Hyundai Sonata: Sedan strednej triedy sa zmení na štvordverové kupé

Kórejská stálica sa na autosalóne v New Yorku predstaví už v ôsmej generácii. Na našom trhu dostupná nebude, ale pravdepodobne sa o techniku a dizajn podelí s novou generáciou modelu i40.

20.03.2019 12:00
hyundai sonata 20 5c82363e13440 Foto:
Nová generácia modelu Sonata sa siluetou viac približuje k štvordverovým kupé ako k tradičnému sedanu.
debata (3)

Tradičné segmenty zvádzajú tuhý boj o zákazníka s SUV a crossovermi. Zatiaľ sa zdá, že športovo-úžitkové karosérie budú mať v blízkej budúcnosti navrch, no zároveň tým motivujú dizajnérov a konštruktérov vylepšovať sedany a kombi, ako sa len dá. Jednou z ciest je premeniť konzervatívny vzhľad na športový a presne tou sa vybral aj kórejský Hyundai.

Hyundai Sonata
Hyundai Sonata
+8Hyundai Sonata

Nová generácia modelu Sonata sa totiž siluetou viac približuje k štvordverovým kupé ako k tradičnému sedanu. Okrem vizuálneho dojmu to potvrdzujú aj rozmery. Ôsma generácia je dlhá 4 900 mm, široká 1 890 mm a vysoká 1 445 mm. Oproti predchodcovi je teda o 45 mm dlhšia, 25 mm širšia a 30 mm nižšia. Rázvor náprav sa predĺžil o 35 mm na konečných 2 840 mm.

Pri pohľade spredu auto rozširujú otvory pre... Foto: Hyundai
hyundai sonata 22 5c82363e439c3 Pri pohľade spredu auto rozširujú otvory pre prísun vzduchu k brzdám prepojené chrómovou lištou.

Pri pohľade spredu auto rozširujú otvory pre prísun vzduchu k brzdám prepojené chrómovou lištou. Rovnaký dizajnový prvok spája aj predné svetlomety s rámom okien. Koncept dlhých línií podčiarkujú aj zadné svetlá prepojené svetelnou lištou. Veko batožinového priestoru tvarom pripomína Hyundai i30 Fastback.

Veko batožinového priestoru tvarom pripomína... Foto: Hyundai
hyundai sonata 40 5c82363e700b1 Veko batožinového priestoru tvarom pripomína Hyundai i30 Fastback.

Interiér sa dočká luxusného spracovania. Palubná doska obšitá kožou bude domovom pre digitálny prístrojový panel a širokú dotykovú obrazovku informačno-zábavného systému. Ovládaniu kúrenia a klimatizácie ostali vlastné analógové tlačidlá a ovládače. Viac priestoru medzi sedadlami vzniklo vďaka odstráneniu radiacej páky automatickej prevodovky a jej nahradeniu tlačidlami. Pocit luxusu umocňuje aj štvorramenný volant ozdobený chrómom.

Palubná doska obšitá kožou bude domovom pre... Foto: Hyundai
hyundai sonata 03 5c82363d72f89 Palubná doska obšitá kožou bude domovom pre digitálny prístrojový panel a širokú dotykovú obrazovku informačno-zábavného systému.

O pohonných jednotkách zatiaľ výrobca neprezradil nič, no pod kapotou sa pravdepodobne objavia atmosférické aj preplňované benzínové pohonné jednotky s objemom presahujúcim dva litre. Sonata je totiž modelom určeným pre americký trh, čomu zodpovedá aj výstavná premiéra na aprílovom autosalóne v New Yorku.

Napriek tomu je tento model dobrým zdrojom informácií aj pre nás. V Európe je totiž zástupcom strednej triedy značky Hyundai model i40, ktorý potrebuje novú generáciu ako soľ. Dá sa teda očakávať, že koncepčne si Sonata a i40 budú veľmi blízke. V Európe by však do ponuky mali pribudnúť aj naftové agregáty a hybridné pohonné ústrojenstvá. Očakávať môžeme aj karosériu kombi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i40 #Hyundai Sonata #autosalón New York 2019
Články podľa značiek