáme, je ním úžasné plug-in hybridné kupé Polestar 1. Teraz však prichádza s ponukou pre majiteľov švédskych Volv. Vyvinul totiž úpravu softvéru pre modely s pohonom oboch náprav AWD.

Týka sa nehybridných verzií postavených na platforme SPA (XC90, V90/S90) a platforme CMA (XC40), teda tých, ktoré majú klasický mechanický rozvod 4×4 s viaclamelovou elektronicky riadenou spojkou, nahrádzajúcou medzinápravový diferenciál. Cieľom je, aby sa kolesá zadnej nápravy zapájali do procesu častejšie, než ako to je pri nastavení z výroby. To má systém svojimi vlastnosťami priblížiť viac k permanentnému pohonu, čo znamená zlepšenie trakcie a ovládateľnosti.

V súčasnosti totiž putuje k zadnej náprave za bežných okolností len päť percent hnacieho momentu motora. Tento pomer sa zvyšuje až v situácii, keď predné kolesá strácajú priľnavosť. Napríkled na nekvalitných povrchoch alebo pri prudkej akcelerácii. Po úprave Polestarom sa budú lamely centrálnej spojky zvierať častejšie a na dlhší čas. Tak či tak ostane hlavná časť práce na predných kolesách, takže čosi ako „driftovací“ režim neočakávajte. Polestar začne úpravu ponúkať už koncom augusta. Cena zatiaľ známa nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Polestar
Články podľa značiek