McLaren 720S Spider: Otvorená verzia je rovnako rýchla

Vo Wokingu sa podaril malý zázrak. Nový Spider 720S zrýchľuje na stovku v rovnakom tempe ako kupé. Stojí za tým brilantná konštrukcia skladacej strechy, ktorá má na svedomí len pár kilogramov navyše.

13.12.2018 06:00
debata
Nosná karbónová štruktúra Monocage II, prevzatá... Foto: McLaren
McLaren 720S Spider - 2019 Nosná karbónová štruktúra Monocage II, prevzatá z kupé, je taká pevná, že aj po odstránení strechy nemuseli konštruktéri použiť žiadne dodatočné výstuhy skeletu či podvozku.

McLaren predstavil svoj najdôležitejší model Super Series už vlani na jar. A teraz púšťa do ringu otvorenú verziu 720S Spider. Dal si na nej záležať, čo potvrdzujú tri patenty, uplatnené práve pri konštrukcii skladacej strechy Retractable Hard Top (RHT). Tá je vytvorená z ľahučkého karbónu a ovláda ju osem elektromotorov. Celý proces premeny trvá len 11 sekúnd, čo je o šesť menej ako pri staršom modeli 650S Spider. Manipulácia je povolená až do rýchlosti 50 km/h, teda do limitu, ktorý býva bežný pri roadsteroch s plátennou strechou. Predchádzajúca verzia to zvládala len do „tridsiatky“.

Najviac zmien prebehlo v zadnej časti, kde je... Foto: McLaren
McLaren 720S Spider - 2019 Najviac zmien prebehlo v zadnej časti, kde je pod kapotou priestor na patentovanú skladaciu strechu. Pri prevrátení chránia posádku dve zadné pätky vyrobené z karbónu.

Jednodielny karbónový panel sa skryje pod výklopné zadné veko do boxu s objemom 58 litrov, takže nijako nenarúša línie vozidla. A to si musíme uvedomiť, že pod mechanizmom strechy muselo ostať miesto pre mohutný 8-valec. Rovnako homogénne sú tvary aj pri uzavretej kabíne. Zadný spojler sa potom svojím sklonom prispôsobí podľa toho, či je strecha vysunutá alebo zasunutá, aby zabezpečil potrebný prítlak. Priplatiť si môžete aj za elektrochromatickú strechu, ktorej sklo mení priehľadnosť od úplne tmavej až po priesvitnú. Po vypnutí motora sa strecha vždy zatmaví. Vďaka pamäti sa po opätovnom štarte vráti do pôvodného nastavenia.

Strešný panel je vyrobený buď z karbónu, alebo... Foto: McLaren
McLaren 720S Spider - 2019 Strešný panel je vyrobený buď z karbónu, alebo z elektrochromatického skla, ktoré mení priehľadnosť. Na otvorenie či zatvorenie potrebuje len 12 sekúnd.

Bravúrnosť konštrukcie najviac dokumentuje skutočnosť, že 720S Spider pribral na váhe len 49 kg. Uhlíkový monokok Monocage II, ktorý tvorí nosné jadro sedemstodvadsiatky, je totiž taký pevný, že aj po odstránení strechy nebolo nutné pridávať žiadne dodatočné výstuhy. Vystužený nemusel byť dokonca ani rám čelného okna. Len tu pribudli zámky na uchytenie strechy. Karbón použili konštruktéri aj na zadných ochranných oblúkoch integrovaných v dvojici pätiek za opierkami hláv. V porovnaní s oceľovou konštrukciou minulej generácie to znamená úsporu siedmich kilogramov a zníženie ťažiska.

Aj pri uzavretej kabíne má McLaren 720S Spider... Foto: McLaren
McLaren 720S Spider - 2019 Aj pri uzavretej kabíne má McLaren 720S Spider dokonale hladké línie.

Takže novinka má suchú hmotnosť len 1 332 kg, čo je medzigeneračne o 38 menej a najmä o 88 menej, ako má úhlavný nepriateľ – Ferrari 488 Spider. Potom neprekvapí, že otvorený McLaren 720S Spider dynamikou nijak zvlášť nezaostáva za kupé s ktorým zdieľa rovnaké srdce – autorsky vyvinutý dvakrát preplňovaný 8-valec M840T. Z objemu 3 994 ccm posiela k 7-stupňovej sekvenčnej prevodovke a zadným kolesám úžasných 530 kW a 770 Nm krútiaceho momentu. Spider zvláda stovku za identických 2,9 sekundy a v zrýchlení na dvojnásobok za 7,9 stráca na kupé len zanedbateľnú desatinku.

V kabíne si má posádka užiť podstatne vyšší... Foto: McLaren
McLaren 720S Spider - 2019 V kabíne si má posádka užiť podstatne vyšší akustický komfort. Práve vďaka novej streche s lepšou izoláciou. Nezávisle ovládané zadné okno má pri otvorenej streche funkciu účinného deflektora.

So zavretou strechou dosiahne novinka maximálku 341 km/h a s vetrom vo vlasoch stále fascinujúcich 325 km/h. Posádka sa môže okrem adrenalínu tešiť aj z vyššieho akustického komfortu. Strecha má totiž dvakrát lepšie izolačné vlastnosti. Ak chce predsa len naplno vnímať zvuk brutálneho motora, môže aj pri uzavretej kabíne spustiť zadné, nezávisle ovládané okno. Ak je kabína otvorená, má funkciu deflektora. McLaren tiež sľubuje lepší výhľad, najmä vzad, keďže zadné pätky sú užšie a nižšie. Viditeľnosť sa v tomto smere zlepšila o 12 %.

McLaren ponúka zákazníkom tri pakety výbav – Standard, Performance a Luxury. Na výber je z 23 odtieňov lakov. Novinkou je modrý Belize Blue a zlatý Aztec Gold. Strieborná farba Supernova Silver mala už premiéru v McLarene 12C. Samozrejme, všetky za príplatok. A to nie je 720S žiadnou lacnou hračkou. Základná cena štartuje na 273 000 eurách.
McLaren 720S Spider - 2019
McLaren 720S Spider - 2019
+14McLaren 720S Spider - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren #McLaren 720S #McLaren 720S Spider
Články podľa značiek