Porsche 911: Nová generácia už zarezáva na okruhu. Predstaví sa v Paríži

Autosalón v Paríži sa blíži a Porsche chystá veľkú premiéru. Onedlho ukáže svetu novú generáciu ikonického kupé 911. Na Nürburgringu naplno prebieha testovanie maskovaných prototypov hneď niekoľkých verzií vrátane okruhovej s označením GT3.

24.09.2018 12:00
porsche-911-gt3-009-1 Foto:
Na referenčnom okruhu Nürburgring fotografi zachytili prototypy hneď niekoľko variantov Porsche 911.
debata

Porsche 911 je žijúcou legendou, ktorú netreba zvlášť predstavovať. Jej neutíchajúca popularita vyplýva zo snahy skĺbiť overenú koncepciu s modernou technikou. Výnimkou nebude ani generácia nesúca interné označenie 992. Tá sa bude snažiť vyhovieť rozmanitému vkusu zákazníkov širokou ponukou karosárskych a výkonových verzií.

Porsche 911 GT3
Porsche 911 GT3
+10Porsche 911 Turbo

Na referenčnom okruhu Nürburgring fotografi zachytili prototypy hneď niekoľko variantov Porsche 911. Najmenej kamufláže niesli verzie Carrera a Carrera S. Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad, typické línie „deväťstojede­nástky“ ostali zachované. Snímky zadných partií však odhaľujú združené svetlá vytvárajúce jednu líniu a predovšetkým veľký výsuvný spojler. Rozdielom medzi verziami Carrera a Carrera S bude počet výfukov. Prvá menovaná dostane dva a druhá až štyri.

Najmenej kamufláže niesli verzie Carrera a... Foto: Autoblog.com
2020-porsche-911-992-12-1 Najmenej kamufláže niesli verzie Carrera a Carrera S.

Testovanie prebieha už aj v prípade verzií 911 Turbo a Turbo S. Tie navyše testujú s karosériou kabriolet. Hoci sú dôkladnejšie zakamuflované, od základných verzií ich odlišujú disky s centrálnou maticou a širšie blatníky s prieduchmi na odvádzanie vzduchu od bŕzd. Naopak koncovky výfukov vyzerajú totožne s verziou Carrera, no do premiéry sa ich vzhľad určite zmení.

Testovanie prebieha už aj v prípade verzií 911... Foto: Motor1.com
porsche-911-turbo-convertible-spy-shots 1 Testovanie prebieha už aj v prípade verzií 911 Turbo a Turbo S.

Testovací prototyp okruhovej verzie GT3 zatiaľ prezradil najmenej. Nechýba mu centrálne umiestnený výfuk, no typické veľké zadné krídlo zatiaľ absentuje. Šéf oddelenia motoršportu Porsche Frank Walliser vyvrátil dohady o tom, že verzia GT3 dostane preplňovaný šesťvalec rovnako ako zvyšok portfólia. Podľa jeho slov GT3 ostane verná plochému atmosférickému šesťvalcu, pokiaľ to len bude možné.

Porsche 911 GT3 ostane verná plochému... Foto: Autoblog.com
porsche-911-gt3-001-1 Porsche 911 GT3 ostane verná plochému atmosférickému šesťvalcu.

Slabšie verzie však počítajú už len s preplňovanou pohonnou jednotkou s rôznymi hodnotami výkonu. O prenos sily motora na kolesá sa postarajú manuálna prevodovka a dvojspojková automatická prevodovka PDK. Okrem základnej karosérie kupé bude na výber aj kabriolet a targa. Na nadchádzajúcom autosalóne v Paríži uvidíme pravdepodobne len základnú verziu 911 Carrera prípadne Carrera S. Na budúci rok predstaví Porsche verziu 911 Turbo a okruhová GT3 zažije premiéru najskôr v priebehu roka 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche 911 #Porsche 911 Turbo S #Porsche 911 GT3 #Porsche 911 Carrera #Porsche 911 Carrera S
Články podľa značiek