VIDEO: Pozrite si prvý elektrický Peugeot z Trnavy! Dojazd má 340 km

Robotníci zoradení v menších skupinkách okolo výrobného pásu s napätím očakávajú príchod červenej karosérie. Práve ona totiž bude mať prvú svadbu s podvozkom obsahujúcim elektrickú batériu namiesto nádrže na benzín alebo naftu.

04.04.2019 18:20
debata (8)

VIDEO: Pozrite si vzhľad novinky z Trnavy a tiež ako v trnavskej fabrike prebieha výroba.

Video

„Svadba je v automobilovej branži zaužívaný výraz pre spojenie podvozku a karosérie,“ vysvetlil Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia. Tomuto výrazu rozumejú aj zamestnanci nemeckých, britských či kórejských automobiliek pôsobiacich na Slovensku. Spojenie karosérie s podvozkom je najdôležitejšou udalosťou montážneho procesu a na rozdiel od spojenia dvoch ľudí musí vydržať počas celej životnosti automobilu.

Obrovské roboty spoja dve základné časti vozidla, pritiahnu pár skrutiek a historický prvý čisto elektrický Peugeot 208 mieri k prvej skupine robotníkov. „Napriek vysokej automatizácií musia ľudia pre istotu manuálne skontrolovať dotiahnutie strojov. Len na stroje sa spoľahneme až po vyrobení približne 300 vozidiel,“ priblížil Rastislav Matiaško, zodpovedný za projekt nového modelu v prevádzke montáž trnavskej automobilky Groupe PSA Slovakia.

Výroba automobilov v trnavskom závode francúzskej automobilky je typická tým, že na jednom páse sa vyrábajú všetky modely automobilov s najrôznejšími pohonnými jednotkami. Aktuálne sú to osobné motorové vozidlá Citroën C3 a Peugeot 208. No jedine Peugeot 208 má aj verziu s čisto elektrickým motorom.

Po výrobnom páse trnavskej automobilky dlhé roky putovali len karosérie určené na spojenie s podvozkami obsahujúcimi nádrže na naftu a benzín. Za necelých 13 rokov brány závodu opustili už 3 milióny osobných automobilov, ktoré boli určené pre zákazníkov zo 60-tich rôznych štátov sveta. „Výroba čisto elektrického vozidla je pre nás veľký krok vpred. V tomto roku je pre nás najväčšou výzvou zvládnutie výroby nového modelu Peugeot 208, ktorý nám zabezpečí produkciu na niekoľko rokov dopredu,“ uviedol Švec. Najmä v západnej Európe sú pre vysoké dane veľmi populárne menšie osobné motorové vozidlá.

Do znižovania emisií automobilky tvrdo tlačí Brusel pod hrozbou vysokých pokút. Aj na Slovensku už v roku 2025 musia vozidlá produkujúce nulové emisie tvoriť 15 percent z predaných automobilov a tento pomer sa do roku 2030 zvýši na rovných 30 percent. „Úpravami spaľovacích motorov nie je možné znížiť emisie oxidu uhličitého na Bruselom požadovanú úroveň, a preto dnes všetky automobilové koncerny podporujú výrobu elektrických vozidiel,“ povedal personálny riaditeľ PSA Peugeot Citroën Slovakia Ľubomír Kollár. Samotný koncern PSA plánuje do roku 2025 vyrábať každý automobil aj s čisto elektrickým pohonom.

Elektrická verzia nového Peugeotu 208 sa na európsky trh dostane pravdepodobne v druhej polovici tohto roku. Oficiálne cena automobilu zatiaľ nebola zverejnená, ale podľa informácií francúzskeho magazínu L’Argus má byť asi 31-tisíc eur. Za vysokou cenou majú stáť práve nové technológie elektrického pohonu, ktoré vozidlu na jedno nabitie umožnia prejsť 340 kilometrov a samotná kapacita batérie je 50 kWh. Veľmi slušný dojazd automobilu sa dramaticky zníži hlavne v zime po zapnutí kúrenia v zápche. Samotná batéria sa bude dať na 80 percent nabiť za pol hodinu v prípade využitia nabíjacej stanice s výkonom 100 kW. V prípade využitia bežnej siete sa čas predĺži na osem hodín. Ľudia jazdiaci v meste si automobil bez problémov úplne nabijú počas nočného parkovania.

Experti napriek tomu považujú elektromobily za prechodnú záležitosť. Výroba elektrickej energie v uhoľných elektrárňach nie je príliš ekologická a veľké problémy bude životnému prostrediu spôsobovať skladovanie miliónov elektrických batérií. Podľa ľudí z automobilovej branže je preto budúcnosťou vodíkový pohon, ktorý sa po natankovaní priamo vo vozidle premení na elektrickú energiu. Takéto technológie pohonu majú byť dostupné približne o sedem rokov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Peugeot 208 #automobilový priemysel #PSA Groupe Slovakia
Články podľa značiek