Bugatti La Voiture Noire: Najdrahšie auto sveta má temný príbeh. Kupil ho Piëch?

Je to nepochybne najdrahšie nové auto v dejinách. Cenou rúca všetky doterajšie hranice. No zdá sa, že stojí za to. Nerieši síce záhadu strateného Bugatti 57 Atlantic, používaného Jeanom Bugattim, najstarším synom Ettoreho, ale je aspoň jeho ideovým nástupcom.

09.04.2019 06:00
debata (9)
Bugatti La Voiture Noire je nielen najdrahším... Foto: Bugatti
Bugatti La Voiture Noire - 2019 Bugatti La Voiture Noire je nielen najdrahším novým autom planéty, ale aj autom s nezvyčajným príbehom. Spomína na stratený exemplár rovnomenného Bugatti, ktoré navrhol a vlastnil sám Jean Bugatti.

Nový šéf Bugatti Stephan Winkelmann, ktorý prišiel do francúzsko-talianskej značky z Lamborghini, sľúbil už dávnejšie silnú orientáciu na výrobu zákazkových a limitovaných edícií. Naposledy sme tak mohli vidieť úžasné Bugatti Divo, ktoré síce zdieľalo identickú 16-valcovú architektúru Chironu, ale prekonávalo ho schopnosťami na okruhu. Aj to stačilo na to, aby Bugatti našlo v extrémne krátkom čase 40 majiteľov, ochotných zaplatiť za tento klenot päť miliónov eur. Zdalo sa, že cena už vyššie ísť nemôže. Ale išla. A to viac ako trojnásobne!

Anonymný klient si dal totiž v Molsheime postaviť solitérne Bugatti La Voiture Noire. Znalci histórie Bugatti dobre vedia, že ide o stratený exemplár Jeana Bugattiho, najstaršieho syna zakladateľa značky Etorreho Bugattiho. A nejde len o to, že ho vlastnil. Jean bol mimoriadne talentovaný dizajnér a od roku 1936 prevzal, len ako 27-ročný, firemné opraty po svojom otcovi. Stál za úžasnými derivátmi Bugatti 57 SC. Na tomto podvozku navrhol limuzínu Galibier, kabriolet Stelvio, dvojdverový Ventoux a kupé Atalante. No najslávnejším dielom bolo jeho kupé Atlantic.

Línie karosérie sú mimoriadne ladné a bez... Foto: Bugatti
Bugatti La Voiture Noire - 2019 Línie karosérie sú mimoriadne ladné a bez rušivých vplyvov. Nekompromisne športový Chiron sa tak zmenil na luxusné GT.

Fenomenálny model typický skloneným čelným oknom a „chrbticou“, ktorá sa tiahla od predného až po zadný nárazník, dosahoval rýchlosť 220 km/h. Úžasné, ak si uvedomíme, že to bolo pred viac ako 80 rokmi. Vznikli len štyri ručne vyrobené exempláre. Tri z nich jazdia dodnes, no druhý v poradí jednoducho zmizol. A pritom ide práve o La Voiture Noire, ktoré patrilo Jeanovi Bugattimu. Toto je jedna z najväčších automobilových záhad histórie. Auto vraj putovalo pred nemeckou okupáciou do Alsaska, odkiaľ malo byť odoslané na bezpečné miesto.

Pravdepodobne sa to podarilo, a to až tak dôkladne, že po Voiture Noire sa načisto zľahla zem. Jean Bugatti navyše v roku 1939 tragicky zahynul. Takže zákazka na stavbu nového La Voiture Noire, ktorá prišla do Molsheimu, bola nepochybne zákazkou snov. Nielen pre anonymného klienta s takmer neobmedzeným kontom, ale aj pre samotnú spoločnosť Bugatti. Projekt presiahol rámec čiastkových úprav a zamieril k stavbe dokonalého solitéru s plne autonómnym dizajnom. Zodpovedal zaň šéfštylista Etienne Salomé. Ten doslova povedal: „S prácami na dizajne sme skončili až vtedy, keď sa už nedal zlepšiť.“

Šesť výfukov symbolizuje brutalitu štyrikrát... Foto: Bugatti
Bugatti La Voiture Noire - 2019 Šesť výfukov symbolizuje brutalitu štyrikrát preplňovaného 16-valca, ktorý posiela k obom nápravám 1 500 koní a 1 600 Nm krútiaceho momentu.

Jednoduchosťou línií bez rušivých prvkov, ako aj čiernym lesklým lakom karbónovej karosérie či plutvou na streche evokuje legendárny stratený exemplár. Z brutálneho Chironu sa tak stalo luxusné GT. Pod týmto úžasným kabátom sa skrýva tá najmodernejšia technika – štyrikrát preplňovaný 16-valec, ktorý z objemu ôsmich litrov posiela k obom nápravám 1 103 kW, teda rovných 1 500 koní, a ešte fascinujúcejších 1 600 Nm krútiaceho momentu. To všetko bez pomoci elektromotorov. Všetka energia tohto motora pochádza z benzínu, tak ako pri jeho historickej predlohe.

Cena je naozaj ohromujúca. Za Bugatti La Voiture Noire si molsheimská automobilka účtovala 11 miliónov eur, čo aj s daňou znamená astronomických 16,7 milióna. Táto suma priam vyvoláva etické otázky. A je diskutabilné, či ju ospravedlňuje príbeh strateného auta Jeana Bugattiho, jedného z najtalentova­nejších dizajnérov sveta, ktorý zomrel len vo veku tridsať rokov. Samozrejme, meno klienta je tajné. Bugatti prezradilo len to, že ide o nadšenca tejto značky. Bodaj by nie. No šušká sa, že za zákazkou môže stáť človek, ktorému Bugatti vďačí za reinkarnáciu, sám bývalý šéf koncernu Volkswagen – Ferdinand Piech. K jeho náture by to sedelo.
Bugatti La Voiture Noire
Bugatti La Voiture Noire
+20Bugatti La Voiture Noire - 2019

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #Bugatti La Voiture Noire #Jean Bugatti
Články podľa značiek