Renault Arkana: Francúzska ‘X-štvorka‘ debutuje v Moskve. Do Európy nemieri

Tak z tohto auta by sa mohol stať skutočný hit. Renault totiž stvoril svoje prvé kupé-SUV. Bohužiaľ, nie pre západnú Európu. Nová Arkana bude totiž schádzať z výrobných liniek v Moskve a zamieri na ruský a ázijský trh.

30.08.2018 12:00
debata (2)
Renault Arkana bude v triede kompaktných... Foto: Renault
Renault Arkana Concept - 2018 Renault Arkana bude v triede kompaktných crossoverov výnimočným zjavom. Napriek logu Renaultu by sa mala v jej útrobách skrývať cenovo dostupná technika Dacie Duster.

Arkana je asi najväčšou „bombou“ tohtoročného moskovského autosalónu. Ešte pred pár týždňami o tomto odvážnom kroku Francúzov nik ani len nechyroval. A dnes je realitou. Renault totiž prichádza so svojím prvým kupé-SUV v štýle BMW X4 alebo Mercedesu-Benz GLC. Moskovský debut pritom nie je náhodou. Celý projekt odštartoval práve na popud ruského zastúpenia Renault Group. A keďže automobilka tu ovláda spolu s Ladou až 27 % trhu, neprekvapí, že sa rozhodla vyhovieť požiadavkám ruských zákazníkov. Podobne ako to už urobila s Kapturom.

Arkana má síce zatiaľ prívlastok konceptu, lenže do výroby sa chystá už budúci rok. Pozeráme sa tak skôr na naleštený prototyp v krásnom červenom háve, ako na štúdiu. Šušká sa, že základom je lacná technika Dacie Duster, čo potvrdzuje aj informácia o pohone 4×4. Lenže tento „Duster“ by ste iste chceli mať v garáži. Renaultu sa v ňom totiž podarilo skĺbiť robustnosť SUV, siluetu kupé a tiež typické prvky súčasného dizajnového rukopisu automobilky. Prednej časti preto dominuje maska pripomínajúca Mégane, vrátane hokejkovitých denných LED svetiel.

Arkana kombinuje robustnosť SUV so siluetou... Foto: Renault
Renault Arkana Concept - 2018 Arkana kombinuje robustnosť SUV so siluetou kupé. Podobne ako prémiové BMW X4 či Mercedes-Benz GLC. Na dĺžku má 4 540 mm, takže je až o 90 mm dlhšia ako Renault Kadjar.

Vzadu prichádza nóvum v podobe prepojených zadných svetiel diódovou lištou. Ladný profil zjemňuje tretie bočné okno ako na talismane. Terénne ambície zas Arkana demonštruje väčšou svetlou výškou a robustnou ochranou podvozka. V podobe konceptu si dovolila aj veľkú panoramatickú strechu a 19-palcové disky kolies. Formátom pritom prerastá nielen Duster, ale aj Renault Kadjar. Na dĺžku má 4 540, na šírku 1 800 a na výšku 1 570 mm. To znamená, že Arkana je o 90 mm dlhšia ako Kadjar, no zároveň nižšia ako malý crossover Captur. Interiér ostáva zatiaľ tajomstvom.

Zadná časť prináša nóvum v podobe prepojených... Foto: Renault
Renault Arkana Concept - 2018 Zadná časť prináša nóvum v podobe prepojených zadných svetiel. Do sveta SUV sa novinka hlási masívnou ochranou podvozka, väčšou svetlou výškou aj 19-palcovými diskami kolies.

Podobne ako technika pod kapotou. Predpokladať však môžeme nový benzínový 4-valec 1,3 TCe a diesel 1,5 dCi. Rovnako ako manuálne a dvojspojkové prevodovky EDC. Zlou správou je, že hoci Renault hovorí o Arkane, ktorej názov pochádza z latinského výrazu Arcanum (tajomstvo), automobilka vôbec neplánuje s jeho účinkovaním na európskom trhu. Vyrábať sa bude v moskovskom závode Renaultu a v roku 2019 zamieri k ruským zákazníkom. Neskôr sa produkcia rozšíri v Ázii, no tiež len pre tamojších klientov.

Európanom tak neostane nič iné, ako závidieť. Renault si od novinky sľubuje, že sa stane jedným z pilierov plánu, zvýšiť do roku 2022 produkciu nad päť miliónov kusov. Malá šanca tu však pre Európu predsa len je. Z Arkany by sa mohla stať Arcana, s modernejšou platformou CMF, na ktorej bude stáť nové Clio a v tejto podobe zamieriť na Západ. Podobne ako je to v súčasnosti s modelom Captur a ruským Kapturom. Ale to sme naozaj len v rovine špekulácií.
Renault Arkana Concept - 2018
Renault Arkana Concept - 2018
+5Renault Arkana Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Arkana
Články podľa značiek