Lexus LC Convertible: Luxusné kupé sa chystá na leto. Príde o strechu

Fascinujúce kupé Lexus LC ukazuje v Detroite podobu chystaného kabrioletu. Dostane plátennú strechu a do ponuky prémiovej japonskej značky konečne vráti otvorený model. Zatiaľ však ide o koncept.

16.01.2019 12:00
debata
Otvorená verzia LC vyzerá rovnako vzrušujúco... Foto: Lexus
Lexus LC Convertible Concept - 2019 Otvorená verzia LC vyzerá rovnako vzrušujúco ako kupé. V tomto prípade sú emócie ešte zvýraznené 22-palcovými diskami kolies.

Lexus sa v posledných rokoch zameral na rozšírenie ponuky populárnych SUV a pridal tiež krásne kupé RC a najmä fascinujúci superšport LC. Kabriolet však z jeho portfólia vypadol po tom, čo sa skončila výroba druhej generácie sedanu IS a s ňou aj modelu IS C. Z tretej generácie kabriolet nikdy nevznikol a dokonca ani z verzie kupé, ktorá sa osamostatnila pod názvom RC. Teraz však svitá na dobré časy.

Profil pontónu sa prakticky nezmenil. Zdá sa,... Foto: Lexus
Lexus LC Convertible Concept - 2019 Profil pontónu sa prakticky nezmenil. Zdá sa, že Lexus uvažoval o výrobe kabrioletu LC už pri vývoji kupé.

Na autosalóne v Detroite ukázal Lexus koncept nového kabrioletu, o ktorého sériovej výrobe niet pochýb. A dobrou správou je, že jeho základom sa stane úžasné kupé LC. Je to logický krok, navyše ak si pozriete tvary otvorenej verzie, zistíte, že s jej produkciou musel Lexus rátať už v priebehu vývoja kupé. Prepracovaná zadná časť si totiž zachovala prakticky identické blatníky aj líniu kapoty. Kým však staré IS C používalo v tom čase módnu skladaciu strechu z pevných materiálov, LC dá prednosť skladnejšiemu a ľahšiemu plátnu, ktoré sa ľahko schová pod výklopný kryt.

Zadná časť ukrýva priestor pre plátennú... Foto: Lexus
Lexus LC Convertible Concept - 2019 Zadná časť ukrýva priestor pre plátennú strechu. Tá je mimoriadne kompaktná.

Čas otvárania a zatvárania mechanizmu nepoznáme. Hoci Lexus hovorí o koncepte, v podstate sa pozeráme na prototyp sériového kabrioletu. Ako showcar si však mohol dovoliť niekoľko „výstrelkov“. Napríklad 22-palcové disky kolies, či extravagantné bielo-čierne lakovanie, či biely interiér so žltými akcentmi. Rozmery sa menili len nepatrne. LC Convertible Concept je dlhé 4 770, široké 1 920 a vysoké 1 340 mm, teda len o 10 mm kratšie a o päť nižšie. Aj technika pod kapotou by mala byť identická.

Interiér odhaľuje, že otvorený Lexus LC nemá... Foto: Lexus
Lexus LC Convertible Concept - 2019 Interiér odhaľuje, že otvorený Lexus LC nemá systém vyhrievania v oblasti krku tak ako nemecká konkurencia.

Lexus LC je dostupný v benzínovej verzii LC 500 (348 kW) so 4,5-litrovým atmosférickým 8-valcom s 10-stupňovým automatom alebo v hybridnej verzii LC 500h (264 kW), ktorá spája 3,5-litrový atmosférický 6-valec s elektromotorom spolu s planétovou prevodovkou a 4-stupňovým automatom. Pre úplnosť doplňme, že pre Európu dodáva Lexus len hybridné LC 500h.

Výroba otvorenej verzie je už len otázkou času. Šéfdizajnér Lexusu Tadao Mori na konto novinky povedal, že LC Convertible by mal rozdávať radosť po všetkých stránkach, od dynamického dizajnu cez zvuk motora až po reakcie vozidla, a to vždy, keď sa posadíte za jeho volant. Na bližšie informácie si budeme musieť ešte počkať. Realitou by sa však tento kabriolet mohol stať už na budúci rok.
Lexus LC Convertible Concept - 2019
Lexus LC Convertible Concept - 2019
+10Lexus LC Convertible Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kabriolet #Lexus #Lexus LC #Lexus LC Convertible #autosalón Detroit 2019
Články podľa značiek