V Žiline spustili výrobu najkrajšej Kie

Kórejská automobilka spustila na Slovensku výrobu novej generácie modelu ProCeed. Automobil má osloviť klientelu, ktorá si zakladá na dizajne a praktickosti. Novinka doplní modelový rad Ceed, ktorý je v súčasnosti na trhu vo verziách hatchback a kombi. Na výrobe týchto vozidiel sa v Žiline podieľajú okrem Slovákov aj Bulhari a Ukrajinci.

19.11.2018 14:00
debata (12)
V Žiline sa okrem celého modelového radu Ceed... Foto: Martin Majerníček, Pravda
Závod Kia Motors pri Žiline V Žiline sa okrem celého modelového radu Ceed vyrábajú modely Sportage a Venga.

„Spustenie výroby najnovšieho modelu Kia ProCeed je pre nás úspešným zavŕšením tohtoročného snaženia. V tomto roku sme postupne začali sériovú výrobu päťdverovej a kombi verzie modelového radu Ceed, ako aj produktovo vylepšeného modelu Sportage. Zároveň sme do výroby úspešne aplikovali technológie selektívnej katalytickej redukcie na aktívnu reguláciu emisií. Tieto výrazne znižujú množstvo vyprodukovaných emisií našich motorov s cieľom spĺňať najnovšiu emisnú normu Euro 6d TEMP,“ povedal prezident a výkonný riaditeľ Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Nová generácia modelu ProCeed má päťdverovú karosériu typu shooting brake, ktorá sa vyznačuje proporciami kombi verzie s výrazne zvažujúcou sa líniou strechy. Minulé dve generácie modelu s pôvodným názvom pro_cee'd boli trojdverovými kupé. Nový model pôjde do predaja začiatkom roka 2019. V žilinskej fabrike aktuálne v trojzmennej prevádzke pracuje približne 3¤800 zamestnancov. Podľa hovorcu žilinskej automobilky Jozefa Bačé vo fabrike spomedzi cudzincov pracuje aj 25 Bulharov a 80 zamestnancov z Ukrajiny.

Kia ProCeed sa zadarí k hatchbacku a klasickému... Foto: Kia
Kia ProCeed Kia ProCeed sa zadarí k hatchbacku a klasickému kombi.

Prípravy na sériovú výrobu nového modelu sa v žilinskej fabrike začali už koncom minulého roka. „Dnešnému úspešnému spusteniu výroby predchádzalo zaškolenie a tréning výrobných operátorov vo výskumno-vývojovom centre v Kórei, ako aj priamo v našom závode. Nový typ karosérie shooting brake priniesol z pohľadu výroby viacero výziev, ktoré sa nám podarilo úspešne zvládnuť,“ povedal Roman Kraľovanský, vedúci výroby v Kia Motors Slovakia.

V súvislosti so zavedením výroby novej generácie modelového radu Ceed prešlo školením vo výskumno-vývojovom centre Kia Motors v kórejskom Namyangu 300 pracovníkov žilinskej automobilky. Začiatkom tohto roka sa 70 z nich zúčastnilo ďalšieho školenia týkajúceho sa výroby modelu ProCeed.

Kia ProCeed patrí k najkrajším modelom v... Foto: Kia
Kia ProCeed Kia ProCeed patrí k najkrajším modelom v portfóliu značky.

Nový ProCeed bol navrhnutý v dizajnovom centre kórejskej automobilky sídliacom vo Frankfurte nad Mohanom. Novinka patrí k najkrajším modelom značky Kia. Športový vzhľad chce automobilka zvýrazniť aj výbavami. Automobil bude dostupný len vo verziách GT Line a GT, ktoré majú zvýrazňovať športové línie vozidla.

Kia ProCeed GT Line bude v ponuke s trojicou motorov. Základným bude trojvalcová pohonná jednotka 1,0 T-GDI. Štvorvalec 1,4 T-GDI dosiahne 140 koní. V ponuke bude aj naftová verzia 1,6 CDRi s výkonom 136 koní. Model Kia ProCeed GT dostane 1,6-litrový benzínový motor s výkonom 204 koní.

Kvôli výrobe modelového radu Ceed bolo v Kórei... Foto: Kia
Kia ProCeed Kvôli výrobe modelového radu Ceed bolo v Kórei preškolených 300 žilinských zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #výroba #Kia Ceed #Kia Proceed
Články podľa značiek