Lamborghini Huracán Evo: Vynovený superšport zlepšil aerodynamiku a výkon

Po piatich rokoch prichádza Lamborghini s modernizáciou svojho menšieho modelu. Nejde len o facelift. Huracán absolvoval doslova hĺbkovú revíziu. Evo sa výkonom dotiahlo na pôvodne najvýkonnejšiu verziu Performante a pridalo riadenie zadných kolies z Aventadoru.

09.01.2019 06:00
debata (2)
Vynovený Huracán Evo má agresívnejšie predné... Foto: Lambirghini
Lamborghini Huracán Evo - 2019 Vynovený Huracán Evo má agresívnejšie predné partie so zväčšeným sacími otvormi.

Lamborghini Huracán, ktoré v roku 2013 vystriedalo pôvodne Gallardo, je na svete už päť rokov. A hoci svojím zjavom či dynamikou stále fascinuje, v Sant Agate mu naordinovali radikálnu modernizáciu, v mnohom inšpirovanú vrcholovým Aventadorom SVJ. Tá zasiahla dizajn, aerodynamiku či podvozok. Zmenám neunikol ani vzácny 5,2-litrový atmosférický 10-valec. To je v časoch, keď na turbomotory prešlo Ferrari aj Porsche, skvelou správou. Huracán tak ostáva naďalej jedným z posledných klasických superšportov. Facelift sa zameral najmä na posilnenie aerodynamickej účinnosti.

Nový je predný rozdeľovač, tvar sacích otvorov v zadných blatníkoch aj zadný spojler. Ďalšie úpravy na podvozku, ktoré zlepšili prúdenie vzduchu pod vozidlom, sa podľa automobilky podpísali až na päťnásobne lepšej aerodynamickej efektivite. To znamená nižší odpor a vyšší prítlak. Huracanu tiež priniesli agresívnejší vzhľad. Zrejmé je to nielen spredu, kde pútajú pozornosť zväčšené čierne sacie otvory, ale najmä pri pohľade zozadu, kde sa objavujú vyššie umiestnené centrálne situované koncovky výfukov. Pribudli tiež 20-palcové disky kolies Aesir a neprehliadnuteľný oranžový štvorvrstvový lak Aranico Xanto.

Zboku upúta nový dizajn otvorov pre prívod... Foto: Lambirghini
Lamborghini Huracán Evo - 2019 Zboku upúta nový dizajn otvorov pre prívod chladiaceho vzduchu k motoru či 20-palcové disky kolies Aesir.

Zmenám neunikla ani technika. Dnes už vzácne 5,2-litrové atmosférické srdce Huracánu sa posilnilo o 20 kW. To znamená, že už základná verzia Huracánu Evo má 470 kW, teda rovných 600 koní, pri 8 000 otáčkach za minútu a krútiaci moment 600 Nm pri 6 500 otáčkach. Je to najmä výsledkom úprav sacieho a výfukového traktu. Sacie ventily sú odteraz titánové. So suchou hmotnosťou len 1 422 kg sa tak Huracán Evo môže pochváliť výkonovou hmotnosťou len 2,22 kg/k. Potom neprekvapí, že na stovku šprintuje „babylambo“ so 7-stupňovou dvojspojkou za 2,9 sekundy, čo je o tri desatinky lepší výsledok, a akceleráciu na dvojnásobnú rýchlosť má za sebou za rovných deväť sekúnd.

Centrálne umiestnený atmosférický 10-valec s... Foto: Lambirghini
Lamborghini Huracán Evo - 2019 Centrálne umiestnený atmosférický 10-valec s objemom 5,2 litra sa posilnil o 20 kilowattov na konečných 470. Tie putujú cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku k obom nápravám.

