Porsche 911 Speedster II: Spomienka ide do výroby

V Paríži mal síce červený Speedster prívlastok konceptu, ale do finále nemá ďaleko. Puristický otvorený model na báze 911 GT3 zamieri k zákazníkom už na budúci rok. Vznikne presne 1 948 exemplárov.

17.10.2018 12:00
debata (1)
Nový Speedster zaútočí na emócie. Vytvára totiž... Foto: Porsche
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018 Nový Speedster zaútočí na emócie. Vytvára totiž paralelu s legendárnou „tristopäťdesiatšestkou“ z roku 1948. Základom je však moderné Porsche 911 GT3.

Porsche oslavuje tento rok sedemdesiatiny. Takže neprekvapí, že celý rok sa nesie v spomienkach na jeho slávnu históriu. Už v júni predstavili v Zuffenhausene nádherný puristický koncept 911 Speedster. A ten pravdepodobne zaujal, pretože v priebehu leta rozhodlo Porsche o výrobe limitovanej série. V Paríži sme tak mohli vidieť ďalšiu rovnomennú evolúciu, ale označenú ako Concept II, ktorá už naozaj nemá ďaleko do finále. Lepšiu tému si hádam automobilka ani vybrať nemohla. Nový 911 Speedster totiž odkazuje na úplne prvé, ešte štvorvalcové Porsche 356 z roku 1948, teda Porsche „Number 1“.

Karoséria vychádza z 911 Carrera 4 Cabrio, má... Foto: Porsche
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018 Karoséria vychádza z 911 Carrera 4 Cabrio, má však znížené čelné okno a karbónové blatníky a kapoty.

K tejto téme sa v Zuffenhausene rozhodne nevracajú prvýkrát. V priebehu siedmich dekád vzniklo celkom desať limitovaných edícií Speedsterov. Asi najslávnejší je Speedster z roku 1989 z generácie 964 alebo z roku 1993 na báze 964. Naposledy sme sa so Speedsterom stretli v roku 2011, kde ako základ poslúžila generácia 930. Recept bol vždy rovnaký – menej komfortu a viac emócií. Inak to nebude ani teraz. Veď o vývoj sa postarala priamo ostrá divízia Porsche Motorsport Centre a za technický základ si nevybrala nič slabšie a tradičnejšie ako Porsche 911 GT3 s atmosférickým 6-valcom a manuálnou prevodovkou – kombináciu, ktorá sa pomaly vytráca z povrchu zemského.

Zadná kapota má neodmysliteľný „bublinový“... Foto: Porsche
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018 Zadná kapota má neodmysliteľný „bublinový“ dizajn. Z pod nárazníka zas vytŕčajú titánové koncovky výfukov.

Karoséria je odvodená z Porsche 911 Carrera 4 Cabriolet, to preto, že lepšie vyhovovala širokej stavbe tohto sparťanského roadsteru. Má však nové blatníky a obe kapoty vyrobené z uhlíkových vlákien. Charakteristickou črtou je znížený rám čelného okna, tomu prispôsobené bočné okná a neodmysliteľná „bublinová“ zadná kapota. Dvojčlennú posádku chráni len ľahká plátenná strecha Tonneau, ktorú je nutné uchytiť manuálne pomocou ôsmich zámkov Tenax. Nechýbajú ani retro prvky, ako spätné zrkadlá Talbot z matného chrómu a centrálne umiestnené veko nádrže. Novšie časy na vás dýchnu pri pohľade na 21-palcové disky odvodené z okruhových Porsche, napríklad 911 RSR či GT3 R, alebo na diódové svetlá s matným pozadím.

Interiér je zariadený mimoriadne sparťansky.... Foto: Porsche
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018 Interiér je zariadený mimoriadne sparťansky. Redukčnej diéte padla za obeť klimatizácia aj audiosústava.
Celé je to zabalené v ostrom červenom laku Guards Red, ktorý našiel miesto aj na brzdových strmeňoch. Aj technika je nanajvýš aktuálna. Zo štyroch litrov posiela atmosférický boxer cez 6-stupňový manuál k zadným kolesám 368 kW a to pri úžasných 9 000 otáčkach za minútu. O potrebnú zvukovú kulisu sa stará titánový výfukový trakt. V kabíne nečakajte veľa luxusu, posádka má k dispozícii červeno-čierne sedadlá s perforovanou kožou. Chýba klimatizácia aj audiosystém, to všetko pre zníženie hmotnosti. Niet však pochýb, že na želanie vám tieto prvky dodá automobilka za príplatok. A nielen tie. Porsche sľubuje, že pre nový Speedster má pripravené doplnky balíka Heritage Design Packages od Porsche Exclusive, ktoré vytvoria ešte silnejšiu historickú paralelu. Predstaviť si pod tým môžeme napríklad disky s dizajnom Fuchs a centrálnou maticou či reflektory evokujúce športové verzie 911 ešte z čas, keď sa zvykli prelepiť do kríža páskou proti rozbitiu. Vidieť sme ich mohli už v júni na prvom koncepte s nálepkou „Heritage Version“. Porsche 911 Speedster zamieri do výroby v priebehu budúceho roka. Vznikne z neho presne 1 948 kusov, ladiacich s rokom premiéry Porsche 356 (991). Cena ostáva zatiaľ tajomstvom.
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018
Porsche 911 Speedster II Concept - 2018
+4Porsche 911 Speedster II Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche 911 #autosalón Paríž 2018 #Porsche 911 Speedster
Články podľa značiek