Kia Ceed GT: Vyšportovaná verzia debutuje v Paríži. Má 204 koní!

Kórejská automobilka predstavuje už v poradí štvrtú verziu novej generácie modelu Ceed. Po hatchbacku, kombi a shooting brakeu prichádza športová verzia GT. Tak ako jej modelový príbuzný aj ona bude vyrábaná v Žiline.

10.10.2018 06:00
Kia-Ceed GT-2019-1024-01 Foto:
Tak ako v prípade hatchbacku, kombi Sportswagon a shooting brakeu ProCeed aj Ceed GT bol navrhnutý na mieru európskym motoristom.
debata

Automobilka Kia nezaháľa. Od novej generácie Ceedu si veľa sľubuje, a tak sa snaží rozšíriť jej ponuku a prilákať čo najviac záujemcov. Pomôcť jej má aj športová verzia s označením GT. Tak ako v prípade hatchbacku, kombi Sportswagon a shooting brakeu ProCeed aj Ceed GT bol navrhnutý na mieru európskym motoristom.

Kia Ceed GT 2019
Kia Ceed GT 2019
+3Kia Ceed GT 2019

Vytvorenie športového derivátu zo Ceedu je logické. V Európe je kategória hot-hatchov populárna, takže priestor zaujať tu je. Na druhej strane treba počítať aj s tvrdou konkurenciou. Kia Ceed však nebude útočiť na ikony ako Renault Mégane R.S. či Honda Civic Type-R. To má za úlohu koncernový príbuzný Hyundai i30 N. Napriek príslušnosti k segmentu nižšej strednej triedy bude Ceed GT na úrovni napríklad Volkswagenu Polo.

Napriek príslušnosti k segmentu nižšej strednej... Foto: Kia
Kia-Ceed GT-2019-1024-02 Napriek príslušnosti k segmentu nižšej strednej triedy bude Ceed GT na úrovni napríklad Volkswagenu Polo.

Napovedá tomu zážihový 1,6-litrový preplňovaný motor T-GDi s výkonom 150 kW (204 k) pri 6 000 ot./min a krútiacim momentom 265 Nm v rozmedzí 1 500 až 4 500 ot./min. Ten bude môcť spolupracovať so šesťstupňovou manuálnou alebo sedemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou.

Vodič si bude môcť zvoliť medzi normálnym a športovým režimom. Dynamickú jazdu umocní presnejšie riadenie a zvuk výfuku s aktívnymi klapkami. Priľnavosť k vozovke zabezpečia pneumatiky Michelin Pilot Sport 4 obuté na osemnásťpalcových diskoch kolies.

Semišovo-kožené sedadlá sú prešívané červenou... Foto: Kia
Kia-Ceed GT-2019-1024-06 Semišovo-kožené sedadlá sú prešívané červenou niťou.

Zvonku upozornia okolie na športové gény Ceedu väčšie otvory v prednej časti pre prísun vzduchu k brzdám, voštinová mriežka chladiča s červenými detailmi a športový nárazník. Samozrejme nechýbajú typické črty ako maska v tvare „tygrieho nosa“ a denné LED svetlá známe ako „kocky ľadu“.

Vzadu jednoznačne upútajú pozornosť čierny difúzor a strešný spojler. Zboku zaujmú chrómované lemy okien a výraznejšie prahy. Vďaka svetlej výške zníženej oproti štandardnému hatchbacku o päť milimetrov na 135 mm je Ceed GT stabilnejší. Kvalitný brzdný účinok zabezpečujú kotúče s priemerom 320 mm.

Vo vnútri sa posádka môže tešiť na športovo ladený praktický interiér. Displej informačno-zábavného systému môže mať sedem alebo osem palcov. Na vodiča čaká športový volant v tvare písmena „D“ a hliníkové pedále. Semišovo-kožené sedadlá sú prešívané červenou niťou. Praktickosť podčiarkuje objem batožinového priestoru 395 litrov a možnosť sklopiť zadné sedadlá v pomere 60:40 priamo z kufra.

Predaj Kie Ceed GT odštartuje v prvom kvartáli budúceho roka. Tak ako v prípade ostatných modelov kórejskej značky, aj na Ceed GT sa bude vzťahovať záruka na sedem rokov alebo do prejdenia stopäťdesiattisíc kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Ceed #autosalón Paríž 2018 #Kia Ceed GT
Články podľa značiek