Rovnako fascinujúca je maximálka 325 km/h a údaj o decelerácii. Na zabrzdenie z rýchlosti 100 km/h potrebuje Evo len 31,9 metra. To aj vďaka pneumatikám Pirelli P Zero. Samozrejme, na úžasnej dynamike má podiel pohon oboch náprav s plne variabilným vektorovaním hnacieho momentu, čo znamená v prípade potreby schopnosť prenosu maximálneho výkonu len na jedno z kolies. Absolútnou novinkou je riadenie zadných kolies, ktoré zabezpečuje dokonalé ovládanie v zákrutách aj vysokú stabilitu v priamom smere. K tomu pridáva Huracán Evo magnetoreologické adaptívne tlmiče.

Kabína dostala úplne nové multimediálne... Foto: Lambirghini
Lamborghini Huracán Evo - 2019 Kabína dostala úplne nové multimediálne rozhranie s 8,5-palcovou obrazovkou a hlasovým ovládaním Siri.

Celé to riadi elektronický „mozog“ LDVI (Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata), ktorý získava údaje z trakčných systémov, ale aj sústavy nových gyroskopov LPI (Lamborghini Piattaforma Inerziale), ktoré neustále sledujú priečne, pozdĺžne aj vertikálne pohyby karosérie. Vďaka tomu vie Evo prispôsobiť všetky adaptívne systémy nielen okamžitej situácii, ale dokonca predvídať správanie vozidla a nastaviť ich v predstihu. Platí to aj pre reakcie motora, prevodovky a riadenia. Charakteristiku môže vodič, či skôr pilot, meniť aj pomocou systému jazdných režimov Anima v módoch Strada, Sport a Corsa.

Jazdné vlastnosti ťažia z nového riadenia... Foto: Lambirghini
Lamborghini Huracán Evo - 2019 Jazdné vlastnosti ťažia z nového riadenia zadných kolies, ktoré si Huracán „požičal“ z 12-valcovej vlajkovej lode Aventador.

Kým prvý prispôsobuje vozidlo bežnému použitiu, druhý je určený pre športovú jazdu a tretí pre okruhy. Režimy možno meniť priamo na volante. Interiér dostal celkom nové multimediálne rozhranie s 8,4-palcovou dotykovou obrazovkou v stredovej konzole, čo znamená menej manuálnych ovládačov. K dispozícii je nielen plná konektivita so smartfónmi cez platformy Apple CarPlay a Android Auto, ale aj hlasové ovládanie Siri či navigácia. S dotykovým ovládaním je spojená aj klimatizácia, nastavenie sedadiel a údaje LDVI v reálnom čase. Za príplatok si môžete dopriať telemetrický systém s dvojicou kamier, ktorý zaznamenáva a vyhodnocuje dáta z okruhov.

Kabíne je vyhradené špecifické čalúnenie z Alcantary s oranžovými prvkami Arancio Dryop, ktoré ladia s tónom karosérie. Za príplatok dodá „lambo“ karbónové dekorácie, patentovanú „karbónovú kožu“ Carbon Skin či náladové osvetlenie. Ak vám to nestačí, k dispozícii sú pakety Style Packs aj individuálne úpravy vďaka programu Ad Personam. Predaj novinky odštartuje už na jar. Najprv však vo Veľkej Británii, v USA, v Japonsku a v Číne . Európa príde na rad neskôr. Zákazníci za Atlantikom zaplatia za Huracán Evo 261 274 dolárov, čo je približne 228 300 eur bez dane.

Technické údaje

Motor 5,2 V10 FSI
Zdvihový objem (ccm) 5 204
Počet valcov/ventilov 10/40
Max. výkon (kW/ot.) 470/8 000
Max. krútiaci moment (Nm/ot.) 600/6 500
Prevodovka 7DSG
Pohon 4×4
0 – 100 km/h (s) 2,9
0 – 200 km/h (s) 9,0
Max. rýchlosť (km/h) cez 325
Lamborghini Huracán Evo - 2019
Lamborghini Huracán Evo - 2019
+15Lamborghini Huracán Evo - 2019

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Lamborghini #Lamborghini Huracán #Lamborghini Huracán Evo
Články podľa značiek