Nissan Navara Dark Sky Concept: Pick-up šitý na mieru astronómom

Japonská automobilka predstavila už niekoľko konceptov úspešného úžitkového modelu Navara. Zároveň sa snaží presadiť na poli semiautonómneho riadenia prostredníctvom systému Propilot. Výsledkom je štúdia zameraná na potreby astronómov.

26.09.2018 16:00
embargo sept.19 - 10.45 cest - nissan navara... Foto:
Japonská značka Nissan sa spojila s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a vytvorila koncept pick-upu Navara.
debata

Japonská značka Nissan sa spojila s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a vytvorila koncept pick-upu Navara, ktorý by bol nápomocný astronómom v teréne. Dôležitou súčasťou konceptu je príves, ktorý ukrýva špeciálne navrhnutý ďalekohľad a ďalšie astronomické vybavenie. Okrem toho sa v prívese nachádzajú aj akumulátory pripravené napájať elektrinou notebooky a prenášač internetového a televízneho signálu.

Nissan Navara Dark Sky Concept
Nissan Navara Dark Sky Concept
+15Nissan Navara Dark Sky Concept

Nemenej dôležitú úlohu hrá príves aj pri demonštrácii novej funkcie systému Propilot, ktorou je asistent pre jazdu s prívesom. Ten berie do úvahy väčšiu dĺžku súpravy a podľa toho prispôsobuje varovanie pred vozidlami v mŕtvom uhle. Veľmi praktickým pomocníkom je asistent pripojenia prívesu, ktorý auto samostatne navedie k prívesu a pripojí ho. Systém sám ovláda volant, akcelerátor aj brzdový pedál. Ide o podobný systém, aký dnes poznáme pod názvom inteligentný parkovací asistent.

v prívese nachádzajú aj akumulátory pripravené... Foto: Nissan
Nissan-Navara Dark Sky Concept-2018-1024-15 v prívese nachádzajú aj akumulátory pripravené napájať elektrinou notebooky a prenášač internetového a televízneho signálu.

Vo vnútri konceptu sa nachádza niekoľko reflexných plôch, ktoré pomáhajú orientovať sa v interiéri počas noci bez použitia baterky. Okrem toho je vnútorné svetlo červené, lebo práve to najmenej ovplyvňuje ľudský zrak v noci.

V prípade pohonnej jednotky nedošlo k významným úpravám. Pod kapotou konceptu sa nachádza 2,3-litrový naftový štvorvalec s výkonom 140 kW (190 k) a maximálnym krútiacim momentom 450 Nm. Najvýraznejšou konštrukčnou zmenou je zväčšenie svetlej výšky o 140 mm, čo má zlepšiť off-roadové schopnosti. Spolu so svetlosťou pomáha jazde v teréne aj kombinácia dvadsaťpalcových kolies na aute a šestnásťpalcových kolies na prívese s hrboľatými pneumatikami.

Najvýraznejšou konštrukčnou zmenou je zväčšenie... Foto: Nissan
embargo sept.19 - 10.45 cest - nissan navara dark sky concept - exterior photo 2 Najvýraznejšou konštrukčnou zmenou je zväčšenie svetlej výšky o 140 mm, čo má zlepšiť off-roadové schopnosti.

Nissan Navara Dark Sky Concept absolvoval výstavnú premiéru na autosalóne v Hannoveri. Hoci sa nechystá do výroby, ukázal možnosti systému Propilot. Ten by sa určite majiteľom pick-upov hodil, keďže mnoho z nich Navaru využíva aj na ťahanie prívesov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #koncept #Nissan Navara #Nissan Navara Dark Sky Concept
Články podľa značiek