Range Rover Sport HST: Pod kapotou zažiari radový šesťvalec Ingenium

Prémiové značky sa vracajú k dokonale vyváženým radovým 6-valcom. Po Mercedese-Benz tak robí aj koncern Jaguar Land Rover. Ako prvý ho dostane špeciálna edícia Range Roveru Sport s označením HST. Okrem dvojitého prepĺňania bude nový motor spojený s 48-voltovým elektrickým obvodom.

19.02.2019 12:00
range rover sport hst 21 5c63e44e6788b Foto:
Nový radový šesťvalec debutuje pod kapotou športového luxusného SUV Range Rover Sport v špeciálnej edícii HST.
debata
Britská automobilka prežíva turbulentné časy. V poslednom období zaznamenala pokles predajov aj znížený záujem o niektoré kľúčové modely. Okrem toho jej nepomáha ani neistota sprevádzajúca odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Dobrou správou však je, že koncernu sa podarilo uviesť na trh novú pohonnú jednotku, aj keď s takmer dvojročným meškaním. Nový radový benzínový šesťvalec sa mal totiž objaviť v prvom modeli už koncom roka 2017.

Nestalo sa tak, a preto debutuje až teraz pod kapotou športového luxusného SUV Range Rover Sport v špeciálnej edícii HST. Ten sa doposiaľ spoliehal na benzínový motor V6. Nový agregát s valcami usporiadanými v rade koncepčne vychádza zo štvorvalca Ingenium, ktorý využívajú viaceré modely naprieč koncernom.

Oproti starej pohonnej jednotke má byť tá nová kultivovanejšia a úspornejšia. Vďačí za to dvojitému preplňovaniu kombinujúcemu turbodúchadlo twin-scroll a elektrický kompresor. Vďaka tomu je maximálny krútiaci moment dostupný už v nízkych otáčkach. Zároveň budú autá vybavené týmto motorom tzv. mild-hybridy, keďže na palube bude prítomný aj 48V elektrický obvod.

Vďaka kontinuálnemu variabilnému časovaniu ventilov vypúšťa nový motor oproti predchodcovi o 12% menej oxidu uhličitého a o 75% menej pevných častíc. Range Rover Sport v edícii HST má vďaka nemu výkon 294 kW (400 k) a maximálny krútiaci moment 550 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,2 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 225 km/h. Podľa starej normy NEDC by mal Range Rover Sport HST spotrebovať 9,3 litra benzínu na sto kilometrov.

Range Rover Sport v edícii HST má výkon 294 kW... Foto: Jaguar Land Rover
range rover sport hst 41 5c63e4520660c Range Rover Sport v edícii HST má výkon 294 kW (400 k) a maximálny krútiaci moment 550 Nm.

Špeciálna edícia sa od štandardného modelu bude odlišovať aj dizajnom. Zvonku ju prezradia laky karosérie, a to čierny Santorini Black, biely Fuji White, strieborný Indus Silver, červený Firenze Red a sivý Carpathian Grey. Na výber budú aj dva druhy zliatinových diskov kolies. Okrem toho budú karosériu zdobiť prvky z uhlíkových vláken na kapote, na prednej maske a na piatych dverách. Interiér bude čalúnený semišom vrátane hlavice voliča prevodovky a volantu. Palubnú dosku a stredovú konzolu ozdobí leštený chróm.

Range Rover Sport HST
Range Rover Sport HST
+26Range Rover Sport HST

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Range Rover #Range Rover Sport #Ingenium #Range Rover Sport HST
Články podľa značiek