VW MEB: Toto je nová platforma pre 10 miliónov elektromobilov!

Elektrická ofenzíva Volkswagenu je na spadnutie. Jej základom je nová platforma MEB. Len do roku 2022 na nej vznikne 27 rôznych elektromobilov.

20.09.2018 16:00
debata (2)
Nová platforma MEB umožní inštaláciu... Foto: Volkswagen
VW - elektrická platforma MEB Nová platforma MEB umožní inštaláciu dostatočného množstva akumulátorov bez toho, aby obmedzovali úžitkové vlastnosti budúcich elektromobilov. Má byť tiež základom cenovej dostupnosti týchto elektrických vozidiel.

Už na budúci rok predstaví Volkswagen svoj prvý sériový elektromobil novej generácie. Ako je známe, pôjde o VW I.D., ktorý zástupcovia značky prirovnávajú významom k príchodu prvého Beetlu. Jeho základom bude úplne nová platforma MEB. A práve tú predstavil Volkswagen v Drážďanoch. Nebude totiž len výsadou I.D, ale architektúrou celej elektrickej revolúcie nemeckého koncernu. V pláne je priviesť do roku 2022 pod štyrmi koncernovými značkami 27 elektromobilov, z ktorých vznikne desať miliónov exemplárov.

Aby bola ofenzíva úspešná, sledoval koncern pozorne náklady. S drahými elektromobilmi by nepochodil. „Nová platforma je kľúčom k tomu, aby sme vedeli ponúknuť cenovo dostupné elektroautá každému. Naša architektúra preto prináša doteraz nedosiahnuteľný pomer ceny a servisu a pomôže urobiť z okrajového segmentu elektromobilov bestseller," povedal v Drážďanoch Thomas Ulbrich, člen predstavenstva Volkswagenu. Príchod platformy označil za podobnú revolučnú zmenu, ako bol prechod z Chrobáka k prvej generácii Golfu.

Výhodou novej platformy je aj možnosť inštalácie väčšieho objemu batérií, ktoré predĺžia dojazd na jedno nabitie. Zároveň sú rozmiestnené tak, že neobmedzujú vnútorný priestor vozidla. „Na kabínu posádky sme sa mimoriadne sústredili,“ povedal Ulbrich. Takže budúce elektromobily by mali byť dostatočne priestranné, čo platí aj o ich batožinovom priestore. Desať miliónov elektrických áut, ktoré elektrickú platformu MEB využijú, bude však len prvou vlnou koncernovej elektrifikácie. Nasledovať bude ďalšia, ktorá pravdepodobne z ponuky celkom vytlačí motory s vnútorným spaľovaním.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #elektromobily #VW ID #MEB #platforma MEB
Články podľa značiek