Nový Hyundai Santa Fe vykročil k luxusu

Koncom minulého týždňa bol predaný prvý kus štvrtej generácie modelu Santa Fe. Kórejská automobilka Hyundai ho pustila do slovenských predajní potom, ako vozidlo zažilo svoju premiéru na tohtoročnom autosalóne v Ženeve. Základná cena modelu je na Slovensku 34 990 eur.

29.09.2018 12:00
debata (6)
Nový Hyundai Santa Fe na dĺžku meria 4 770 mm. Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Nový Hyundai Santa Fe na dĺžku meria 4 770 mm.

Výrobca v porovnaní s minulou generáciou “prekopal” v Santa Fe úplne všetko a pokúsil sa ho viac priblížiť k prémiovej triede. My sme mali možnosť vyskúšať verziu v najvyššej výbave Premium. Slovenský importér značky očakáva, že väčšina predaných kusov na Slovensku bude práve v najvyššej výbave spolu s najsilnejším motorom.

Výbava Premium je na slovenskom trhu dostupná s 2,2 litrovým naftovým motorom CDRi, ktorý má výkon 200 koní. Prenos výkonu na obe nápravy zabezpečuje automatická prevodovka s 8 rýchlostnými stupňami.

Výrobca v najvyššej výbave použil kožu na... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Výrobca v najvyššej výbave použil kožu na sedadlách aj palubnej doske.

Výbava a kvalita spracovania interiéru sa priblížila k prémiovému segmentu. Výrobca na palube vo veľkej miere použil kožu. Nachádza sa ako na sedadlách, tak aj na palubnej doske. Predné sedadlá majú okrem vyhrievania a elektrického ovládania aj ventiláciu.

Hyundai po prvýkrát použil plnohodnotný head-up displej. Doteraz mal kórejský výrobca v ponuke len výsuvný head-up displej v modeli Kona. Na palube je taktiež prítomný aj systém bezdrôtového nabíjania mobilných telefónov.

Prvý plnohodnotný head-up displej od značky... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Prvý plnohodnotný head-up displej od značky Hyundai dostalo práve nové Santa Fe.

Santa Fe je dostupné aj v 7 miestnej verzii, po novom bez prívlastku Grand. Pravé sedadlo v druhom rade sa vďaka stlačeniu jedného tlačidla posunie do maximálnej polohy smerom dopredu, čím sa má zabezpečiť čo najkomfortnejší prístup dozadu.

V druhom rade sedadiel majú cestujúci na nohy v porovnaní s minulou generáciou viac miesta o 38 mm a sedadlo je vyššie o 18 mm. Vnútorná výška v treťom rade sedadiel je vyššia o 22 mm. Batožinový priestor má základný objem 625 litrov.

Cestujúci v druhom rade môžu ovládať sedadlo... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Cestujúci v druhom rade môžu ovládať sedadlo spolujazdca.

Nový Hyundai Santa Fe upozorňuje vodiča pri vystupovaní na prítomnosť dieťaťa alebo iného živého tvora na zadných sedadlách. Ide o reakciu na množiace sa prípady, kedy roztržití rodičia zabúdajú svoje deti v letných mesiacoch v aute.

Upozornenie prebieha v dvoch stupňoch. V prvej fáze Santa Fe využíva tlakový senzor na rozpoznanie prítomnosti osoby na zadných sedadlách. V tejto časti vozidlo zobrazuje upozornenie na hlavnom displeji, podľa ktorého má vodič skontrolovať zadné sedadlá. Ak aj napriek tomu vo vnútri ostane osoba, vozidlo začína využívať pohybové senzory a v prípade rozpoznania pohybu spúšťa svetelnú a zvukovú signalizáciu.

Základný objem batožinového priestoru je 625... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Základný objem batožinového priestoru je 625 litrov.

Santa Fe nedovolí posádke otvoriť zadné dvere v prípade, že premávka okolo vozidla môže vystupujúcich pasažierov ohroziť.

Hyundai predpokladá, že na Slovensku bude najväčší záujem o najvyššiu výbavu s najsilnejším motorom. V ponuke je okrem 2,2 litrového CRDi motora aj menší naftový dvojliter s výkonmi 150 a 185 koní. Slabší je možné spárovať okrem automatu aj so 6 stupňovým manuálom.

Základná cena modelu je 34 990 eur. Na trhu je... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe Základná cena modelu je 34 990 eur. Na trhu je s dvojicou naftových motorov.

Rozmery, objemy

Dĺžka (mm) 4 770
Šírka (mm) 1 890
Výška (mm) 1 680
Rázvor (mm) 2 765
Objem batožinového priestoru 625 l
Motor a výbava Prevodovka Výkon (kW/k) Cena
2,0 CRDi Style 6M 110/150 34 990
2,0 CRDi Elegance 8A 136/185 39 990
2,2 CRDi Elegance 8A 147/200 41 990
2,0 CRDi Premium 8A 147/200 44 990
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
+13Hyundai Santa Fe

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #SUV #jazda #cenník #Hyundai Santa Fe #CRDi
Články podľa značiek