Lada Vesta dobyje celý svet. Ako nové Mitsubishi Lancer!

Je to neuveriteľné. Ruská automobilka poskytne základy pre nový lowcostový model Mitsubishi. Japonci kúpili od Rusov licenciu. Pritom ešte donedávna vyrábal AvtoVaz licenčné Fiaty. Teraz to bude naopak.

01.04.2020 06:00
debata (7)
Lada Vesta sa má stať základom nového... Foto: AvtoVaz
Lada Vesta Concept - 2014 Lada Vesta sa má stať základom nového Mitsubishi, pravdepodobne Lancera.

História Lady, presnejšie ruskej automobilky AvtoVaz, je od šesťdesiatych rokov spojená s licenčnou výrobou Fiatov 124. Z týchto základov vychádzalo množstvo ďalších modelov vrátane legendárnej Nivy. Lenže v posledných rokoch sa AvtoVazu podarilo priviesť na svet autorsky vyvinuté modely Xray, a najmä novú Vestu, ktorá sa vyrába aj ako kombi SW a outdoorové kombi SW Cross. S týmito modelmi má ambíciu dobyť okrem Ruska, kde sa jej to už podarilo, aj ďalšie trhy.

Nový produkt je natoľko zaujímavý, že oslovil japonské Mitsubishi, ktoré stavilo všetko na triedu SUV, no v ponuke mu chýba klasický sedan. Kedysi slávny Lancer vyrába už len pre Čínu. Práve Lada Vesta by to mala zmeniť. Mitsubishi totiž kúpilo licenciu na jej výrobu. Beh dejín sa teda obracia. Na jej základoch vznikne lacný model s logom troch diamantov. Samozrejme, s potrebnými úpravami. Veľa ich však byť nemusí. Predná maska Vesty v štýle „X-design“ sa totiž nápadne podobá maske, ktorú Mitsubishi nazýva Dynamic Schield.

Napokon kvôli tejto podobnosti sa obe automobilky dostali pred časom do sporu. Lade sa nepáčilo, že Mitsubishi od nej odkukáva štylistické prvky. Náhoda to byť nemusela, keďže bývalý dizajnér AvtoVazu Thomas Bikvund prešiel z Lady do Mitsubishi. Samozrejme, dnes je táto podobnosť skôr výhodou, zvlášť ak uvážime, že obe automobilky sú si bližšie, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Mitsubishi aj Lada sú totiž spolu s Daciou súčasťou aliancie Renault-Nissan. Výrobu nového „Lancera“ spustí japonská automobilka vo svojom závode v prefektúre Okijama. A to dokonca za asistencie expertov AvtoVazu.

Kedy sa tak stane, nie je ešte známe. Na ďalšie informácie si budeme musieť počkať. Pre samotnú Ladu bude tento krok nepochybne výhodou. Je totiž predpoklad, že vďaka licenčnej výrobe sa pod kapotu „Lady Lancer“ dostanú motory spĺňajúce najnovšie emisné normy, čo by znamenalo expanziu tohto modelu na tie najnáročnejšie trhy. Presne s tým má súčasná ponuka AvtoVazu problém, nehovoriac o splnení nových limitov plánovaných od roku 2021. Bola by to pekná predstava, nebyť dnešného zvláštneho dátumu…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mitsubishi #Lada #Lada Vesta #AvtoVaz #Mitsubishi Lancer
Články podľa značiek