Honda: Sériový mestský elektromobil už v Ženeve. Bude ‘šik‘

Japonská Honda potvrdila, že svoj prvý sériový elektromobil predstaví na marcovom autosalóne v Ženeve. A pribalila aj prvú snímku. Zdá sa, že od konceptu Urban EV sa líšiť príliš nebude.

25.01.2019 12:00
debata
Prvá oficiálna snímka predprodukčného prototypu... Foto: Honda
Honda EV - prototyp 2019 Prvá oficiálna snímka predprodukčného prototypu ukazuje, že prvý elektromobil Hondy bude inšpirovaný prvou generáciou Civicu zo sedemdesiatych rokov. A príde dokonca s kamerami namiesto spätných zrkadiel.
Premiéra prvého elektromobilu Hondy je naozaj predo dvermi. Sériová verzia konceptu Urban EV, ktorý sa predstavil pred dvoma rokmi vo Frankfurte nad Mohanom, má premiéru potvrdenú na marcovom ženevskom autosalóne. Rýchlosť, s akou Honda postupuje, je prekvapujúca. Pôvodne sa totiž do čistej elektromobility nehrnula. Dala prednosť hybridom s originálnym systémom i-MMD (Intelligent Multi Mode Drive), ktorý používa hybridný Accord, Insight a najnovšie Honda CR-V. Lenže nové emisné normy klopú na dvere a bez elektromobilu by japonská značka nedokázala podliezť flotilové limity.

Exemplár vystavený v Ženeve bude síce predprodukčným prototypom, ale ten sa už nebude veľmi líšiť od finálneho produktu. A ako sa zdá, ani od konceptu z roku 2017. Samozrejme, sériový model dostane päť dverí namiesto troch, ale základné jednoduché črty vrátane kruhových reflektorov, evokujúcich prvú generáciu Civicu zo sedemdesiatych rokov, mestskému elektrickému autíčku ostanú. A dokonca mu ostanú aj virtuálne spätné zrkadlá. Tie tradičné teda nahradia kamery a dva displeje v kabíne. Jasne to vyplýva z prvej oficiálnej snímky.

O technike Honda zaryto mlčí. Vychádzať nemôžeme dokonca ani z frankfurtského konceptu. Ten bol tiež zahalený tajomstvom. Podľa neoficiálnych informácií by však prvý elektromobil Hondy mal prejsť na jedno nabitie asi 320 km, a to podľa prísnejšej americkej normy. Očakávať tak môžeme akumulátory s kapacitou približne 40 kWh. Veľa času na „zatĺkanie“ však už Honda nemá. Do predaja sa totiž novinka chystá toto lete. Pôjde o úplne nový produkt, ktorý nemá za cieľ nahradiť žiaden z existujúcich modelov, napríklad Hondu Jazz.

Napokon podľa strategického plánu „Electric vision“ majú mať do roku 2025 elektrifi­kované modely Hondy až dvojtretinový podiel na európskych predajoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Honda #Honda Urban EV
Články podľa značiek