Renault EZ-Ultimo Concept: Francúzska predstava prepychovej mobility

Parížsky autosalón priniesol okrem noviniek čakajúcich na spustenie predaja aj množstvo štúdií. Jedným z nich je výtvor Renaultu. Domáca automobilka sa chcela blysnúť a vďaka konceptu EZ-Ultimo sa jej to podarilo.

10.10.2018 19:00
renault ez-ultimo 200 5bb4b0e366268 Foto:
Renault EZ-Ultimo Concept sa zameriava na zákazkovú dopravu.
debata (2)

Francúzskej automobilke sa podarilo dokončiť konceptnú trilógiu. Po modeloch EZ-GO a EZ-PRO prichádza EZ-Ultimo. Kým prvý menovaný bol určený pre súkromnú osobnú prepravu a druhý predstavoval ľahké úžitkové vozidlo budúcnosti, najnovší prírastok sa zameriava na zákazkovú dopravu.

Renault EZ-Ultimo Concept
Renault EZ-Ultimo Concept
+18Renault EZ-Ultimo Concept

Všetky tri koncepty spája elektrický pohon. Nepoznáme jeho výkon, no tvorcovia prezradili, že poháňaná je len predná náprava a že podvozok 4CONTROL riadi aj zadnú nápravu. Oveľa zaujímavejším aspektom štúdie sú jeho rozmery, ktoré vyplývajú z jeho úlohy. EZ-Ultimo je 5 800 mm dlhý, 2 200 mm široký a 1 350 mm vysoký. Rázvor náprav 3 880 mm spĺňa aj tie najprísnejšie kritéria luxusu. Hmotnosť vozidla je 1 800 kg.

Rázvor náprav 3 880 mm spĺňa aj tie... Foto: Renault
renault ez-ultimo 309 5bb4b0e6c6d71 Rázvor náprav 3 880 mm spĺňa aj tie najprísnejšie kritéria luxusu.

Impozantné rozmery nie sú náhodné. Renault EZ-Ultimo Concept je totiž predstavou automobilky, ako by malo vyzerať zákazkové auto budúcnosti. Jeho primárnym účelom bude privážať a odvážať hotelových hostí z letiska a na letisko, poskytovať okružné poznávacie jazdy pre turistov, alebo slúžiť ako vozidlo v svadobnom sprievode.

Vrchná presklená časť funguje ako jednostranné... Foto: Renault
renault ez-ultimo 100 5bb4b0e28371a Vrchná presklená časť funguje ako jednostranné zrkadlo.

Firmy prevádzkujúce prenájom áut by mali takéto vozidlá pripravené pre veľmi náročných zákazníkov. Z konceptu srší luxus na všetky strany. Okrem pompéznych rozmerov zaujme na prvý pohľad aj sfarbenie karosérie. Nájdeme na nej čiernu, zelenú a žltú v odtieni šampanského.

Okrem súkromia si pasažieri užívajú aj dokonale... Foto: Renault
renault ez-ultimo 007 5bb4b0dfdefd8 Okrem súkromia si pasažieri užívajú aj dokonale spracované materiály, medzi ktorými nechýba drevo, koža alebo mramor.

V interiéri čaká na troch pasažierov maximálne pohodlie. Vrchná presklená časť funguje ako jednostranné zrkadlo. Takže kým si posádka užíva nádherné výhľady, okoloidúci vidia na vozidle len svoj odraz. Okrem súkromia si pasažieri užívajú aj dokonale spracované materiály, medzi ktorými nechýba drevo, koža alebo mramor.

Použité materiály však nijako neuberajú na možnosti využívať najmodernejšiu techniku. Samozrejmosťou je wifi pripojenie a plochy na bezdrôtové nabíjanie telefónov a tabletov. Jednotlivé funkcie auta sa ovládajú prostredníctvom aplikácie, keďže to funguje na štvrtej úrovni autonómnej jazdy a nemá vodiča.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #koncept #autosalón Paríž 2018 #Renault EZ-Ultimo Concept
Články podľa značiek