Audi PB18 e-tron: Elektrický koncept jazdí ako LMP1. Ale na ceste

Kalifornská prehliadka Pebble Beach Automotive Week v Monterey sa stala javiskom pre nový koncept Audi. Po autonómnej elektrickej limuzíne Aicon zaútočila automobilka z Ingolstadtu na športové emócie. Štúdia PB18 jazdí takmer ako okruhový Audi špeciál R18 e-tron a pritom má kufor s objemom 470 litrov!

03.09.2018 06:00
debata (3)
Koncept PB18 e-tron je akousi kombináciou... Foto: Audi
Audi PB18 e-tron Concept - 2018 Koncept PB18 e-tron je akousi kombináciou hyperšportu a shooting breaku. Aj preto ho Audi charakterizuje ako „business jet“ na dlhé vzdialenosti.

Necelý rok po štúdii Aicon prichádza Audi s ďalším ekologickým konceptom, ktorý ukazuje úžasný potenciál elektromobilov. Kombinuje totiž prvky superšportu či skôr hyperšportu s nulovými emisiami a auta, ktoré môžete používať každý deň. Dizajn si vzalo pod patronát kalifornské štylistické centrum automobilky v Malibu. A na vec išlo bez kompromisov. PB18 e-tron dáva svoje extrémne schopnosti najavo už samotnými proporciami. Na dĺžku má 4 530, na šírku 2 000 a na výšku len neuveriteľných 1 150 mm. Takže je o 10 centimetrov nižšie ako súčasný sériový superšport Audi R8. To všetko je postavené na kompaktnom rázvore 2 700 mm a 22-palcových diskoch kolies.

Predná 6-uholníková maska nenecháva nikoho na pochybách, že ide o Audi. Po stranách ju dopĺňajú obrovské sacie otvory a matricové LED svetlá s laserovými diaľkovými reflektormi. Predná kapota upravujúca prúdenie vzduchu je jasne inšpirovaná okruhovým špeciálom Audi R18 e-tron pre Le Mans. A keďže ide o koncept, karoséria vytvorená z hliníka viacvrstvových kompozitov si mohla dovoliť aj prvky aktívnej aerodynamiky. Napríklad zadný spojler, ktorý sa vysúva z masívneho zadného stĺpika alebo difúzor s nastaviteľnou výškou. Pri vyšších rýchlostiach sa posunie smerom k asfaltu a zvýši prítlak. Odpor vzduchu znižujú kamery nahrádzajúce klasické spätné zrkadlá.

Aktívna aerodynamika stavia na výsuvnom zadnom... Foto: Audi
Audi PB18 e-tron Concept - 2018 Aktívna aerodynamika stavia na výsuvnom zadnom spojleri a adaptívnom difúzore, ktorý sa pri vysokých rýchlostiach posunie bližšie k asfaltu.

Ani interiér sa príliš nelíši od okruhových špeciálov. Má síce dve sedadlá, ale kokpit vodiča tvorí modul integrujúci sedadlo, volant aj všetky ovládacie prvky, ktorý možno posúvať. Takže pri jazde na okruhu zaujme „pilot“ centrálnu polohu ako v monopostoch, či ikonickom McLarene F1. Potrebné údaje odčíta z virtuálneho prístrojového panelu tvoreného OLED displejom a z head-up displeja. Napriek nízkej polohe sedadla má vodič skvelý výhľad a to nielen vďaka veľkej presklenej ploche a rozdvojeného predného stĺpika, ale aj vďaka priezoru pod kapotou. Pikantériou je, že napriek nekompromisne športovej koncepcii ukrýva PB18 e-tron za sedadlami batožinový priestor s neuveriteľným objemom 470 litrov! Také Audi R8 ponúka len skromných sto.

Proporcie sú nekompromisné. Výškou len 1 150 mm... Foto: Audi
Audi PB18 e-tron Concept - 2018 Proporcie sú nekompromisné. Výškou len 1 150 mm je PB18 e-tron nižšie ako kupé Audi R8. Napriek tomu skrýva batožinový priestor s objemom 470 litrov. To je o 370 viac.

