Mercedes-Benz ide proti prúdu. Predstavuje naftové plug-in hybridy!

Naftové motory dnes nemajú na ružiach ustlané. Záujem o ne klesá v celej Európe. Dôvodom sú hroziace zákazy vjazdov do veľkých miest. Mercedes-Benz im však stále verí. A dokonca má odvahu prísť s plug-in hybridnými naftovými modelmi C a E. Pritom kombinácia elektromotora a nafty skončila zatiaľ vždy fiaskom.

15.10.2018 12:00
debata (3)
Novými dieselovými plug-in hybridmi... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz 300 de - plug-in hybrid diesel Novými dieselovými plug-in hybridmi Mercedesesu-Benzu sa stanú modely C 300 de a E 300 de.

Aféra Dieselgate nevystavila účet len samotnému Volkswagenu, ale aj naftovým motorom. Predaje áut tankujúcich naftu v pôvodne dieselovej Európe klesajú na historické minimá. Dôvodom sú ich vyššie emisie oxidov dusíka, ktoré vedú k politickým reštrikciám, napríklad plánovaným zákazom vjazdu do veľkých miest. Ale aj drahé technológie na úpravu spalín vrátane selektívnej katalytickej redukcie (SCR), ktoré diesel predražujú. A tak im mnohí predpovedajú skorý koniec. V blízkej budúcnosti s nimi už nepočítajú napríklad automobilky Volvo, Porsche ani Peugeot či Citroën. Mercedes-Benz, priekopník v naftových autách, má však iný názor. Rozhodol sa priviesť na svet nielen novú generáciu naftových motorov OM 654, ale dokonca ich skombinovať s plug-in hybridnou sústavou.

Nový plug-in hybridný systém skombinuje naftový... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz 300 de - plug-in hybrid diesel Nový plug-in hybridný systém skombinuje naftový 4-valec 220d (143 kW) a elektromotor s výkonom 90 kW inštalovaný ako súčasť hydrodynamického meniča 9-stupňového automatu. Celkový kombinovaný výkon sústavy bude 225 kW.

Pritom kombinácia elektromotora a nafty nebola zatiaľ komerčne úspešná, a to ani v časoch, keď o Dieselgate nik ani nechyroval. Spomeňme neúspech koncernu PSA, ktorý montoval túto technológiu s názvom Hybrid4 do Peugeotu 508 či luxusného hatchbacku DS5. Zo švédskeho Volva V60 D5 TwinEngines s naftovým 5-valcom a elektromotorom sa zas vyrobilo len 5 000 kusov. Nástupcu nedostalo. A povzbudivú skúsenosť s naftovým hybridom nemá ani sám Mercedes-Benz. V roku 2012 prišiel s modelom E 300 BlueTec Hybrid s naftovým 4-valcom 250 CDI (150 kW) skombinovaným s elektromotorom v prevodovke, ktorý pridával ďalších 20 kW. Nová generácia triedy E sa však už diesel-hybridu nedočkala.

V kufri ubudne zopár litrov, keďže li-ion... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz 300 de - plug-in hybrid diesel V kufri ubudne zopár litrov, keďže li-ion batérie s kapacitou 13,5 kWh nájdu miesto práve tam.
Napriek tomu si v Stuttgarte myslia, že diesel a elektromotor majú šancu spolu vychádzať, a to v plug-in hybridnej zostave. Prvé informácie o tom automobilka prezradila už na jar v Ženeve a teraz pridáva ďalšie podrobnosti. Takýto pohon sa objaví v triede C 300 de a E 300 de. V oboch prípadoch skombinuje naftový 4-valec OM 654 s výkonom 143 kW s elektromotorom v 9-stupňovej prevodovke, ktorý pridá ďalších 90 kilowattov výkonu. Celkový výstup bude 225 kW a ohromných 700 Nm krútiaceho momentu, ktoré budú k dispozícii už pri 1 400 otáčkach za minútu. Čisto elektrickú prevádzku zabezpečia li-ion batérie s kapacitou 13,5 kWh, ktoré majú vystačiť na dojazd do vzdialenosti 57 km. A to maximálne rýchlosťou 130 km/h. Šetriť s energiou bude pomáhať takzvaný Eco Assist, ktorý upraví činnosť hybridnej sústavy na základe dát z radarových senzorov, kamier alebo navigácie. A tiež vodičovi odporučí kedy, má dať nohu dole z plynového pedálu, pre čo najväčšiu úsporu paliva a rekuperáciu brzdnej energie. Vďaka navigácii bude tiež vypaľovať časticový filter len na diaľnici a navyše túto energiu spotrebuje na dobíjanie akumulátorov. Tiež uchová v batériách dostatok energie na prejazd mestom, pokiaľ bude naplánovaná trasa viesť takýmto prostredím. Plug-in hybrid by teda mohol byť účinnou zbraňou aj proti plánovaným reštrikciám dieslov v niektorých európskych krajinách.
Mercedes-Benz  300 de - plug-in hybrid diesel
Mercedes-Benz  300 de - plug-in hybrid diesel
+16Mercedes-Benz  300 de - plug-in hybrid diesel

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diesel #Mercedes-Benz #plug-in hybrid #Mercedes-Benz C 300 de #Mercedes-Benz E 300 de
Články podľa značiek