Lincoln Continental 80th Anniversary: Protismerné dvere sa vracajú

V šesťdesiatych rokoch sa Lincoln preslávil originálnou konštrukciou dverí. Tie zadné sa totiž otvárali protismerne. Bol to symbol vrcholného luxusu. Dnes sa k nim vo vlajkovej lodi Continental opäť vracia. Vznikne však len 80-kusová séria.

14.01.2019 09:00
debata (2)
Lincoln Continental oslavuje v tomto roku 80.... Foto: Lincoln
Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019 Lincoln Continental oslavuje v tomto roku 80. výročie príchodu na trh. Pri tejto príležitosti sa vráti k protismerným dverám, ktoré ho preslávili začiatkom šesťdesiatych rokov. Stredový stĺpik však karosérii ostane.

Je to už poriadne dávno, čo mala luxusná divízia koncernu Fordu zvuk podobný britským značkám Rolls-Royce a Bentley. Najväčší model Continental patril na absolútny vrchol automobilovej hierarchie. Zvlášť v šesťdesiatych rokoch, keď prišiel na trh monumentálny Continental „vyzbrojený“ zadnými protismernými dverami. Tento originálny konštrukčný prvok si Američania doslova zamilovali, lenže prechod k samonosnej konštrukcii karosérie ho odsunul do minulosti. A to na celé desaťročia.

Dve zadné samostatné sedadlá poskytnú posádke... Foto: Lincoln
Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019 Dve zadné samostatné sedadlá poskytnú posádke maximálny luxus. Vrátane masážnych funkcií a výklopných stolčekov. Na palube sa objaví výkonná aparatúra Ravel Ultra Audio.

Lincoln sa síce s myšlienkou návratu špecifických dverí pohrával už na prelome tisícročí, napríklad štúdiou Continental Concept z roku 2002, no nikdy nenašiel odvahu na realizáciu. Priaznivci luxusnej americkej značky spozorneli až vlani na jar, keď automobilka oficiálne oznámila, že svoju vlajkovú loď vybaví takýmto typom dverí. Svoj sľub splnila. Aj keď len čiastočne, pretože aktuálna generácia Continentalu, predstavená len pred dvoma rokmi, má dva klasické páry. Vznikne však 80-kusová limitovaná séria Continental 80th Anniversary Coach Door Edition. A v nej protismerné dvere chýbať nebudú.

Zadné dvere budú ovládané elektricky, podobne... Foto: Lincoln
Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019 Zadné dvere budú ovládané elektricky, podobne ako na vozidlách Rolls-Royce. Navyše budú o 60 mm dlhšie, čo je výsledkom predĺženia rázvoru náprav.

Vrátia sa teda po šiestich desaťročiach pri príležitosti osemdesiateho výročia predstavenia vlajkovej lode Continental. Z dôvodu zaistenia dostatočnej tuhosti karosérie však skeletu ostane stredový stĺpik. Pánty zadných dverí sa presunú dozadu a to aj s elektromotormi, ktoré zabezpečia ich pohodlné otváranie až do uhla 90 stupňov. Prístup uľahčí aj ich predĺženie o 60 mm, ktoré je výsledkom natiahnutia rázvoru náprav. Všetko je tak pripravené pre maximálny luxus zadných cestujúcich. Nechýbajú výklopné stolčeky, držiaky na tablety, ovládanie infotainmetu a klimatizácie ani masážna funkcia sedadiel.

Limitovaná edícia sa tiež môže pochváliť prednými elektricky ovládanými sedadlami s tridsiatimi funkciami, výkonnou aparatúrou Ravel Ultra Audio, koženým čalúnením z najjemnejšej kože či prahovými lištami s emblémom edície a poradovým číslom. Pod kapotou ostáva všetko po starom. O pohon sa stará preplňovaný 6-valec 3,0 EcoBoost s výkonom 294 kW a krútiacim momentom 544 Nm, spojený s automatickou prevodovkou a stálym pohonom oboch náprav s vektorovaním krútiaceho momentu. Na trh sa limitovaná edícia dostane v lete tohto roka. Jej výroba pobeží aj v roku 2020.
Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019
Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019
+18Lincoln Continental 80th Anniversary - 2019

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lincoln #Lincoln Continental
Články podľa značiek