Renault opäť zväčšuje objem motorov. Príde s novým 3-valcom 1,0 TCe

Renault už neverí na downsizing. Novú generáciu motorov doplní o 3-valec s väčším zdvihovým objemom, ako mal jeho predchodca.

07.01.2019 12:00
debata (1)
Nový preplňovaný 3-valec 1,0 TCe bude mať väčší... Foto: Renault
Renault - motor 1,0 TCe - 2019 Nový preplňovaný 3-valec 1,0 TCe bude mať väčší zdvihový objem ako jeho predchodca. Napriek tomu má v reálnej premávke ponúknuť nižšiu spotrebu paliva, a najmä nižšie emisie.

Francúzska automobilka robí pod vplyvom novej emisnej normy Euro 6d veľkú generačnú výmenu motorov. Niekdajší líder v presadzovaní downsizingu mení stratégiu opačným smerom. Len nedávno predstavil nový 4-valec 1,3 TCe, ktorý nahrádza motor 1,2 TCe, a tiež nový diesel 1,7 dCi namiesto starého 1,6 dCi. Navyše sa do ponuky konečne vrátil diesel 2,0 Blue dCi. Menší diesel 1,5 dCi síce ostal pri starom objeme, bol však zásadne prepracovaný. To však nie je koniec. Na pretras teraz prichádza aj malý preplňovaný 3-valec 0,9 TCe. Jeho dni sú spočítané.

Zastúpi ho novinka 1,0 TCe so zdvihovým objemom zväčšením približne o 100 kubických centimetrov. A keďže jeho predchodca si vyslúžil množstvo kritiky, Renault ho odvodil z nového 4-valca 1,3 TCe. Zatiaľ nie je isté, či dostane priame, alebo nepriame vstrekovanie, v každom prípade sa však o čistotu výfukových plynov bude starať časticový filter. Premiéru absolvuje novinka v novej generácii Renaultu Clio a crossoveri Captur. Oba modely dorazia na trh ešte tento rok. Clio v lete po premiére v Ženeve a Captur koncom roka po jesennom debute vo Frankfurte nad Mohanom.

Prametre ešte nie sú známe. Výkon silnejšej verzie by však mal podľa neoficiálnych informácií narásť z pôvodných 66 na 75 kW. Neskôr sa vynovený 3-valec predstaví aj pod kapotou Dacie Duster, kde nahradí atmosférický 4-valec 1,6 SCe, ktorý v súčasnosti spĺňa len staršiu emisnú normu Euro 6c. Niet pochýb ani o tom, že zamieri aj do modelov sesterského Nissanu. Využiť ho môže Micra a crossover Juke druhej generácie, ktorý má premiéru naplánovanú už tento rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #motor #1.0 TCe
Články podľa značiek