Dôvodom je kompaktný elektrický pohon, ktorý zaberá oveľa menej miesta, ako spaľovací motor s prevodovkou. Pritom sa nemuselo PB18 vzdať okruhových ambícii ani ikonického quattra i keď v inom podaní, než na aké sme zvyknutí. Kalifornskú štúdiu poháňajú tri elektromotory – jeden vpredu a dva vzadu. K prednej náprave tak putuje 150 a k zadnej až 350 kW. Celkový výkon je teda 500 kilowattov a 830 Nm krútiaceho momentu. To nie je málo na auto, ktoré váži vďaka masívnemu nasadeniu uhlíkových vlákien len 1 550 kg. A to hovoríme o elektromobile, ktorý si so sebou vozí ťažké batérie. Výsledkom je šprint na stovku za dve sekundy, takmer ako špeciály LMP1.

Kokpit vodiča tvorí posuvný modul integrujúci... Foto: Audi
Audi PB18 e-tron Concept - 2018 Kokpit vodiča tvorí posuvný modul integrujúci sedadlo, volant, pedále aj prístrojový panel s head-up displejom. Dá sa teda umiestniť centrálne ako v monoposte. Ak je vľavo, zmestia sa do kabíny dvaja cestujúci.

Raritou sú aj samotné akumulátory. Audi sa priklonilo k technológii článkov „solid-state“ s pevným elektrolytom, ktoré sa zatiaľ do sériovej produkcie nedostali. Sú ľahšie a majú väčšiu energetickú hustotu. Kapacita 95 kWh má podľa normy WLTP stačiť na 500 km jazdy. Veľkú časť energie je pritom PB18 schopné šetriť vďaka účinnej rekuperácii pri brzdení. Samotné hydraulické brzdy sa dostávajú k slovu výlučne pri prudkej decelerácii. Vďaka napätiu 800 V má byť Audi PB18 pripravené na štart už po pätnástich minútach nabíjania. Využiť pritom môže aj indukčnú nabíjačku systému AWC (Audi Wireless Charging).

Ohromnú dynamiku, reprezentovanú zrýchlením na... Foto: Audi
Audi PB18 e-tron Concept - 2018 Ohromnú dynamiku, reprezentovanú zrýchlením na stovku za dve sekundy, majú na svedomí tri elektromotory, z toho tri na zadnej náprave, so spoločným výkonom 500 kW a krútiacim momentom 830 Nm.

Jazdné vlastnosti ťažia z dokonalého rozloženia hmotnosti v pomere 50 : 50 a tiež z extrémne nízkeho ťažiska. Samotná konštrukcia podvozku s predným zavesením na dvojitých lichobežníkových ramenách a odpružením „push-rod“ s tlmičmi Magnetic ride je odvodená z pretekárskych prototypov LMP1. Na asfalte držia PB18 e-tron nízkoprofilové pneumatiky s profilom 275/35 R22 na prednej a 315/30 R22 zadnej náprave. Obrovské disky ukrývajú brzdové kotúče s priemerom 19 palcov. Stabilitu v zákrutách podporuje individuálne dávkovanie krútiaceho momentu pre každé zo zadných kolies a tiež riadenie bez mechanického prepojenia medzi volantom a kolesami.

A čo módne asistenčné systémy? Tak tie tu na rozdiel od vlaňajšej plne autonómnej štúdie Aicon, nenájdete. Toto je koncept pre radosť z jazdy so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane okruhov. Pritom sa ale nevyhýba ani „civilnej službe“. Aj preto Audi charakterizuje PB18 ako „business jet“ na dlhé vzdialenosti. Hoci na palube nenájdete toľko komfortu ako v Aicone, stále sa v ňom nemusí jazdec cítiť ako v drsnom okruhovom špeciále. Pravdepodobnosť, že by sa kalifornská štúdia dostala do výroby je minimálna. Jej elektrická technológia, najmä akumulátory s pevným elektrolytom, však na linkách v blízkej budúcnosti určite uvidíme.
Audi PB18 e-tron Concept - 2018
Audi PB18 e-tron Concept - 2018
+19Audi PB18 e-tron Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #Audi PB18 e-tron
Články podľa značiek