Renault Clio: Piata generácia odhaľuje interiér. Šokuje displejmi

Renault sa chystá na svoju kľúčovú tohtoročnú premiéru. Piata generácia Clia sa totiž predstaví už na marcovom autosalóne v Ženeve. Ako prvé uvoľňuje automobilka informácie o interiéri. Ten prinesie najväčšie displeje vo svojej triede.

28.01.2019 19:00
debata (3)
Interiér nového Clia má priniesť celkom novú... Foto: Renault
Renault Clio - 2019 Interiér nového Clia má priniesť celkom novú kvalitu. Tak z pohľadu materiálov a spracovania, ako aj v oblasti technológií. Vidieť je to na prvý pohľad.

Clio je pre Renault mimoriadne dôležitým modelom. Od roku 1990, keď prišla na svet jeho prvá generácia, putovalo k zákazníkom viac ako 15 miliónov kusov. Z Clia sa stal doslova bestseller. A zvlášť to platí o jeho štvrtej generácii z roku 2012. Tá bola prvým kompletným dielom vtedy nového šéfdizajnéra Laurensa van den Ackera. Úspech na seba nenechal dlho čakať. Predaje Clia rástli každým rokom. Vyšvihlo sa na pozíciu najpredávanejšieho modelu Renault Group a v rámci Európy na post najpredávanejšieho modelu nižšej triedy. Vlani bolo Clio dokonca druhým najpredávanejším európskym autom bez rozdielu segmentov.

Piata generácia, ktorú ukáže Renault už v marci v Ženeve, má nadviazať na tento úspech. Nové Clio prinesie prvky, ktorými sa zatiaľ nemôžu pochváliť ani väčšie modely značky, vrátane vlakovej lode Talisman. Kým dizajn exteriéru bude skôr evolučný, keďže tvary Clia si získali veľkú popularitu, v kabíne prebehne doslova revolúcia. Od novej platformy CMF-B máme v prvom rade očakávať väčší rázvor náprav, a teda aj väčší priestor pre posádku. Zlepší sa aj spracovanie. Tvrdé plasty preto nahradia podstatne kvalitnejšie mäkčené materiály. Nájsť ich máme nielen na zvlnenej palubnej doske, ale aj na výplniach dverí.

Clio šokuje najmä displejmi. V najdrahšej... Foto: Renault
Renault Clio - 2019 Clio šokuje najmä displejmi. V najdrahšej verzii dostane 9,3-palcový virtuálny kokpit a 10-palcové multimediálne rozhranie.

Najväčšou vychytávkou bude ale Smart Cockpit. Jednoducho, Clio prinesie do nižšej triedy najväčšie displeje. Multimediálne rozhranie Easy Link, natočené mierne na vodiča, dostane až 9,3-palcovú, vertikálne umiestnenú obrazovku, väčšiu ako v Talismane. Druhú obrazovku s uhlopriečkou 7– alebo 10-palcov nájdeme v prístrojovom paneli, ktorý sa celkom zbaví analógových „budíkov“. Smart Cockpit ponúkne viacero druhov zobrazenia a samozrejme plnú konektivitu s externými zariadeniami. Chýbať nebude ani indukčné nabíjanie smartfónov. Ovládanie klimatizácie a často využívaných funkcií uľahčia tlačidlá pod displejom.

Takto by mohla vyzerať hybridná pohonná... Foto: Renault
Renault K-ZE Concept - 2018 Takto by mohla vyzerať hybridná pohonná jednotka Clia s elektromotorom v prevodovke.

Zákazníci dostanú naďalej možnosť personalizácie, vďaka bohatému výberu dekorácii a čalúnení. K dispozícii má byť minimálne osem farebných schém. Nové budú aj sedadlá s veľkorysejšími rozmermi či volant s kompaktnejším airbagom. Spodná časť palubnej dosky a stredový tunel poskytnú viac odkladacích priestorov. Clio piatej generácie má byť tiež technologickým priekopníkom novej stratégie Drive the Future, ktorá prinesie do roku 2022 až 12 elektrifiko­vaných modelov. Práve Clio dostane ako prvé hybridný pohon E-Tech. A tiež ako prvé v triede systém semi-autonómneho riadenia.

Renault naďalej počíta s ostrou verziou R.S. a luxusnou modifikáciou Initiale Paris. Osud kombi je nejasný. Verziu Grandtour automobilka v tlačovej správe totiž nespomína. Clio je pritom spolu so Škodou Fabia jedným z posledných modelov nižšej triedy s takouto karosériou. Je možné, že ďalšie informácie o očakávanej novinke dorazia ešte skôr, ako prebehne svetová výstavná premiéra plánovaná na 5. marca.
Renault Clio - 2019
Renault Clio - 2019
+10Renault Clio - 2019

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Clio #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek