DS 3 Crossback: Nový crossover bude jazdiť na benzín, naftu aj elektrinu!

Prémiová divízia PSA prichádza s dôležitou novinkou. Crossover DS 3 Crossback bude totiž jej prvým čisto elektrickým modelom. Na jedno nabitie zvládne 300 km. Nafte či benzínu sa ale tiež nebráni.

20.09.2018 06:00
debata (1)
Kompaktný crossover demonštruje prémiovú... Foto: DS
DS 3 Crossback - 2018 Kompaktný crossover demonštruje prémiovú pozíciu množstvom chrómu, výsuvnými kľučkami dverí, dvojfarebným lakovaním karosérie aj supermodernými reflektormi matrix LED. Každé svetlo obsahuje až 19 svetelných zdrojov.

Luxusná odnož koncernu PSA rozširuje ponuku. Ako inak, novým SUV. Model DS 3 Crossback sa postaví pod vlajkovú loď DS 7 Crossback, ale technologicky ide ešte ďalej. Štýlový crossover je postavený na úplne novej platforme e-CMP (Common Modular Platform), pripravenej pre alternatívne pohony, vrátane čisto elektrického. Kým teda väčší DS 7 počíta maximálne s plug-in hybridnou sústavou, DS 3 Crossback príde na svet aj v batériovej verzii. Pritom nebude svoju ekologickú povahu navonok nijak zvlášť zdôrazňovať. Napokon, elektromobily sa pomaly stávajú bežnou súčasťou produkcie.

Dizajnéri vytvorili atraktívny crossover, ktorý nesie všetky štylistické prvky značky, vycibrené na konceptoch E-Tense alebo Divine. Takže tu máme masku s kosoštvorcovým „výpletom“ lemovanú chrómovými „krídlami“, motív žraločej plutvy v oblasti stredových stĺpikov aj dvojfarebné lakovanie karosérie. Formátom s dĺžkou 4 120 mm nadväzuje na starší DS 4. V porovnaní s DS7 je totiž až o 450 mm kratší a tiež o 380 mm kratší ako nový Citroën C5 Aircross. Takže tu máme čosi ako luxusný derivát Citroënu C3 Aircross. Zákazníkom umožní bohatú personalizáciu. Na výber je 10 dizajnov diskov kolies, až do 18 palcov, 10 odtieňov laku karosérie, vrátane nového Millenium Blue, a tri farby strechy.

Kompaktný crossover s dĺžkou 4 120 mm zodpovedá... Foto: DS
DS 3 Crossback - 2018 Kompaktný crossover s dĺžkou 4 120 mm zodpovedá veľkosťou Citroënu C3 Aircross.

Aby bol výber jednoduchší, DS zostavilo niekoľko dizajnových línií – Montmartre, Bastille, Performance, Rivili a Opera. Predaj však odštartuje špecifickou „limitkou“ La Premiére. Tieto motívy prerastajú aj do kabíny, ktorej vládnu noblesné materiály. Hladká či zrnitá koža, Alcantara a dekorácie z klavírnej černe, saténových alebo chrómových povrchov. Spolu s témami sa mení vzor prešívania, napríklad na diamantový. Sedadlá čalúnené špeciálnou penou s vysokou hustotou majú spolu s brilantným odhlučnením dopriať posádke prémiový komfort.

Interiér je plný kože, chrómu a klavírnej... Foto: DS
DS 3 Crossback - 2018 Interiér je plný kože, chrómu a klavírnej černe. Palubná doska obsahuje až dva veľké displeje.

