Lada to na Západe predsa len nezabalí. Príde s motormi Euro 6d!

V novembri šéf AutoVazu oznámil, že Lada sa stiahne zo západnej Európy. Teraz značka mení názor.

22.01.2019 19:00
debata (16)
Automobilka AvtoVaz vyzbrojila modely Lada... Foto: AvtoVaz
Lada - motory Euro 6d TEMP Automobilka AvtoVaz vyzbrojila modely Lada Vesta a 4x4, teda Nivu, filtrom pevných častíc. To jej umožní ponechať tieto autá v predaji na západ od Ruska ešte dva roky.

Brali sme to vážne. Novembrové vyhlásenie šéfa Avto VAZu Yvesa Caracatzanisa bolo jasné – Lada na Západe skončí. Dôvodom mala byť nová emisná norma, nový homologizačný cyklus WLTP aj rozhodnutie materskej aliancie o tom, že nie je vhodné, aby Lada v priestore na západ od Ruska konkurovala Dacii. Lenže teraz je všetko inak. Ruská automobilka investovala do úpravy benzínových motorov, čo znamená, že sú v súlade s najprísnejšou emisnou normou Euro 6d Temp, a Lade nič nebráni v účinkovaní na trhu EÚ.

Nové motorizácie pre Ladu Vesta a Ladu 4×4

Lada - motory Euro 6d TEMP Foto: AvtoVaz
Lada - motory Euro 6d TEMP Lada - motory Euro 6d TEMP

Štvorvalec 1,6i s kódovým označením VAZ-21129, teda pre Ladu Vesta, kombi Vestu SW a Vestu SW Cross, dostal filter pevných častíc. S takouto výzbrojou bude môcť ruská značka predávať svoje autá až do roku 2021. Nebude to zadarmo. Vesta kvôli tomu zdražie o 500 až 600 eur. Cena základnej verzie sa tým zvýši na 12 490 eur, čo nie je práve konkurenčná ponuka. Navyše budú musieť zákazníci prijať fakt, že čistejší štvorvalec bude mať o štyri kone menej.

Podobný osud stihne dokonca aj legendárnu Ladu 4×4, známu skôr pod starším označením Niva. Jej 4-valec 1,7i vybaví Lada tiež filtrom pevných častíc. Cena sa zvýši na minimálne 11 990 eur. Aspoň v Nemecku, odkiaľ pochádza nový cenník. Mení teda Lada stratégiu? Pravdepodobne nie, len svoj odchod zo západného teritória odloží na neskôr. V roku 2021 totiž vstúpia do platnosti ešte prísnejšie emisné limity, ktoré nebude mať so súčasnou technikou šancu splniť. Jedine, že by sa v Togliatti rodil hybrid.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #Lada Niva #Lada 4x4 #AvtoVaz #emisie áut
Články podľa značiek