Hyundai celkom zruší kľúče! Zatiaľ len v Číne

Nový systém bezkľúčového odomykania a štartovania vozidla, ktorý predstavil Hyundai v Číne, je prvý, ktorý naozaj nepotrebuje kľúč. Ani vo vrecku. Technológia by mohla byť prospešná aj pre ochranu vozidiel pred zlodejmi.

21.12.2018 12:00
debata (6)
Hyundai nahradí kľúč čítačkou odtlačkov.... Foto: Hyundai
Hyundai - senzor odtlačkov Hyundai nahradí kľúč čítačkou odtlačkov. Fungovať bude podobne ako na mobilných telefónoch. Vozidlo sa otvorí len pri úspešnej autorizácii.

Systémy bezkľúčového odomykania áut tak trochu zavádzajú. V skutočnosti sa bez kľúča totiž nezaobídu. Nemusíte ho síce použiť ani ho mať v ruke, ale v blízkosti auta byť musí. Napríklad vo vrecku. Lenže Hyundai prichádza s inováciou, ktorá by mohla dať akémukoľvek kľúču definitívneho „padáka“. A nehovorí o vzdialenej budúcnosti, ale o budúcom roku. Kórejská automobilka sa jednoducho inšpirovala mobilnými telefónmi či notebookmi a vo svojej čínskej verzii veľkého SUV Santa Fe, ponúkne ako prvá na svete systém reagujúci na odtlačky prstov.

Senzor bude umiestnený nielen na kľučke či kľučkách vozidla, ale aj na štartovacom tlačidle. Potom stačí, ak sa majiteľ dotkne čítačky odtlačkov a vozidlo sa otvorí alebo zamkne. Podobné to bude pri štartovaní. Samozrejme, najprv musí svoj prístup autorizovať zosnímaním prsta alebo aj viacerých, ak používa vozidlo viac ľudí. Hyundai však neostal len pri tom. Keďže systém vie presne identifikovať, kto bude auto používať, nastaví mnohé jeho funkcie podľa preferovaných parametrov.

Podobne bude fungovať aj štartovanie. Systém si... Foto: Hyundai
Hyundai - senzor odtlačkov Podobne bude fungovať aj štartovanie. Systém si pritom môže zapamätať viacerých užívateľov. Vďaka tomu prispôsobí sedadlá či spätné zrkadlá konkrétnemu vodičovi.

Najprv sa to bude týkať polohy sedadiel a spätných zrkadiel. Neskôr sa bude prispôsobovať aj poloha volantu a nastavenie klimatizácie. Samozrejme, nie je to nová myšlienka, no zatiaľ sa žiaden výrobca neodvážil aplikovať systém v sériovej produkcii. Technológia môže mať problém v zlom počasí, napríklad počas dažďa. Hyundai však tvrdí, že jeho systém je dostatočne odolný aj spoľahlivý a že k omylu môže dôjsť v jednom z 50 000 prípadov. To je naozaj zanedbateľná pravdepodobnosť.

Veľkou prednosťou čítačky odtlačkov sa má stať ochrana pred odcudzením vozidiel. Malo by to totiž vyriešiť slabé miesto súčasného bezkľúčového odomykania a štartovania, ktoré možno oklamať takzvaným zosilňovačom signálu. Možno aj preto nedávno použil podobný systém Bentley vo svojom SUV Bentayga, kde sa senzor odtlačkov stará o zabezpečenie schránky na cenné predmety. To je zatiaľ jediný príklad využitia tejto technológie v automobilovej produkcii. Skutočnú premiéru bude mať však až začiatkom budúceho roka práve v novom čínskom Santa Fe.
Hyundai - senzor odtlačkov
Hyundai - senzor odtlačkov
+3Hyundai - senzor odtlačkov

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #bezkľúčové odomykanie #bezkľúčové štartovanie #senzor odtlačkov
Články podľa značiek