Ten cítiť už pri príchode k autu. Len čo totiž DS 3 Crossback zaregistruje elektronický kľúč, aktivujú sa výsuvné kľučky dverí. Palubná doska obsahuje dva displeje. Jeden 10,3-palcový v úlohe virtuálneho prístrojového panelu s ponukou piatich rozličných zobrazení a jeden 12-palcový vo funkcii multimediálneho rozhrania. Ovládače na stredovej konzole majú typický kosoštvorcový tvar, čo platí aj pre prieduchy ventilácie. Tie krajné sa presťahovali do dverí. Stredový tunel s voličom prevodovky či elektronickou parkovacou brzdou pochádza z DS 7 Crossback. Prémiovú atmosféru dotvára head-up displej, výkonné audio Focal s 12 reproduktormi a výkonom 515 W.

Elektrickej verzii E-Tense chýbajú výfuky. Tie... Foto: DS
DS 3 Crossback - 2018 Elektrickej verzii E-Tense chýbajú výfuky. Tie so spaľovacími motormi ich budú mať až dva.

K luxusným prvkom môžeme pripočítať systém Smart Acces, ktorý umožňuje pomocou aplikácie MyDS zmeniť váš mobilný telefón na kľúč od auta. DS nezabudlo ani na asistenčné systémy. Autonómne brzdy registrujú odteraz nielen autá a chodcov, ale aj cyklistov. Semiautomatické riadenie DS Drive Assist sa stará o udržiavanie jazdného prúdu aj správnej rýchlosti, napríklad na základe rýchlostných limitov. Zvlášť účinné je to v zápchach. Funguje až do rýchlosti 180 km/h. Parkovací pilot dokáže nielen nájsť vhodné miesto, ale zaparkovať plne autonómne, teda bez ovládania pedálov a volantu, a to priečne aj pozdĺžne.

Elektrický E-Tense prejde na jedno nabitie 300... Foto: DS
DS 3 Crossback - 2018 Elektrický E-Tense prejde na jedno nabitie 300 km a na stovku zrýchli za 8,7 sekundy.

Premiéru majú v DS 3 Crossback svetlá DS Matrix LED so štyrmi diódami pre stretávací a až pätnástimi individuálne riadenými zdrojmi svetla pre diaľkový režim. Podobne je to pod kapotou. Malý Crossback príde v druhej polovici budúceho roka na trh v batériovej verzii E-Tense. Jeho články s kapacitou 50 kWh majú podľa novej prísnejšej normy WLTP stačiť na 300 km jazdy. Zo 100-kilowattovej nabíjačky je ich možné nabiť na 80 % kapacity za 30 minút a na 100 % za päťdesiat. Na domácej nabíjačke s výkonom 11 kW to bude trvať päť hodín. E-Tense nebude žiadnou brzdou v premávke. Na stovku zrýchli vďaka elektromotoru s výkonom 100 kW za 8,7 sekundy.

S elektrickou energiou bude šetriť rekuperatívnym brzdením aj pomocou tepelného čerpadla, ktoré zníži energetické nároky klimatizácie. Elektrický DS 3 Crossback by nemal prísť ani o úžitkové vlastnosti. Akumulátory sú totiž uložené v podlahe. Sympatické je, že platforma e-CMP nie je prekážkou pre použitie klasických spaľovacích motorov. DS 3 Crossback tak dorazí na trh aj s benzínovými trojvalcami 1,2 PureTech s výkonom 74, 96 a úplne najnovšou verziou posilnenou až na 114 kW. Tá bude kombinovaná s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Diesely budú reprezentovať 4-valce 1,5 Blue HDi s výkonom 73 alebo 96 kW.

Novinka DS sa predstaví už o pár dní na nadchádzajúcom októbrovom autosalóne v Paríži a mala by sa stať, na rozdiel od DS 7 Crossback, bežnou súčasťou európskej ponuky. Nasledovať budú ďalšie dva crossovery. Takmer polmetrový rozdiel medzi DS 3 a DS 7 Crossback vytvára pre ne dostatočný priestor.
DS 3 Crossback - 2018
DS 3 Crossback - 2018
+14DS 3 Crossback - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DS #autosalón Paríž 2018 #DS 3 Crossback
Články podľa značiek