Tesla zlepšila Autopilota. Riadi sa aj značkami

Tesla si za svoj Autopilot vyslúžila množstvo kritiky. Systém autonómneho riadenia totiž predstieral, že zvládne viac, ako v skutočnosti dokázal. V budúcom roku však americká automobilka ponúkne zlepšenú verziu.

20.12.2018 12:00
debata (2)
Zlepšený Autopilot Tesly bude po novom reagovať... Foto: Tesla
Tesla - Autopilot Zlepšený Autopilot Tesly bude po novom reagovať aj na značku Stop, daj prednosť v jazde či semafory.
Tesla uviedla v roku 2015 na trh ako prvá na svete svoj systém semi-autonómneho riadenia. V režime Autosteer dokázala Tesla S prebrať rôzne funkcie riadenia za vodiča, a to bez časového obmedzenia. Od začiatku však táto technológia, jasne označená ako Autopilot, zvádzala majiteľov k riskantným kúskom za volantom. Na internete sa šírili „šialené“ videá, keď boli vodiči počas jazdy schopní preliezť na zadné sedadlá. Jednoducho, mnohí preceňovali schopnosti systému a vystavovali sa nebezpečným situáciám.

Zariadenie malo pritom množstvo múch. Teslám robil problém napríklad prejazd zákrutami v miestach zle viditeľného vodorovného značenia a vodičovi vrátili riadenie bez varovania. Do diania sa zapojil sám šéf Elon Musk a musel vysvetľovať, že Autopilot Tesly vlastne nie je celkom autopilot a že nazvať ho takto bolo chybou. Automobilka zareagovala updatom softvéru s označením 7.1, ktorý znížil prejazdovú rýchlosť zákrutami a tiež v situácii zlého značenia a obmedzila niektoré funkcie. Odpustkom bolo diaľkové parkovanie.

Dnes sú však systémy autonómneho riadenia pomerne bežné a má ich množstvo konkurentov. Vývoj išiel dopredu. Američania by však chceli ostať na čele. A tak Tesla predstavuje novú verziu Autopilota pre rok 2019. Už v súčasnosti dokáže zariadenie Tesly vďaka novým funkciám poskytnúť vodičovi podporu pri zmene jazdného prúdu alebo vyjsť na obrubník a následne z neho zísť. Od budúceho roka bude však zvládať aj ďalšie úlohy. Napríklad reagovať na dopravnú značku Stop, daj prednosť v jazde, na svetelnú signalizáciu a tiež bez problémov previesť vozidlo kruhovým objazdom.

Otázkou ostáva, nakoľko bude systém spoľahlivý a nakoľko bude v súlade s americkou legislatívou. Tesla sa už párkrát popálila a kritiku si vyslúžila nielen od konkurencie, napríklad od Volva, ale aj od amerického Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autopilot #Autosteer
Články podľa značiek