Hyundai i30: Kórejský bestseller dostal nové motory a facelift

Hyundai uviedol nový model i30 na trh koncom roka 2016. Teda o takmer dva roky skôr ako Kia nový Ceed. Najväčší konkurent koncernového košiara tak dostal novšie technológie. A to nemohlo Hyundai nechať len tak. Najpredávanejší model automobilky v Európe tak podstúpil facelift, ale aj viacero technických zmien.

10.09.2018 06:00
debata (3)
Vynovený hatchback a kombi SW si požičali... Foto: Hyundai
Hyundai i30 - 2018 Vynovený hatchback a kombi SW si požičali predný nárazník a svetlá z najnovšej verzie i30 Fastback.

Hyundai si dal pred konkurenčnou Kiou v uvedení novej generácie kompaktu nižšej strednej triedy poriadny náskok. Kým i30 už operuje na trhu takmer dva roky, Kia prišla s celkom novým Ceedom až v priebehu tohto leta. Samozrejme, Ceed tak mohol dostať modernejšie technológie, a to aj v súvislosti s príchodom aktualizovanej procedúry merania spotreby a emisií WLTP a RDE. Takže neprekvapuje, že hneď po nástupe Ceedu prezentuje Hyundai modernizáciu hatchbacku, kombi aj fastbacku. Posledný z nich je pritom ešte stále horúcim tovarom. Veď sa objavil len na jar. A to pomerne s rozsiahlymi dizajnovými odlišnosťami od svojich starších bratov.

V ponuke farieb pribudli dva nové odtiene... Foto: Hyundai
Hyundai i30 - 2018 V ponuke farieb pribudli dva nové odtiene Stellar Blue a Olivine Grey.

Hyundai to šikovne využil a hatchbacku aj kombi naordinoval plastiku práve podľa vzoru fastbacku. Obe verzie dostali jeho predný nárazník, masku aj vynovené svetlá. Facelift uzatvára aktualizovaná paleta farieb, v ktorej pribudli odtiene Stellar Blue a Olivine Grey. Navyše sa môžu zákazníci v prípade hatchbacku rozhodnúť pre nový paket N Line s prvkami známymi z mimoriadne úspešného hothatchu i30 N, ktorý automobilka pre veľký záujem nestíha vyrábať. Ostrejší dizajn dopĺňa tento balík zmenami v odpružení a v riadiacej jednotke motorov. To znamená viac sebavedomia v zákrutách a ostrejšie reakcie na stlačenie plynového pedálu.

Interiér môže byť odteraz vybavený novšou... Foto: Hyundai
Hyundai i30 - 2018 Interiér môže byť odteraz vybavený novšou verziou infotainmentu s 8-palcovou dotykovou obrazovkou.

Zmenám nemohol uniknúť ani infotainmet, teda oblasť, ktorá napreduje míľovými krokmi. Hyundai i30 môže byť odteraz vybavený 8-palcovou dotykovou obrazovkou multimediálneho systému. Samozrejmosťou je plná konektivita s externými zariadeniami cez platformy Apple CarPlay a Android Auto. Veľkú revíziu podstúpil aj priestor pod prednou kapotou. Hyundai totiž nasadil v súvislosti s príchodom novej procedúry merania emisií a spotreby, platnej od 1. septembra tohto roka, nové dieselové agregáty Smartstream. Štvorvalec s objemom 1,6 litra bude mať výkon 70, 85 alebo 100 kW. Pre dve výkonnejšie verzie je pripravená okrem manuálnej prevodovky 7-stupňová dvojspojka 7DCT.

Naftové motory splňujú vďaka vstrekovaniu prísady AdBlue s predstihom emisnú normu Euro 6d Temp. Platí to aj o benzínových agregátoch 1,0 T-GDI a 1,4 T-GDI, ktoré dostali filtre pevných častíc. Zákazníci by mali oceniť najmä nižšiu spotrebu paliva. Novinka Hyundaia, vyrábaná v českých Nošoviciach, prichádza na trh už v týchto dňoch.
Hyundai i30 - 2018
Hyundai i30 - 2018
+16Hyundai i30 - 2018

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #facelift #Hyundai i30
Články podľa značiek