Mercedes-Benz GLB: Nové SUV sa ukáže v Šanghaji. Zatiaľ ako koncept

Rodina stuttgartských SUV sa ešte tento rok rozrastie o šiesty model. Ochutnávku pred príchodom sériového Mercedesu-Benzu GLB však ukáže automobilka už o dva týždne v Šanghaji. Teraz zverejnila prvú skicu interiéru.

09.04.2019 16:00
debata
Koncept pripravený pre autosalón v Šanghaji... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 Koncept pripravený pre autosalón v Šanghaji predznamená dizajn a techniku nového SUV GLB. V interiéri nebude chýbať rozhranie MBUX s umelou inteligenciou a dvojicou spojených displejov.

Nie je tajomstvom, že Mercedes-Benz už usilovne testuje nové SUV GLB, ktoré sa postaví medzi GLA a GLC. Premiéru absolvuje v septembri vo Frankfurte nad Mohanom. No ešte predtým upriami pozornosť na svoju premiérovú novinku formou konceptu, ktorý bude hlavnou hviezdou automobilky na nadchádzajúcej motoršou v Šanghaji. Upozorňuje na to prvou skicou interiéru, z ktorej je zrejmé, že aj GLB dostane podľa vzoru najnovších stuttgartských modelov multimediálne rozhranie MBUX.

Nové GLB doplní súčasnú terénnu ponuku Mercedesu-Benz, ktorá má dnes už päť členov – GLA, GLC, GLE, GLS a G. A to nepočítame deriváty kupé z GLC a GLE, ako aj elektrický crossover EQC. Najbližšie bude mať tento 4,6 metra dlhý model k rodine stuttgartských kompaktov. Na rozdiel od GLC a väčších totiž využije menšiu platformu MFA, presnejšie MFA2, na ktorej už stojí nový hatchback a sedan triedy A a tiež nové kupé CLA/CLA Shooting Brake či MPV triedy B. To znamená priečne uložené motory s prioritným predným náhonom.

Nové SUV GLB automobilka zo Stuttgartu usilovne... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Nové SUV GLB automobilka zo Stuttgartu usilovne testuje. Napokon premiéra sériového modelu je naplánovaná už na jeseň.

Špekuluje sa tiež nad predĺženou verziou, ktorá by mohla mať až 4 800 mm a v kabíne by disponovala troma radmi sedadiel pre siedmich cestujúcich. Je však možné, že táto sa dostane len do Číny. Dizajn by mal vychádzať z dávnejšej štúdie Ener-G-Force, predstavenej v roku 2012. GLB by tak viac akcentovalo off-roadový imidž. Vzhľadom na príslušnosť ku kompaktom možno očakávať, že základným motorom bude, podobne ako v novom áčku, preplňovaný 4-valec s objemom 1,3 litra (TCe), ktorý vyvíjala automobilka s Renaultom, a nad ním väčší dvojliter pre GLB 250.

Naftu zas zastúpi diesel s objemom 1,5 litra známy z francúzskych modelov pod označením 1,5 dCi. Výkonnejšie verzie, samozrejme, počítajú s pohonom oboch náprav. A vylúčená nie je ani ostrá verzia AMG. Mohlo by ísť o AMG GLB 35 a AMG GLB 45, tak ako to je pri novej triede A. Nepochybne dorazí aj plug-in hybrid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz GLB #autosalón Šanghaj 2019
Články podľa značiek